Prof. Dr. Aykut GÜL

STRATEJİK DÜŞÜNCE aykut.gul@dunya.com
TÜM YAZILARI
İklim değişimi ve hakikatten kopuş (2) Üçüncü eleştiri ise COP’un başından beri yapılmakta ve artık kanıksandı: Sorun kapitalizmin sorunu aslında…
İklim değişimi ve hakikatten kopuş (1) Dünyada kuralları koyanlar hep zenginler ve güçlüler olmuş, fakir ve zayıflar ise bunlara uymak durumunda kalmışlardır. Tarımsal örgütler artık daha etkili Son asırda dünya üzerinde kurulan ve giderek acımasızlaşan vahşi kapitalist sistemde, kırsalda yaşayan ve tarımsal üretim yaparak ayakta kalmaya çalışan insanlar için hayat her geçen gün daha da zorlaşıyor.
Her bir proje devrim niteliğinde Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’yı, geçen hafta CNN Türk’te Hafta Sonu Programı’nda izledim. Su kıtlığından iklim değişimine, gıda enflasyonundan gıda güvenliğine birçok konuda doyurucu bilgiler verdi Sayın Yumaklı. Yeşil ekonominin neresindeyiz? Ülkemizi neler bekliyor? Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişimi, başta akademik camia olmak üzere birçok kurum ve kuruluşun raporlarında sıklıkla yer alan bir gerçek. Yeşil ekonomi: son bir fırsat mı? Küresel ısınma, sera etkisi, iklim değişimi, karbon ayak izi, sağlıklı çevre ve nihayet yeşil ekonomi kavramları son yıllarda giderek daha popüler olmaya, kamu-özel her platformda konuşulmaya başlandı. Limon, yerel yönetimler ve planlı üretim Ülke olarak en büyük zaafımız, meseleleri bütüncül olarak ve sağlıklı bir zeminde değerlendiremiyor oluşumuz. Gıda stratejimizi yeniden gözden geçirmemizi gerektiriyor Orantısız güç gösterisine ve her türlü insan hakları ihlallerine sahne olan Filistin-İsrail Savaşı, ülkelerin en hassas noktalarının gıda ve su olduğunu bir kez daha gösterdi. Filistin-İsrail savaşı gıda güvencesini tehdit ediyor Gazze… İki buçuk milyona yakın nüfusu ile belki de Filistin halkının en fazla acılara maruz kalan bölümü… Planlı üretimin uygulanması neden ertelendi? Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'nın açıklaması ile planlı üretimin uygulamaya geçirilmesinin 2024-25 üretim sezonuna ertelendiğini öğrendik. Bölge istişare toplantılarında, Bakanlık yetkililerinin açıklamaları Eylül 2023'te uygulamaya geçeceği yönündeydi. Ülkeler neden yurt dışında arazi kiralar? Pandemi, savaşlar, iklim değişimi ve giderek daha sık karşılaşılan küresel krizler, ülkelerin önceliklerini yeniden gözden geçirmelerine yol açtı. Bunun sonucunda ülkeler, gıda güvencesini ajandalarının en tepesine aldırlar. Yeni üretim sezonu yeni ümitler Eylül ayı, tarımsal üretim sezonunun başlangıcı kabul edilir. Eylül ayı aynı zamanda masraf ayıdır. Kışa hazırlık, eğitim sezonunun başlaması… Sonbahar aynı zamanda hazan mevsimidir de… Genel tarım sayımına doğru “Tarımda planlamanın ilk şartı” başlıklı köşe yazım 31 Ocak 2023’te Dünya Gazetesi’nde yayınlanmıştı. Gıdada yeterlilik ve lisanslı depoculuk Arz güvenliği ve depolama' başlıklı son yazımızda, depolamanın, gıda açısından diğer sektörlere göre daha fazla öneme sahip olduğunu belirterek, piyasada fiyat istikrarının etkili bir depolama ile sağlanabileceğini vurgulamıştık. Arz güvenliği ve depolama Üretimde girdi ve çıktı dengesinin korunması, arzın talebi karşılayabilmesi bakımından son derece önemli. Tarımsal üretimin önemli girdileri olan tohum, gübre, ilaç, yem ve diğerlerinin zamanında ve yeterli miktarlarda temin edilebilmesi üretimin devamlılığı açısından gerekli.