Prof. Dr. Aykut GÜL

STRATEJİK DÜŞÜNCE aykut.gul@dunya.com
TÜM YAZILARI
Genel tarım sayımına doğru “Tarımda planlamanın ilk şartı” başlıklı köşe yazım 31 Ocak 2023’te Dünya Gazetesi’nde yayınlanmıştı.
Gıdada yeterlilik ve lisanslı depoculuk Arz güvenliği ve depolama' başlıklı son yazımızda, depolamanın, gıda açısından diğer sektörlere göre daha fazla öneme sahip olduğunu belirterek, piyasada fiyat istikrarının etkili bir depolama ile sağlanabileceğini vurgulamıştık. Arz güvenliği ve depolama Üretimde girdi ve çıktı dengesinin korunması, arzın talebi karşılayabilmesi bakımından son derece önemli. Tarımsal üretimin önemli girdileri olan tohum, gübre, ilaç, yem ve diğerlerinin zamanında ve yeterli miktarlarda temin edilebilmesi üretimin devamlılığı açısından gerekli.
Sözleşmeli üretime doğru Geçtiğimiz nisan ayında, Tarım Kanunu’nun 7’nci ve 13’üncü maddelerini yeniden düzenleyerek sözleşmeli üretimle ilgili birçok önemli değişikliği sağlayan girişimin altyapı çalışmaları devam ediyor. “Bilgi, güçtür…” Bilgi, güçtür…” İngiliz filozof Francis Bacon’a atfedilen meşhur söz. Evet, bilgi gerçekten de güçtür ancak uygulamaya aktarılmadığı sürece sadece zihinsel yüktür. Sorun ‘beklenti enflasyonu’ Gıda enflasyonu kontrol altına alınamıyor. İhtiyaçlar hiyerarşisinin temelinde yer alan beslenme giderek daha da hassaslaşıyor. Bu konu kamuoyunda her boyutuyla tartışıldı. Açlıkla terbiye En gelişmiş teknolojiler, devasa savunma yatırımları, dijitalleşme… İlk olarak metaverse, şimdi ise yapay zekâ… Her şey baş döndürücü bir hızla ilerlese de herkesin hemfikir olduğu konu, insanın tek bir zaafının olduğu. Bu zaaf, özellikle de felaket anlarında kendini hatırlatır bize… Atıl araziler ve üretimde önemli bir proje: TAKE Türkiye’de 2001 yılında 26 milyon 350 bin hektar olan tarım arazileri 2022 yılında 23 milyon 865 bin hektara düşerek önemli ölçüde bir azalma gösterdi. Bu sorunun önüne geçilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi meyvelerini vermeye başladı. Şimdi en zoru: Tahıl koridoru Bereketli Hilal… Mezopotamya…Harran Ovası… ve bunların devamında ilk akla gelen su, verimli ve tahıl...O kadar muazzam bir coğrafyaya sahibiz ki küresel krizlerde en çok konuşulan ülke Türkiye… Ortak akıl devrede Son iki yazımı tamamen tarımsal üretimin planlanması konusuna ayırdım. Neden? Çünkü tarım sektörünün sorunlarının neredeyse tamamı plansızlıktan kaynaklanıyor. Planlı üretim konusunda paydaş görüşleri Planlı tarımsal üretim, tartışmaya açıldı ve paydaşlardan yoğun bir şekilde görüş, öneri ve eleştiri geliyor. Geçen hafta başlangıç yaptığımız bu konuya bugünkü yazımızda devam ediyoruz. Planlı tarımsal üretimin nasıl yapılacağı tartışmaya açıldı Tarımsal üretimin planlanmasına yönelik olarak Cumhuriyet tarihinin en önemli adımı atıldı. Yıllardır tartışılan ve neredeyse herkesin görüş birliğine vardığı bu konunun ilk defa uygulama aşamasına gelmesi, Türkiye Yüzyılı iddiasına sahip ülkemiz açısından heyecan verici. Olumluya odaklanmak Bugünkü yazımda, tarım sektöründe görülen bazı olumlu gelişmelere dikkat çekmeye çalışacağım. Akıllı tarım için önemli adım: TUCSAP Havza bazlı destekleme ve reform fırsatı Önümüzdeki beş yıl için yetki almış ve göreve başlamış güçlü bir hükümet, ülkenin istikrarı bakımından çok önemli. Aynı şekilde görevi yeni devralan Tarım ve Orman Bakanımız da ülke tarımı açısından iyi bir fırsat.