TÜM YAZILARI
Tarımda gerçekler ve hakikatten kopuş
Ülkemizin merkezinde yer aldığı coğrafyada yaşanan savaşlar ve krizler her geçen gün şiddetini artırıyor. Teknolojik gelişmeler ve yapay zekânın yaygınlaşmasıyla dijital platformlar da operasyon alanlarına dönüşmeye başladı.
İklim değişimi, tarımsal üretim ve gıda enflasyonu
Bugün geldiğimiz noktada ise her yıl daha bariz görünen küresel ısınmanın sonuçlarına, sıcaklık artışına, kuraklık ve yağış rejiminin değişimine şahit oluyoruz.
İklim değişimi, tarımsal üretim ve gıda enflasyonu
Hafta sonu memleketim olan Osmaniye’nin Bahçe ilçesindeydim. Üretimin bol olduğu bir dönemde, başta incir ve üzüm olmak üzere, birçok meyve ve sebzede ciddi sıkıntıların olduğuna şahit oldum. Hastalıkların artması, verimin düşmesi, dahası meyve ağaçlarının kurumasına kadar varan büyük problemler vardı. Herkesin ortak kanaati, tüm bunların kaynağının iklim değişimi olduğuydu.
Gıda enflasyonu neden gündemden düşmüyor?
Yeni model neden desteklenmeli?
Detaylara takılıp kalanlar, aslında son derece basit ve sade olan yeni destekleme modelini, karmaşık ve anlaşılmaz hale getiriyor. Tüm mesele, tek tek ağaçlarla ilgilenmek yerine, daha geriye çekilip ormanın bütününe odaklanmak…
Yeni destekleme modeli-2
Geçen yazımızda, yeni destekleme modelinin felsefesine ve getirdiği yeniliklere değinmiştik. Konuya kaldığımız yerden devam ediyoruz.
Yeni destekleme modeli-1
Tarımsal üretim planlaması konusu, belki de köşemizde en fazla yer verdiğimiz, görüş bildirdiğimiz ve ümit bağladığımız konuların başında geliyor.
Zor günlerde sakin kalabilmek
Son günlerde tarım daha çok gündemde ve daha çok tartışılıyor. Ancak tartışma mecraları daha çok sosyal medya olunca, amaç doğruyu bulmaktan çok, suyu bulandırmak oluyor maalesef.
Küresel savaş riski artarken Türkiye ve gıda güvencesi
Birkaç gün önce Mete Yarar’ı dinledim. İsmail Haniye suikastı sonrası artan küresel savaş riskleri konusuna değinirken iki önemli göstergeden bahsetti: Birincisi, barut temininde yaşanan güçlük; ikincisi, akaryakıt depolarının dolu tutulması.
Çukurova’nın su meselesi
Adana’da Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği’nin köy ve mahalle muhtarlarına gönderdiği yazıda, tarımsal sulama suyunun azlığı ve suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik uyarısı, akademik çevrelerde, üreticilerde, sivil toplum kuruluşlarında ve medyada çok farklı yankılara yol açtı. Bunun üzerine Bakanlık yetkililerinden ve sahadan aldığım bilgileri derleyerek, dezenformasyonu önlemek adına, bu ya
Tarımsal iletişim, yayım ve eğitim üzerine
Ekonomi ve iş dünyasının birçok alanında olduğu gibi tarım sektörünün de sorunlarının temelinde paydaşların birbirlerini yeterince anlayamamaları yatıyor.
Hayvancılıkta yeni destekleme modeli
Tarımsal üretim planlaması, tüm boyutlarıyla, aksamadan hayata geçiriliyor. Bugüne kadar daha çok bitkisel üretimde planlamayı konuştuk. Ancak görüyoruz ki hayvansal üretimde de çalışmalar sessiz ve derinden ilerlemiş.
Türkiye’de “tarım politikası” yok mu?
Bir ortamda ne zaman tarım konusu açılsa ne zaman bir yetkiliye tarım hakkındaki düşüncesi sorulsa veya ne zaman bir siyasi eline mikrofonu alsa, çoğunun ortak söylemi, ülkemizin bir tarım politikasının olmadığı yönünde.
Planlı üretime herkes katkı koymalı
Aşırı kutuplaşmanın olduğu dönemlerde sağlıklı tartışmalar yapmak, ortak akılla hareket etmek maalesef pek mümkün olamıyor.
Tarımın yoğun gündemi
Fastfood gibi hızlı tüketilen sosyal medyanın kirli bilgilerini; uzun, sıkıcı ve fazla ciddi raporlara tercih ettiğimizden, sıklıkla dezenformasyon kurbanı oluyoruz. Ayrıca, olumsuz haberlere çokça maruz kaldığımızdan, bu yazımda, tarım gündeminde öne çıkan bazı önemli ve olumlu konulara dikkatinizi çekmek istiyorum.