TÜM YAZILARI
Gençlik ve tarımda kariyer fırsatları
“Önce kıraat sonra ziraat, zanaat…” diyor Osman Yazıcı “Üç Cemre Bir Bahar” adlı muhteşem eserinde. Gençler için tarım öğretimini ve kariyerini son derece veciz bir şekilde ifade etmiş söz üstadı. “Gençliği nadasa bırakan, ihtiyarlığın keyfini süremez” diyor Yazıcı.
2025’te uluslararası tarım ticareti
Küresel tarım ticareti, 2025 yılında birçok sürpriz gelişmelere açık görünüyor. İklim değişimi, küresel tedarik zincirinin zayıflaması ve Trump’la birlikte değişmesi beklenen gümrük vergileri etkili olacak başlıca faktörler.
2024’te gıda, tarım ve çevre
Bu yazıda, gıda güvencesi, tarım ve iklim değişimi başta olmak üzere 2024 yılının önemli gelişmelerine yerimiz yettiği ölçüde değineceğiz.
Tarım ekonomisi açısından Suriye’nin dönüşümü ve Türkiye’ye yansımaları-2
Tarım ekonomisi açısından Suriye’nin dönüşümü ve Türkiye’ye yansımaları-1
Zor bir coğrafyadayız. Krizlerin biri bitmeden diğeri başlıyor. Suriye’de hiç öngörülemeyen ve çok hızlı sonuçlanan bir rejim değişikliği oldu.
Küresel sistem krizi Trump ve gıdanın geleceği
Aşırı tüketim ve sömürgeye dayanan küresel sistem, uluslararası tarım ticaretini ve gıda güvencesini tehdit ediyor. Trump, henüz göreve başlamadan sosyal medya paylaşımları ile küresel dengeleri sarsıyor. Tartışmalar, ABD ve Çin’in dış ticaretine odaklansa da gözden kaçan önemli bir nokta var: Gıda ticaretindeki değişim.
Gençlik, tarım ve fırsatlar-2
Önceki bölümde, gençlere yönelik tarımsal desteklerden Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesine yer vermiştik. Bu bölümde ise diğer kaynak fırsatları ile devam ediyoruz.
Gençlik, tarım ve fırsatlar-1
Teknolojiye bağlı olarak değişim hızı giderek artıyor. Teknoloji, kariyer konusunda gençler için tehdit olduğu kadar büyük fırsatlar da sunuyor… Yükseköğrenim mezunlarının üçte biri işsiz. Bunların bir kısmı lisansüstü eğitime devam ediyor ancak hayatı ertelemek için bu yolu seçenler çoğunlukta gibi… Gençlerde, korku, ümitsizlik ve bezginlik hâkim…
Planlamanın başarısı örgütlenmeden geçiyor
Örgütlenme, güç birliğini, belirli bir hedefe doğru birlikte hareket etmeyi ifade eder. İyi bir örgütün ise her zaman için iyi bir planı vardır.
Trump’ın dönüşü ve iklim değişimi
Trump’ın seçilmesi belki sürpriz olmadı ancak farklı kazanması herkesi şaşırttı. Sonuçlar netleşince, refah toplumlarının çevrecilerinden karamsar sesler yükselmeye başladı.
Makro sorunlara yerel çözümler: Organize Tarım Bölgeleri
Yaklaşık olarak iki yıldır bu köşede, tarım ekonomisi konuları başta olmak üzere, iklim değişimi, çevre, kaynak kullanım ekonomisi, gıda enflasyonu, planlama ve daha birçok güncel meselelere değinmeye çalışıyoruz.
Tarımın en büyük buluşması
“Tarım ve Orman Bakanlığı ne iş yapar?” diye soruyorlar ya… İşte Bakanlığın sadece bir günlük faaliyetinden bir kesit. Ayrıca bir potansiyelin harekete geçirilmesinin iyi bir örneğini bu yazıda bulacaksınız…
Sonbaharla birlikte yoğunlaşan tarım ve çevre gündemi
Geçen hafta tüm ülkede yoğun bir tarım ve çevre gündemi vardı. Bunlardan öne çıkanlara bugünkü yazımızda yer verdik.
Güvenilir gıda gündemin zirvesinde
Tarım gündemi yoğun. Yoğun gündemin önemli bir bölümü başta gıda, destekleme ödemeleri ve ürün fiyatları olmak üzere, kısa vadeli, doğrudan para ile ilintili ve popüler konular.
İnsanlığın büyük sınavı: Küresel iklim krizi
Sanayi devrimiyle başlayan küresel ısınma sonucu, 1850’lerden günümüze 1.2°C artış gerçekleşti. Tedbir alınmazsa bu yüzyılın sonuna kadar 3°C’yi bulacağı tahmin ediliyor. İklim değişiminden iklim krizine doğru evrildiğimiz bir dönemdeyiz. Krizin daha da derinleşeceğine yönelik araştırma ve yayınlar giderek artıyor.