Prof. Dr. Aykut GÜL

STRATEJİK DÜŞÜNCE aykut.gul@dunya.com
TÜM YAZILARI
Tarım ve Orman Bakanlığı ne iş mi yapar? İşte cevabı… Kamu kurum ve kuruluşları, 5018 sayılı yasa başta olmak üzere, mevzuat gere­ği, belirli periyotlarda belirli raporları ka­muoyu ile paylaşmak zorundalar. Şeffaf­lık ve hesap verilebilirlik gereği olarak bu­nun yapılması ve özellikle de vatandaşların bunları takip etmesi ve sorgulaması son de­rece önemli.
Hububat alım fiyatları ve beklenti yönetimi Gelecek beklentileri ülkemiz ekonomisinde çok belirleyici. Beklenti enflasyonunda ve yerel seçimlerde emekli maaşlarında şahit olunan bu durum şimdi tarım sektöründe en derinden hissediliyor. Hububat alım fiyatlarında yükseltilen beklentiler, açıklanan fiyatlarla hayal kırıklığına ve tepkilere dönüştü. Suyun her damlası değerli Su, insanoğlunun dünya dışında yaşam alanları ararken ön şartı. Su, sadece doğrudan tüketim için değil aynı zaman­da ihtiyacımız olan gıdanın üretimi için de olmazsa olmaz. Su, aynı zamanda, tarım­sal üretimde verimlilik artışı sağlayan en önemli girdi…
Topyekûn enflasyonla mücadele Enflasyon, halkın da hükümetin de birinci gündemi…Demokrasi şöleni olarak nitelendirilen seçimler maalesef ki enflasyonu kronik hale getiriyor. Bakan Yumaklı’nın yoğun Adana gündemi Son yazımda Tarım ve Orman Bakanımızın ağır yükü ve olağanüstü sorumluluğundan bahsetmiştim. Genelde olumlu tepkiler aldım. Birçok dostum meseleyi, anlattığım açılardan göremediklerini ve problemlerin arka planlarının çok farklı olabileceğini kabul ettiklerini söylediler. Yük ağır, sorumluluk fazla Bir bakan düşünün... Sabah ilk mesaisinde, masasında bulabileceği gündem maddeleri o kadar çeşitli, kritik ve birbirinden acil konular ki... TMO’nun bollukla imtihanı Sezonun ilk buğday hasadı Adana’nın sahil bandında başladı. Nisan sonu başlayan hasat, 15-20 günlük bir erken hasat anlamına geliyor. Tohum gerçeği ve dezenformasyon Tohum, tarımsal üretimin temel girdisi. Ne kadar yüksek teknolojiye sahip olursanız olun üretiminizin üst çıtasını belirleyen tohumunuzun kalitesidir. Sonuçta, ne ekerseniz onu biçersiniz, değil mi? Zincirin zayıf halkası: Gıda kayıpları ve israfı Çevre, küresel ısınma, kaynak kullanımı ve sürdürülebilirlik gibi konuların hep gelişmiş Batının gündeminde olduğu algısı başarıyla oluşturuldu. Gıda fiyatları, ürün maliyetleri ve dışsallıklar Gıda fiyatlarındaki artış veya azalışlar, üretici, tüketici ve aracılar açısından sürekli ilgi odağı olmuştur. Peyzaj alanlarında su verimliliği Başlığın böyle olduğuna bakmayın. Çünkü ülkemizde peyzaj alanlarında su verimliliği neredeyse hiç olmadı. Tarımsal üretimde yapay zekâ ile gelen fırsatlar Yapay zekâ, her gün yeni gelişmelerle gündem olmaya devam ediyor. Dahası gündemi kendisi de oluşturmaya başladı. Bu iyi bir şey mi? Tartışılmalı… Belki de korkulmalı… Artan riskler karşısında gıdada yeterliliğimiz Dünyada giderek artan siyasi gerilimler ve küresel krizler, gıda güvencesinin önemini her geçen gün daha da artırıyor. Bu nedenle, ülke olarak, gıdada yeterliliğimizi daha sıklıkla değerlendirmek ve geç kalmadan gerekli adımları atmak durumundayız. Kalkınma Yolu: Enerji ve gıda güvencesi Önceki birçok yazımızda, ülkemizin jeostratejik ve jeopolitik konumuna dikkat çekmiş, bu coğrafyada krizlerin ve sıkıntıların eksik olmayacağını vurgulamıştık. Kapalı ortamda bitkisel üretim Tarım ve Orman Bakanlığı, kayıt dışılığı azaltmak ve üretim planlaması yapabilmek için daha güçlü veritabanları oluşturmayı sürdürüyor.