Prof. Dr. Ali HEPŞEN

ali.hepsen@dunya.com
TÜM YAZILARI
Otopark yatırımları ve finansman model önerisi Gayrimenkul geliştirme süreçlerinde konvansiyonel gayrimenkul yatırımlarının getiri potansiyellerinin azaldığı, proje nakit akışlarında sürdürülebilirliğin sorun olduğu bu ortamda otopark yatırımları her zaman için bir alternatif olarak öne çıkmaktadır.
Konut satın alma ve kiralamanın maliyeti MİNTLAB’in İstanbul Konut Piyasası raporundan önemli bir veri: Konut Satın Alma ve Kiralama Maliyet Endeksleri. İlgili endeksler, hane halkının İstanbul özelinde konut satın alma ve kiralama maliyetlerini ölçümlemektedir. Z kuşağı ile birlikte değişen konut tercihleri ve kiralık konut piyasası Öncelikle kabul etmemiz gereken önemli nokta, aile yapımızın küçülüyor olması. Bu konuda birkaç rakam paylaşmak istiyorum.
Türkiye’de konut sektörüne ilişkin veri eksikliği 11’inci Kalkınma Planı Konut Politikaları Özel İhtisas Komisyonu Raporu “Konut Verileri ve Göstergeleri” bölümünde güncel ve kaliteli konut verilerinin neden önemli olduklarını detaylı şekilde tanımlamaktadır İnşaat sektörü işgücü piyasası Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz hafta içerisinde “Ücretli Çalışan İstatistiklerini” yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2023 Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %3,7 artmış görünüyor. Gayrimenkul Sertifikası Özellikle son yıllarda döviz kuru ile doğrudan ilişkisi olan inşaat maliyetlerindeki artış ve proje geliştirme firmalarının finansmana erişim sorunlarının ortaya çıkması yeni ürünlerin piyasaya girmesinde hem engel oluşturmaya başladı hem de her ürünün bir öncekine kıyasla daha maliyetli olarak sunulmasına neden oldu. Kentsel dönüşümde güçlendirme Geçtiğimiz hafta içerisinde Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER)’nin organize ettiği “Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü” çalıştayı gerçekleştirildi. Alanında yapılan ilk çalıştay olduğunu düşünüyorum. Akıllı şehirlere doğru adım adım Konut piyasalarına ilişkin beklentim Sürdürülebilir kalkınma amaçları ve konut piyasasına etkileri Seçime giderken gayrimenkul ekosistemi için öneriler Seçim sonrası dönemde özellikle gayri­menkul piyasalarına yönelik karar veri­cilerin hassasiyetle yaklaşmaları gere­ken konular söz konusudur. Piya­saya ucuz konut sunulması için devletin sosyal konut üretim politikası ve dar gelirlilerin ba­rınma sorununa öncelik vermesi mutlaka ge­rekmektedir. Seçime giderken gayrimenkul ekosistemi için öneriler-3: Gayrimenkule yatırım Seçime giderken gayrimenkul ekosistemi için öneriler-2 Veri yönetimi Gayrimenkul ekosistemi için öneriler Önümüz seçim, aynı zamanda finansal piyasalarda daralma dönemi içindeyiz. Bu gibi ortamlar imkan yaratıldığında bir fırsat olarak da değerlendirilmelidir. Önemli olan burada geleceğe dönük uzun vadeli doğru kararlar alıp bunları bugünden planlamaktır. Gayrimenkul piyasasındaki beklentiler