TÜM YAZILARI
Konutu kiralamak için inşa et, geliştir
Yerel seçimler geride kaldı. Gayrimenkul sektöründe iki ana gündem hala güncelliğini koruyor: Kentsel dönüşüm süreçlerine ve konutta barınma sorununa çözüm üretilmesi gerekiyor. Yerel yönetimlerden hepimizin beklentisi bu yönde…
Faiz artışının konut kredilerine etkisi
21 Mart 2024 tarihinde Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının %45’ten %50 düzeyine yükseltilmesine ve ayrıca gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarının bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirlenmesine karar verdi...
Konut ediniminde olası finansal alternatifler: Yapı tasarruf sandıkları
Son birkaç yazımda gerek konut üreticileri açısından gerekse de biz bireyler açısından konutu üretmek ya da sahip olmak noktasında farklı finansman uygulamalarından bahsetmeye gayret ediyorum.
Gayrimenkule dayalı opsiyon kontratları
Konu hakkında ilk kez 5 yıl öncesinde bir yazı yazmıştım. Devamında, İstanbul Teknik Üniversitesi’ndeki bir konferansta konuyu sunma imkanımız olmuştu.
TCMB’nin kiralık konut piyasası önerileri hakkında
Kasım ayında yazmış olduğum bir yazımda Türkiye’de kiralık konut piyasasındaki yaşananları “Penrose Merdiveni”ne benzetmiştim.
Gayrimenkul kitle fonlaması
Yazımız konut ya da üst ölçekte gayrimenkul yatırımlarına alternatif kanallar üzerinden finansman sağlanması üzerine. Geçen haftaki yazımda da belirttiğim gibi artık yeni fikirler konuşma zamanı. Bunlardan bir tanesi ise (mevzuat gereği şimdilik mümkün olmasa bile) “Gayrimenkul Kitle Fonlaması”…
Konut projelerinin finansmanında yeniliklere ihtiyaç var
Konut projelerinin finansman ihtiyacına üst ölçekten bakmak gerekiyor; ihtiyaç “arazi ve proje geliştirmenin finansmanı, inşaatın finansmanı, stokun finansmanı” şeklinde karşımıza çıkabiliyor.
Kentsel dönüşümün finansmanı: Eksiklikler ve olması gerekenler
Doğal afetlerin yaratacağı maddi ve manevi kayıpları azaltabilmek ve dirençli şehirler yaratabilmenin öncelikli koşullarından biri kentsel dönüşüm…
Depremin ekonomiye etkisi
Geçtiğimiz yıl Şubat ayı çok acı, yüreğimizin yandığı, kelimelerin anlam taşımadığı bir zaman dilimi olarak hafızalarda kalacak. Ülkemiz deprem kuşağında ve afetlere çok açık; kayıplarımız çok fazla.
İstanbul’un konut ihtiyacı
Geçtiğimiz hafta içerisinde konut sektörünün önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesi olan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) için PwC Türkiye tarafından hazırlanan rapor paylaşıldı. Detaylarını okudukça, rapora emek verenlere teşekkür etmek gerektiğini düşünüyorum.
Konuta erişilebilirlik
Özellikle ücretli çalışan grubun konuta erişilebilirlik konusu 2022 yılından günümüze miras kalan, 2024 yılı ve görünür geleceğin konut politikalarının en sıcak konularından bir tanesi olacak.
Kentsel dönüşüm sürecinden beklentiler
Birkaç ay sonra yerel seçim süreci tamamlanmış olacak. Bugün konuştuğumuz gibi, o günlerde de deprem riski nedeniyle bağımsız bölümlerin dönüşümünü konuşmaya devam edeceğiz.
Konut ve politikaları ve sürdürülebilirlik
Acısıyla tatlısıyla bir yılı geride bıraktık; DÜNYA Gazetesi’nde yazmaya başlayalı da tam bir yıl oldu. Yazılarımda en çok konuta finansal erişilebilirlik, kira piyasası ve kentsel dönüşüm konularına ağırlık verdiğimi görüyorum.
2024 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programı ve konut politikalarına ilişkin öngörüler
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan “2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı” geçtiğimiz aylarda imzalanarak yürürlüğe girmişti.
Kiralık konut piyasasında arz-talep durumu ve yansımaları
Geçtiğimiz hafta içerisinde hem Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in hem Ticaret Bakanımız Sayın Ömer Bolat’ın hem de TCMB Başkanı Sayın Hafize Gaye Erkan’ın kiralık konut piyasasına ilişkin paylaşımlarına istinaden mevcut durumu son rakamlar üzerinden aktarmanın önemli olduğunu düşünüyorum.