Özgür HATİPOĞLU

DERİN BAKIŞ ozgur.hatipoglu@dunya.com
TÜM YAZILARI
ABD’de enflasyon ve Fed En azından küresel enflasyon hakkında fikir sahibi olmak için takip etmemiz gereken ABD enflasyonu için biraz gecikmeli de olsa iki kelam edeyim. 2 hafta önce açıklanan enflasyon ana başlıklarıyla oldukça ümit vericiydi.
Tesla gümbür gümbür Geçen haftaki yazımda ABD’de enflasyonun yüksek mal ve hizmet talebi nedeniyle işsizlik artmadan düşmeyeceğini gözlemlerimle açıklamıştım. Bu hafta ise zamanlaması da uygun olduğu için yine ABD gözlemlerimi de içeren kısa bir Tesla bahsi açmak istiyorum. Bu Çinliler neden yarın yokmuşçasına doğal gaz alıyorlar? 2 sene önce fiyatları çatıdan dışarı fırlatan enerji krizinin bitmesine rağmen Çin’in LNG alımları bütün hızıyla devam ediyor.
Avrupa’da Deutsche Telekom, ABD’de T-Mobile Enflasyon – faiz sarmalı Geçtiğimiz hafta hem enflasyon hem de toplantıda alınan kararlar itibarıyla ABD için ve dünya için son derece önemli bir hafta oldu. Yıllık manşet enflasyon %4,0 ve çekirdek enflasyon %5,3 ile önceki ayın altında kaldı. Yani enflasyonda düşüş hanesine bir çarpı daha atıldı. Haftaya dair… Bu hafta, önce Salı günü ABD TÜFE verisi, Çarşamba Fed toplantısı sonuçları ve Cuma günü de BoJ toplantısı ile faiz piyasasında önemli haftalardan birisi olacak. Borç tavanı geçti, ama riskler için aynısı söylenemez Acısıyla, tatlısıyla borç tavanı hikayesinin sonuna geldik. Ama aslında yüzdük yüzdük kuyruğuna gelmemiş olabiliriz. Neden mi? Çünkü derin bakınca bahar çiçeklerinin arasından başka şeyler görülüyor. Borç tavanı işi tamam sonra ne olacak? Fiyatlama ve enflasyonda tepede miyiz? Yapay zekanın yükselişi Resesyon geliyor da borç tavanı, bankacılık krizi ne olacak? Borç tavanı konusu henüz piyasada enf­lasyon ve büyüme konularına göre çok daha az konuşuluyor ve şimdilik fiyat­lamalarda sadece detayları görebilen gözlerin dikkatine takılan nüanslar var. Şu volatilite dedikleri neyin nesi olsa gerek? Trend dönüşleri hep zordur ABD’de banka bilançolarının anlattığı hikâye Emtiada spekülasyon