Özgür HATİPOĞLU

DERİN BAKIŞ ozgur.hatipoglu@dunya.com
TÜM YAZILARI
Nvidia Dünyanın eN büyük çip üreticilerinin başında gelen Nvidia aynı zamanda S&P 500 endeksinin ünlü “Muhteşem 7’li”sinden birisi. Çünkü Bloomberg verisine göre geçen hafta kapanışı ile piyasa büyüklüğü 1 trilyon USD’nin üzerinde olan 6 S&P 500 şirketinin arasında bulunuyor.
Petrol tankerleri hikayesi Beni sosyal medyadan, TV’den veya Youtube videolarından takip edenler bilir; genelde herkesin iyi bildiği hisseleri söz konusu etmeyi çok tercih etmem çünkü onlar alçak daldaki, herkesin toplayacağı meyvelerdir. Elektrikli araç piyasasında duraklama dönemi Son senelerde yapay zeka, mikro çip, yazılım, siber güvenlik gibi bilişimle ilgili sektörler haricinde en dikkat çeken büyüme elektrikli araç piyasasında oluyor.
Altın 2,000 doların üstünde – mi acaba? Önceki haftaya kısaca bir değinelim çünkü Türkiye’de biraz parası olan herkesin yatırım portföyünde bulunan altında geçen hafta ihtimaller dahilinde olduğundan bahsettiğim risk fiyatlaması nedeniyle fiyatın 2.000 doların üstünü test ettiğine şahit olduk. Tesla’yı tekrar düşündüm Öncelikle; bu günlere gelmemizde büyük pay sahibi olan, akıllarımıza, benliklerimize ışık tutan, ülkemize ve insanlığa faydalı bireyler olmamıza katkıda bulunan öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü içtenlikle kutlarım. Cadı kazanı Dünya öyle bir yer haline geldi ki artık siyasi ve jeopolitik gelişmeler bölgesel kaldıkça, yani gelişmeler konunun kahramanı 2 ülke arasında kaldıkça risk fiyatlaması durum anlaşılana kadar sürüyor ve yayılma etkisinin olmayacağının anlaşılması halinde varlık fiyatlamaları normale dönüyor. Finansal koşullar sıkışıyor Yaz başında ABD’ye gittiğimde gördüğüm Amerikan rüyası gerçekten etkileyiciydi. Bırakın adam gibi restoranları, yemek katındaki fast foodlarda bile sıra vardı. Fosil yakıttan yeni enerjiye Petrol fiyatının geçmişte birlikte hareket ettiği birçok dinamiğe uyumsuz şekilde yükseldiği ve neredeyse bütün yatırım bankalarının fiyat beklentilerini 100 dolar ve üstüne yerleştirdikleri bir ortamda petrolün düşmesi gerek demek pek olmayacak tabi. Rüyalar başka bahara Pek de beklediğim gibi olmadı doğrusu bu Fed hikayesi. Benim senaryoma göre oldukça şahin bir istihdam ve enflasyon beklentisi, buna karşılık uzun zaman boyunca yüksek kalacak faiz görünümü açıkladılar. Kader haftası Geldik bir kez daha oldukça önemli Fed haftasına. Yarın, 20 Eylül Çarşamba Fed komitesi yine toplanacak (aslında bugün başladılar) ve başta ABD olmak üzere, dünya piyasalarında faizin seyri için önemli bir karar verecekler. ABD’nin Çin kotaları Hani derler ya “kötü komşu insanı ev sahibi yapar”, işte o mantıkla ABD ile Çin arasındaki istihbarat ve sır saklama savaşı da Çin’in yüksek katma değerli imalatını bir sonraki seviyeye taşıyor. Bulutlu havada yıldızlardan yön bulmak… Evet, konuşmasında neredeyse hiç yeni bilgi vermeyen, herhangi bir değişikliğe dair ipucu dahi vermeyen Powell konuşmasını yukarıdaki başlıkla bitirdi. Portföylerde hisse rotasyonu ABD’de resesyon – enflasyon çekişmesi devam ederken haberin büyüğü Çin’den geldi. Bir kez daha inşaat/gayri menkul sektöründe krizin eşiğine gelinmiş durumda. Portföylerde hisse rotasyonu ABD’de resesyon – enflasyon çekişmesi devam ederken haberin büyüğü Çin’den geldi. Bir kez daha inşaat/gayri menkul sektöründe krizin eşiğine gelinmiş durumda. Bunun doğal sonucu olarak Asya hisse senetleri haftaya zayıf başladı ve satış baskısı altında kaldı. EV piyasası kızışıyor Hatırlayacağınız üzere daha önce bu köşede elektrikli araçlar (EV – Electric Vehicle) konusundan birkaç kez bahsetmiştim. Hatta bilenler bilir, geçmişte bu konuyu yatırım amaçlı olarak başka mecralarda yazılarımda videolarda işlemiştim.