TÜM YAZILARI
Balinaların pozisyonları
Takip edenlerin bildiği üzere arada bir eski grafiklerimi inceler, para giriş/çıkışlarını, pozisyon büyüklüklerini, açık opsiyon pozisyonlarındaki yığılmaları takip ederim. Yine böyle bir inceleme yaparken ilginç bir durumla karşılaştım. Önce bir kavramı açıklayayım; adına CTA denen bir piyasa profesyoneli grubu var.
Yılın son Fed toplantısı
Şimdi bırakın Fed’i falan, sonra geri döneriz o ona, şimdi daha önemli bir konu var. Tanır insanı yaratırken unutkan yaratmış bilerek ve buna karşılık olarak da sürekli hatırlatmak üzere olayların gelişimini sağlamış. En önemli şey sağlık arkadaşlar.
Riskler rafa kalktı
Öncelikle geçen haftaya bir atıfta bulunayım; ortamın son derece hızlı bir şekilde ısınması ve liderlerin bir noktada mahallede delikanlılığa laf gelmemesi için kesilmesi gereken raconlar nedeniyle ‘’yannış olmasın, aklınızı alırım’’ manevraları, savaşa yakın hissettirse de özellikle Putin’in nükleer başlıksız olarak füzeleri göndermesi ve istediği anda bunları nükleer füzeye döndürebileceği
Risk, risk, risk
Bu yazıyı salı günü hazırlıyorum ve sizler Çarşamba günü okuyacaksınız. O nedenle yazarken sorguladığım konuların bazılarına cevaplar ortaya çıkmış olabilir. Ancak yine de sormam gerek kendime; bugün Ukrayna’nın ABD yapımı füzelerle bir Rus üssünü vurmuş olması ve bunun üzerine Putin’in düşmanımın dostu düşmanımdır ana fikirli resmî belgeyi imzalaması dünyayı nereye götürür, dahası bizleri
Trump’ın siyah altını
ABD başkanlık seçimleri sonrasında Trump politikalarının petrol ve petrol şirketlerine yarayacağı düşüncesiyle fiyatların hızlıca yükseldiğini hep beraber izledik. Ancak bunun hatalı bir fiyatlama olduğunu ne yazık ki pek azımız görebildi. Zaten o sırada “her şeyi al” çılgınlığının ortasında bunu görebilmek pek de mümkün değildi.
Ne hafta ama!!
Küresel siyaset ve küresel piyasalar için son derece hareketli bir haftaya giriyoruz.
ABD seçimleri kimi ne kadar etkiler?
ABD’deki başkanlık seçimi hepimizin bildiği üzere artık bireylerin yatırım seçenekleri üzerinde de önemli bir rol oynuyor. Eskiden de başkanın yönetim eğilimleri yatırımları bu kadar etkiliyor muydu acaba?
Avrupa’da faiz indirimi ve etkileri
Bu hafta Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Swap piyasası %96 ihtimalle 25 bps faiz indirimi bekliyor. Ama asıl haber bu değil bence. Daha büyük haber uzunca bir süredir paritenin yönünün yüksek korelasyon ile çalıştığı AMB – Fed faiz indirim beklentileri farkı.
Hızlı gidenlere ne olurdu?
Çin’de hayata geçen ekonomi destek programları 1 haftalık Çin tatilinin öncesinde hem yerli piyasaya hem de küresel piyasalara ciddi bir jet yakıtı verdi. Özellikle Çin’de, hisse rallisi tatilden 1 gün önce de etkisini sürdürdü.
Düşüş döngüsü başladı
Fed’in Jumbo dedikleri (şu tabirden de hiç hoşlanmıyorum, bence 50+ faiz hareketi Jumbo sayılmalı) faiz indirimini yapması açıkçası beni oldukça şaşırttı. Hatta bir de üstüne noktasal grafikte 2025 beklentisini de sadece 75 bps verince benim düşünceme neredeyse tam zıt oldu diyebilirim.
Yine yeniden ralli?
O kadar da hızlı değil!
Geçen hafta yine hızlı bir hafta oldu. Bu nedenle önceki yazımın üzerinden kısa bir güncelleme ile başlayayım istiyorum. Öncelikle, tarım dışı istihdam piyasa beklentisine paralel olarak zayıf geldi. Üstüne ek olarak önceki ay açıklanan veri de aşağı revize edildi. Yani faizi ciddi anlamda aşağı ittirici bir veri açıklandı. Bu da altını güçlüce yukarı atmalıydı.
Altını hala alıyor muyuz?
Hep söylerim, artık sürekli okuyucular da bilirler; sevseniz de sevmeseniz de piyasaların bel kemiğini faiz piyasası oluşturur.
Top ortada
Fed toplantısının yapılmadığı bir ay olan Ağustos, BoJ toplantısından, ABD ekonomik verilerine kadar önemli veri akışıyla hareketlilik açısından diğer aylardan geri kalmadı. Bu hafta ise Cuma günü Amerikan ekonomi tarihinde ayrı bir yeri olan Jackson Hole toplantısı var.
Reaksiyon zamanı mı?
Eh, artık bilen - bilmeyen herkesin üzerine destanlar yazdığı carry trade işi bir yerlere kadar geldi. Daha hikayesi olur ve fiyatlamaları etkilemeye devam eder. Ancak daha bu işlerin başından bu yana dikkatimi çeken bir durum vardı ve en son Warren Buffet’ın Apple hisselerinde oldukça büyük bir pozisyon küçültmesine gitmesi şimdiye kadar ki en büyük çiviyi çakmış oldu…