Ömer EKİNCİ

Dönüşüm Rotası omer.ekinci@desnet.com.tr
TÜM YAZILARI
E-Ticaret gümbür gümbür geliyor E-Ticaretle ilgili çok enteresan gelişmeler oluyor. Ancak ülke gündemi o kadar meşgul, o kadar yorucu ve o kadar dolu ki pek fazla fırsat kalmıyor.
Bizim usul girişimcilik Hem bu konularda yazan çizen birisi olarak hem de çok eskiden beri girişimcilik ekosisteminin içinde biri olarak bir analiz yapmak şart oldu. Geçtiğimiz günlerde ilginç bir melek yatırımcı prototipi çizmiştim sosyal medyada. Elon Musk, oğlu X ve Türk Evi’nde yıktığı tabular Elon Musk’ın New York’taki Türk Evi’ni ziyareti çok konuşuldu. Beklenmedik bir şekilde küçük oğlu kucağında binaya giriş yapan Musk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorusu üzerine “Annesi ile ayrıyız, o yüzden benimle” cevabını verdi.
Gençler adına heyecanlandıran bir haber: TÖDEB 100 'Fintek Çırağı' arıyor Türkiye'nin teknolojide çok iyi noktada olduğu alanlardan birkaçını saysak ilk aklımıza gelecek olanlardan biri ‘ finansal teknolojiler’ olurdu. Büyük bir karadelik: IT giderleri Hayatı boyunca bilişim sektörü dışında hiçbir iş yapmamış, şirketlere IT ürün ve çözümleri satmış ve satmakta olan biriyim. Normal şartlarda bu yazacaklarımı sektörün dışından ya da masanın karşısında olan müşteri tarafından duyabilirsiniz. Bir rol model: Ömer Karadeniz 20’li yaşlarımın başlarıydı. 80’lerin ilk yarısında doğan her çocuk gibi, internete adapte olan ilk kuşak olmanın gereğini yerine getirerek internete kafa yoruyordum. Ali Sabancı'nın hakkı Ali Sabancı'ya 1990 yılında kurulan, 2005 yılında ise Ali Sabancı’nın başında bulunduğu Esas Holding tarafından satın alınan Pegasus Havayolları’nın hayatımıza girdiği günleri hatırlıyorsunuz değil mi? 10 milyon lira hesabınıza yatsa… Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada bir beyin fırtınası başlattım. Twitter, Instagram ve LinkedIn’de şöyle bir başlık açtım. “Sabah uyandınız hesabınızda ekstradan 10 milyon TL var, Mısır›daki büyük büyük büyük dedenizin mirası satılmış, payımıza düşen hesabınıza yatırılmış. Bu parayla ne yapardınız? Bir personel yemeği hikayesi İçimizi karartan ekonomik göstergelere, can sıkıcı global ve yerel olumsuzluklara kısa bir mola verelim mi? İyi ve güzel örneklere hep çok önem verdim, çoğunluğu yansıtmayabilir ama bazen bir tek güzel örnek herkese ışık olur, yol gösterir. Emlakta fiyatlar düşüyor mu? Sosyal medyada her gün “Emlak fiyatları yükselecek” yazan insanlar var. Mesleklerine baktığımızda çoğu gayrimenkul danışmanı, bu da bu işin cilvesi olsa gerek. DHL, MNG’yi neden satın aldı? Dünyanın en büyük lojistik devlerinden DHL, MNG’nin yüzde 100 hissesini almak üzere anlaşma sağladığını duyurdu. İş Rekabet Kurumu’nun onayına kaldı. İş insanları için 4 altın Linkedin kuralı Linkedin iş dünyasının en önemli mecrası. Rakibi yok. İş dünyasının içindeyseniz bir şekilde yer almanız gerekiyor. Hem kendiniz için, yani kişisel markanız için, hem de şirketiniz, yani kurumsal markanız için Linkedin bulunmaz bir fırsat. Bir şirket nasıl hasta olur: Parkinson Kanunu Dünyanın en büyük medya organı Twitter Ekim 2022’de el değiştirdi. Başarılı girişimci Elon Musk tarafından satın alındı. Satın alındığı günden bu yana aldığı kararlar çok tartışıldı. "Rockstar" Girişimciler Artık rockstar girişimciler çağındayız. Bunların globalde en büyük örneği Elon Musk. Gittiği yerde ilgi uyandıran, kitleleri harekete geçiren liderler. Yeni bir işe başlamak için yanlış zaman mı? Yaklaşık 20 yılı aşkın süredir faal bir girişimciyim. 2009’dan beri de girişimcilere mentorluk yapıyorum.