Nazlı SARP

nazli.sarp@dunya.com
TÜM YAZILARI
Ortodoksi, heterodoksi nerede bunun peroksiti? Ecza dolaplarınızdan aşina olduğunuz üzere peroksit, bileşiminde normal oksitlerden daha çok oksijen bulunan çözeltilere verilen genel bir kimyasal tanımlama. İşlevi ise oksijenden anlaşılacağı üzere dezenfektan olmasında.
Teknoloji ve AI coşkusu bir balona dönüşür mü? “İyi bir portföy, iyi hisse senedi ve tahvillerin uzun bir listesinden daha fazlasıdır. Yatırımcıyı çok çeşitli beklenmedik durumlardan koruyan ve fırsatlar sunan dengeli bir bütündür." Harry Markowitz Para politikasında konvansiyonele dönüş, kalkınmayı ötelemek anlamına geliyor mu? Türkiye ekonomisinde son birkaç yılın ardından yeniden geleneksel olarak tabir edilen ortodoks politikalara tam bir dönüş mü yapılıyor?
Beyonce’un enflasyon yarattığını söyleyen “Beautiful Liar” Enflasyon, son yılların en karmaşık ve dahi en tartışmalı konusu olmaya devam ediyor. Ekonominin siyasetin ayrılmaz bir parçası olmasının yanı sıra magazinsel boyutu da gün geçtikte derinleşiyor ki burada biraz da enflasyonu düşürmedeki beceriksizliğe kılıf arama çabası olduğunu da görmüyor değilim. Ortodoks sisteme geçişte enflasyon hedeflemesi yaklaşımı Seçim uykusundan uyandık ve artık ekonomi cephesinde bambaşka bir yaklaşımın sinyallerini alıyoruz. Sinyal olarak ifade etmemdeki neden henüz bir ekonomi programının açıklanmamış oluşudur ancak mevcut olanın tersine yani konvansiyonel bir yaklaşıma geçileceği algısı da bir takım sonuçlar nedeniyle gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Yeni kabineden alınan güçlü sinyal Yeni kabine, henüz açıklanmadan ön­ce bile kulis haberleriyle hem içeride hem de dışarıda büyük yankı uyan­dırdı. Batı basınında 1. Tur seçimlerinden önce dolaşan otokrat tanımlamaları seçimin kazanılmasıyla yerini teknokrata bıraktı… Enflasyon ve borç tavanı tartışmaları dolar üzerinde bir tür “yaratıcı yıkım” mı? Seçim rüyasından uyanıldığında Türkiye seçim sonuçlarında sosyal medya ne kadar etkin? Batı neoliberalizmi gömerken, Türkiye’ye neden kızıyor? Acı reçeteye çözüm millileşen ekonomi Sistemin günah keçisi bankalar “Ünlü” bankaların tahminleri ve vaatler Altın ve petrol cephesinde jeoekonomik hesaplaşmalar Panzehir ekonomisi, kur-faiz sarmalı ve yaklaşan seçimler