Nazlı SARP

nazli.sarp@dunya.com
TÜM YAZILARI
Döviz kuru üzerindeki riskler ağırlaşıyor Hatırlayacak olursak Fed, uzun süren bir sözlü yönlendirmenin ardından ilk kez Mart 2022’de faiz artışlarına başladı ve geçtiğimiz haftaki Federal Open Market Committee (FOMC) toplantı tutanaklarından alınan sinyale göre ise agresif bir biçimde sıkılaşan bankanın faiz artışlarının halen sona ermediği Eylül’de bir artışın daha olabileceği çıkarsaması yapılıyor. Artış yapmasa bile faiz düşürmesinin
Enflasyonun ipleri Çin’in elinde gözüküyor Bir devlet düşünün ki yaklaşık 1,4 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık, 9,6 milyon km2 alanıyla dünyada en büyük 3. karasal alana sahip olsun Örselenmiş kredi ve döviz piyasasına yeni TL enstrüman gerekliliği Yeni TL enstrüman denilince akla son birkaç yıldır avantajı ve dezavantajıyla hemhal olduğumuz Kur Korumalı Mevduat (KKM) geliyor.
“Soft landing” (yumuşak iniş) hikayesi ve türbülansındakiler ABD merkez bankası, rezerv paranın sahibi Fed, sıkılaşma adımlarına (faiz artışı ve göreceli bilanço küçültme) başladığından bu yana sıklıkla duyduğumuz bir tabir var ki ona yumuşak iniş denilmekte… Amaç pozitif reel faiz vererek Arjantinleşmek mi? Türkiye ekonomisindeki yapısal sorunlar hangi tür ekonomi politikası uygulanırsa uygulansın beraberinde yan etkiler de oluşturmakta. Parçalanmış G20’de “kökü kurumayan kriz” masaya yatacak Kökü kurumayan döngü ifadesi ünlü Keynesyen iktisatçı Charles P. Kindleberger’e aittir. Ortodoksi, heterodoksi nerede bunun peroksiti? Ecza dolaplarınızdan aşina olduğunuz üzere peroksit, bileşiminde normal oksitlerden daha çok oksijen bulunan çözeltilere verilen genel bir kimyasal tanımlama. İşlevi ise oksijenden anlaşılacağı üzere dezenfektan olmasında. Teknoloji ve AI coşkusu bir balona dönüşür mü? “İyi bir portföy, iyi hisse senedi ve tahvillerin uzun bir listesinden daha fazlasıdır. Yatırımcıyı çok çeşitli beklenmedik durumlardan koruyan ve fırsatlar sunan dengeli bir bütündür." Harry Markowitz Para politikasında konvansiyonele dönüş, kalkınmayı ötelemek anlamına geliyor mu? Türkiye ekonomisinde son birkaç yılın ardından yeniden geleneksel olarak tabir edilen ortodoks politikalara tam bir dönüş mü yapılıyor? Beyonce’un enflasyon yarattığını söyleyen “Beautiful Liar” Enflasyon, son yılların en karmaşık ve dahi en tartışmalı konusu olmaya devam ediyor. Ekonominin siyasetin ayrılmaz bir parçası olmasının yanı sıra magazinsel boyutu da gün geçtikte derinleşiyor ki burada biraz da enflasyonu düşürmedeki beceriksizliğe kılıf arama çabası olduğunu da görmüyor değilim. Ortodoks sisteme geçişte enflasyon hedeflemesi yaklaşımı Seçim uykusundan uyandık ve artık ekonomi cephesinde bambaşka bir yaklaşımın sinyallerini alıyoruz. Sinyal olarak ifade etmemdeki neden henüz bir ekonomi programının açıklanmamış oluşudur ancak mevcut olanın tersine yani konvansiyonel bir yaklaşıma geçileceği algısı da bir takım sonuçlar nedeniyle gerçekçi bir yaklaşım olacaktır. Yeni kabineden alınan güçlü sinyal Yeni kabine, henüz açıklanmadan ön­ce bile kulis haberleriyle hem içeride hem de dışarıda büyük yankı uyan­dırdı. Batı basınında 1. Tur seçimlerinden önce dolaşan otokrat tanımlamaları seçimin kazanılmasıyla yerini teknokrata bıraktı… Enflasyon ve borç tavanı tartışmaları dolar üzerinde bir tür “yaratıcı yıkım” mı? Seçim rüyasından uyanıldığında Türkiye seçim sonuçlarında sosyal medya ne kadar etkin?