TÜM YAZILARI
“Düşmanın etrafını sardığında ona bir çıkış bırak…”
Bayramımız kutlu olsun! “Ve böylece, bin dereden su getirdi İstanbul’dan gelen zevat. Sivas, mandayı kabul etmedi fakat,
Cari açık için neden daha fazla endişelenmeliyiz?
Mulholland Çıkmazı’ndaki merkez bankaları
Kalkınma Yolu Projesi: Yeni rotanın stratejik hamlesi
Piyasalarda riskler uzun vadeli mi?
Peki bu ekonomik görünümü küresel ve “yerel” olarak nasıl okumalıyız?
Savaş olasılığı ve rehavet tehlikesi…
Bugüne gelindiğinde Filistin’de yaşanan insanlık dramı büyük bir kara leke olarak tarihe geçiyor.
Borsa ve yabancı sermaye ilişkisi üzerine notlar…
Mevcut ekonomi politikasına dair beklenti ve kritiklerin artık suyun üzerine çıktığı, dolayısıyla da piyasalara dair görünümün şekillenmiş olacağı günlere yaklaşıyoruz.
Seçimlerin ardından ekonomi gerçekten “rasyonele” döner mi?
"Belirsizliğin tarafsız bir şekilde takdir edilmesi rasyonelliğin temel taşıdır; ancak insanların ve kuruluşların istediği bu değildir."
Kur, faiz, enflasyon
Şu aralar ücretli yayın akışı sağlayan bir platformda yayınlanan daha önce kitabı da çıkmış bir dizi var. Ancak hareket noktam bu defa bu dizi ya da kitaptan değil, ona ilham veren ve iki asır çözümsüz kalan bir matematik problemi olan isminden geliyor.
Küresel enflasyondaki yapışkanlığın temelinde ikircikli politikalar var
2023’ün son aylarından itibaren en büyük bahislere konu olan Fed’in faiz indirimleri, içinde bulunduğumuz ay itibariyle demode kalmaya başladı. Sebebiyse beklenenden yüksek gelen ABD enflasyon verileri.
Değerli yalnızlıktan arabuluculuğa “ince ayar” siyaseti
Değerli yalnızlık kavramı, Türkiye’nin Mısır, Suriye ve İsrail gibi ülkelerle bozulan diplomatik ilişkileri sonrasında ilk kez 2013’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politika başdanışmanı, şimdiki MİT başkanı Sn. Kalın tarafından ortaya atılmıştı ve “Türkiye bölgesel ve küresel siyasette yalnız değil.
Türkiye’de enflasyon ve gelirler politikası
Geçtiğimiz hafta gecikmeli olarak gelen 2023 verisine göre yüzde 4,5 düzeyinde büyüyen ekonomi, kişi başı 13 bin 110 dolarlık bir milli gelir kaydetti.
Borsadaki çip coşkusu irrasyonel mi?
İlk defa 1996 yılında o zamanki Fed başkanı Alan Greenspan tarafından kullanılan “irrasyonel coşku” tanımlaması para politikalarıyla finans piyasaları arasındaki sorunlu ilişkiye dikkat çekiyordu.
Stagflasyon da neymiş? Trump korkusu her şeye bedel!
Geçtiğimiz hafta beklenenden yüksek gelen ABD enflasyonu, piyasaları şöyle bir salladı ve çok değil bundan bir ay kadar önce 6 ya da 7 faiz indirimi bekleyen piyasanın artık dörtten az sayıda indirim beklemesine neden oldu.
Para politikası, yoksulluğa ve eşitsizliğe çare olur mu?
Sene 2015, eski Fed başkanlarından Bernanke, Brookings Enstitüsü'nün bloğundaki bir yazısında "Para politikası, ideal olmaktan uzak, kör bir araçtır" diyor ki tam isabet!