Nazlı SARP

nazli.sarp@dunya.com
TÜM YAZILARI
Küresel enflasyondaki yapışkanlığın temelinde ikircikli politikalar var 2023’ün son aylarından itibaren en büyük bahislere konu olan Fed’in faiz indirimleri, içinde bulunduğumuz ay itibariyle demode kalmaya başladı. Sebebiyse beklenenden yüksek gelen ABD enflasyon verileri.
Değerli yalnızlıktan arabuluculuğa “ince ayar” siyaseti Değerli yalnızlık kavramı, Türkiye’nin Mısır, Suriye ve İsrail gibi ülkelerle bozulan diplomatik ilişkileri sonrasında ilk kez 2013’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dış politika başdanışmanı, şimdiki MİT başkanı Sn. Kalın tarafından ortaya atılmıştı ve “Türkiye bölgesel ve küresel siyasette yalnız değil. Türkiye’de enflasyon ve gelirler politikası Geçtiğimiz hafta gecikmeli olarak gelen 2023 verisine göre yüzde 4,5 düzeyinde büyüyen ekonomi, kişi başı 13 bin 110 dolarlık bir milli gelir kaydetti.
Borsadaki çip coşkusu irrasyonel mi? İlk defa 1996 yılında o zamanki Fed başkanı Alan Greenspan tarafından kullanılan “irrasyonel coşku” tanımlaması para politikalarıyla finans piyasaları arasındaki sorunlu ilişkiye dikkat çekiyordu. Stagflasyon da neymiş? Trump korkusu her şeye bedel! Geçtiğimiz hafta beklenenden yüksek gelen ABD enflasyonu, piyasaları şöyle bir salladı ve çok değil bundan bir ay kadar önce 6 ya da 7 faiz indirimi bekleyen piyasanın artık dörtten az sayıda indirim beklemesine neden oldu. Para politikası, yoksulluğa ve eşitsizliğe çare olur mu? Sene 2015, eski Fed başkanlarından Bernanke, Brookings Enstitüsü'nün bloğundaki bir yazısında "Para politikası, ideal olmaktan uzak, kör bir araçtır" diyor ki tam isabet! Hisse ve döviz piyasasında türbülans yaşar mıyız? Cuma gecesi yaşananlara “hep aynı nakarat” demezdim zira bu seferkini daha baş edilebilir bir sistematiğe oturtmak mümkün… Ekonomi teorisine göre bu işte bir tuhaflık var! Benim gibi sizin de kitap arsızlığınız, bir süre sonra film arsızlığına dönüştüyse; bazı durumlarda günümüzün garip senaryolarından ilham almanız şaşırtıcı olmayacaktır. Petrolden bakıra doğru şekillenen yeni jeopolitik İlk makalemde “Küreselleşmenin güç kaybettiği, yeni birçok kutuplu dünyanın kapısı açılıyor ve bu düzende yeşil emtia kaynaklarını akılcı bir biçimde kullanabilen ülkeler başat rol oynayacak.” İfadesiyle çok kutupluluğa dem vurmuştum. Petrolden bakıra doğru şekillenen yeni jeopolitik Küresel ısınma, göçler, büyük bir salgın ve ardından gelen sıcak savaşlarla deyim yerindeyse bıçak sırtında bir küresel jeopolitikten geçiyoruz. Hisse piyasaları 2024’ün karmaşık olacağının habercisi mi? Dünyada belki de tek kutupluluğun en başarısız olduğu zamanlardan biri yaşanıyor olabilir. Konjonktür bu kadar hareketli olur da piyasa buna eşlik etmez mi? FB- GS ve Türk futbolu yine markalaşmada sınıfta kaldı! Cuma gecesi Riyad’da yaşananların iki farklı sorunsalı vardı. İlki şu kırılgan dünya konjonktüründe hem dışarıda hem de içeride verdiğimiz milli değerler algı mücadelesi ki bu konuyu ayrıca sosyologlar tartışmalı… Hisse ve firma bazında normalleşme ne anlama geliyor? İlk eğitimimi pozitif bilim alanında aldığımdan kuramsal ekonomi kitaplarını (isimlerini hala vermeye korkarım) okurken kendimi çok cahil hissettiğimi hatırlıyorum. Sonrasında Ekonometri tahsili yaparken de bu kadar yalın meselelerin nasıl olup da bu denli sofistike bir hale getirilmiş olduğuna şaşırıp kalmıştım… Eskiden de bu model uygulandı, şimdikinin farkı ne? Geçtiğimiz akşam küresel siyaset alanında zengin ve özgün içerikler üreten bir sosyal medya grubunun yıl dönümüne davet edildim. Altın, gümüş, pırlanta… Kim mutlu olmuş dünyada? Kimilerinin servetine servet kattığı, kimilerinin ise geçim hesabında sınıfta kaldığı, masum insanların devletlerin hırsı uğruna canından olduğu (umarım ki son