TÜM YAZILARI
Borsa İstanbul ve küresel piyasalar bir genişleme dalgasına ne kadar yakın?
ABD’de çekirdek PCE verisi beklentilere paralel gelirken; tarım dışı istihdam verisi aşağı yönlü ve fakat II. Çeyrek büyüme verisi yukarı yönlü revize edilerek yüzde 3 olarak kaydedildi. Avrupa’da ise haziran ayında başlayan faiz indirim döngüsünün son gelen enflasyon verisinin hedefe yakınlaşması nedeniyle eylül ayında bir çeyreklik faiz indirimi ile devam edeceği fiyatlanıyor.
İstihdam verisi, ters köşe yaptırırken yeni bir altına hücum dalgası mı geliyor?
Fed’in uzunca bir süredir yürüttüğü sıkı para politikası bazı merkez bankası terimlerini de hayatımıza sokmuş oldu. Bunlardan biri şu an ülkemiz TCMB’sinin son PPK’sından da rahatlıkla çıkabilecek “higher for longer” (daha uzun süre daha yüksek) politika faizi anlamına gelen sıkı duruşun devamı; bir diğeriyse “soft landing” denilen ve maalesef OVP’de aksine bir dizi önlem alınmadığı takdirde
PPK’dan Jackson Hole’a para politikası konuşulacak
Türkiye’de stagflasyon, ABD’de ise resesyonsuz iniş tartışmaları güçlenirken gözler içeride OVP, dışarıda ise Jackson Hole Toplantısı’ndan çıkacak sinyallere çevrilmiş durumda.
Piyasalardaki aşırı oynaklıkla Borsa İstanbul’un hikayesi arasında bir ilişki kurulabilir mi?
Bundan tam bir hafta önce küresel piyasalarda yaşananlar ve ardından başat ülke piyasalarının hiçbir şey olmamış gibi başladığı yere geri dönerek haftayı kapatması, bazı ezberlerin bozulduğuna işaret ediyor olsa da sorunun temelinde küresel merkez bankalarının sancılı politika dönüşümü var.
Maga senaryoları II: Kripto, dijital tekeller ve genel çerçeve
Maga senaryolarının içe dönüş ya da çoğu Avrupa ülkesinde sağın yükselişinin dayanak noktası olan woke kültürüne bir çeşit başkaldırı dışında belli bir ana fikri olduğunu düşünmüyorum ancak Trump’ın en belirgin özelliği nedir denilecek olursa kesinlikle “öngörülemez” olduğunu söyleyebilirim.
Dolar ve altın
Maga, “Make America Great Again” (Amerika’yı yeniden mükemmel yap) anlamına gelen ve ilk kez 1980 yılında Reagan tarafından kullanılan ancak günümüzde Trumpizm ile özdeşleşmiş bir motto.
Notların verdiği sinyal ve bağımlı kalkınma üzerine…
Şu günlerde baz etkisiyle düşen enflasyon, Türkiye’nin bir kez daha en kötüsünü geride bırakmış olduğunu gösteriyor göstermesine ancak bu durumu her kesim eşit derecede hissedemiyor.
Çok kutupluluk dünyasında Türkiye’ye bir tek NATO yeter mi?
Türkiye, Kore Savaşı’na asker göndermesinin ardından 1952 yılında resmi üyeliğe kabul edilen güçlü bir NATO müttefikidir. Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün (NATO) kuruluş amacının İkinci Dünya Savaşı sonrasında SSCB tehdidine yönelik bir güvenlik paktı oluşturması esas olarak Soğuk Savaş Dönemi’nin de temellerini oluşturmuştur.
Türkiye’den Avrupa’ya BYD röveşatası!
Bugün Sayın Cumhurbaşkanı’ndan Çin’in BYD’sinin Türkiye’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı haberini detaylarıyla almamız mümkün.
Yok birbirimizden farkımız çünkü biz dolar basarız
ABD seçimlerinin en güçlü iki adayı Trump ve Biden arasındaki müzakerenin yankıları sürüyor. Trump’ın iktidarda olduğu dönemdekine benzer olarak, bu tartışmalardan yine en çok nemalanan kesim, mizah yazarları ve karikatüristler.
BAE’nin açıklaması beklenen yabancı girişini sağlar mı?
Çin otomobilleri Avrupa’yı ikiye böldü ve biz bunun neresindeyiz?
Avrupa Komisyonu, geçtiğimiz ekim ayında Çinli elektrikli arabalara yönelik bir sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Ardından geçtiğimiz hafta yüzde 17 ile 38,1 aralığında değişken oranlarda tarife artışını onayladı.
Bakan Fidan’ın Çin ziyaretinin eko-politiği
Küresel bölünme kur stresi yaratıyor
Tasarruflar yatırıma dönüşmezse…