TÜM YAZILARI
Çekirdek aile her ay 43 bin TL vergi ödeyecek
Türk halkının vergi yükü 2025 yılında daha da ağırlaşacak. Gelecek yıl enflasyonun çok üzerinde bir oranda artışla 11,1 trilyon liraya ulaşması öngörülen tahsilat hedefine göre ödenecek verginin günde ortalama tutarı 30,5 milyar liraya denk geliyor.
BIST’te 4 ayda 1,2 milyon yatırımcı kaybı
Borsa İstanbul (BIST) hisse senedi piyasasından çekilen yatırımcı sayısı son dört ayda 1,2 milyona ulaştı. Toplam hisse senedi portföyünde dört ayda yaşanan 300 milyar liranın üzerindeki küçülmenin büyük bölümü, bu dönemde çıkış yapan bin dolayındaki “mega” yatırımcıdan kaynaklandı.
2025’te vergi, ceza ve harçlara yüzde 44 zam
2025-2027 Orta Vadeli Programda (OVP), 2025 yılının tümünde tüketici fiyatları (TÜFE) bazında enflasyon oranı yüzde 17,5 düzeyinde öngörülerken, yılın başında Emlak, Çevre Temizlik, Özel İletişim ve Motorlu Taşıt gibi vergiler ile resmi işlemlerde alınan çeşitli harçlar, araç muayene ücretleri, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve trafik cezaları yüzde 44 dolayında zamlanacak.
Üretim ve yatırıma fren, ithal tüketime devam
Eylülde sanayi başta ekonominin üretim ithal tüketime devam ayağında frene basılması nedeniyle ara malı ithalatı yüzde 6,2, toplam ithalat da yüzde 1,4 azalırken, tüketim malı ithalatında yüzde 12,1’le hızlı bir artış yaşandı.
100 dolarlık ihracatın net geliri 47 dolar
Türk ihracatçısı 100 dolarlık ihraçlık ürün üretebilmek için yaklaşık 53 dolarlık girdi ithal ediyor. Başka deyişle Türkiye’nin her 100 dolarlık ihracattan elde ettiği net döviz kazancı 47 dolar dolayında bulunuyor.
SGK’nın açığı küçüldü bütçeye yükü büyüdü
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açığı ilk yedi ayda yaklaşık yüzde 96 oranındaki rekor küçülme ile 1 milyar TL dolayına gerileyerek neredeyse kapanma noktasına geldi. Ancak devletçe üstlenilen ödemeler dolayısıyla bütçeden SGK’ya yapılan transferler ise aynı dönemde hızla büyüyerek 834 milyar liraya ulaştı.
Gözler kredi musluklarının açılmasında
Parasal sıkılaştırmanın etkisiyle, ekonominin hem tüketim hem üretim ayağında finansmana erişimin kısıldığı son bir yılda bankacılık sektörü kredi hacmi reel bazda yüzde 8’e yakın daralırken, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası’nın tüketici kredilerinde bankaların elini rahatlatıcı nitelikteki son düzenlemeleri üzerine gözler bu alana çevrildi.
Türkiye’nin dış borcu 512 milyar dolar
Türkiye’nin brüt dış borç stoku, haziran sonu itibarıyla 512 milyar dolarla yeni bir zirveyi gördü. Ancak dış borcun milli gelire oranındaki gerileme de devam etti.
Yabancılar eylülde de hisse satıp DİBS aldı
Faiz indirim sürecinin başlaması ve bu durumda finansal yatırım için gelen sıcak paranın Borsa’ya yönelmesi yönünde beklentiler artarken, yurt dışı yatırımcılar eylül ayında da genel olarak Borsa’da net satıcı devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) ise yüklü miktarla net alıcı olmaya devam etti.
90 milyar TL’lik kart ve kredi borcuna nefes
Bankaların takibe düşmüş bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi alacağı yeniden yapılandırılarak uygun faizle 60 ay vadeye yayılacak. Böylece takibe düşmüş 90 milyar TL’ye yakın borcunda tüketicilere nefes aldırılacak.
Üretim ve ihracatta küçükler kredide büyükler
Ekonomik ve sosyal yapıda gelişme ve denge unsuru olarak varlığı büyük önem taşıyan küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ), sanayi ve hizmet sektörleri ile genel ekonomiye yaptıkları katkıya kıyasla finansal kaynaklardan aldığı pay son derece düşük düzeyde bulunuyor.
‘Çalışan emekliye GSS’de hedef kitle 2 milyon kişi
Sosyal güvenlik sisteminde aktüeryal dengeyi sağlamak için atılacak adım olarak ücret gelirlerinden Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi kesintisine gidileceği öne sürülen “çalışan emekli” sayısı kayıtlı verilere göre 2 milyon dolayında bir kitleyi oluşturuyor.
Sektörlerde canlanma eğilimi
Parasal sıkılaştırma esaslı program sürecinde oluşan yüksek faiz ortamının etkisiyle ekonomik faaliyetlerde özellikle seçimden sonraki dönemde belirginleşen daralma eğilimi eylül ayında mola verdi. İmalat sanayii, hizmetler ve perakende ticaret sektörlerinin güveninde artış başlarken, inşaat sektörü faaliyetlerindeki canlanma da istatistiklere yansıdı.
Kamu borçlanmasında baş döndüren ivme
Parasal sıkılaştırma esaslı ekonomik programın uygulamasında bir yıl geride kalırken, kamuda mali dengelerin henüz yeterince sağlanamaması nedeniyle Hazine’nin hızla büyümeye devam eden açıkların finansmanına yönelik borçlanma maratonu adeta baş döndürdü. Son bir yılda merkezi yönetimin bütçe nakit açığı 1,6 trilyon, bu dönemdeki itfalarla birlikte açık finansmanı için brüt borçlanması 2,
Piyasadan rekor miktarda likidite çekilecek
Merkez Bankası’nın son kararı ile piyasadan çekilecek Türk Lirası likiditenin 160 milyar lirayı bulması bekleniyor.Merkez Bankası, “makro finansal istikrarın ve parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi amacıyla” mevduat ve katılma hesapları için tutulan zorunlu karşılıkların oranını yeniden belirledi.