Mine ATAMAN

Dünya israf atlası mine.ataman@dunya.com
TÜM YAZILARI
“Iğdır Zengezur’un lojistik merkezi olabilir” Çin Büyükelçisi Liu Shaobin, Zengezur Koridorunun açılmasıyla Iğdır’ı bek­leyen fırsatlara dikkat çekti. Iğdır’ı ziyaret eden Büyükelçi Shaobin, Zengezur Korido­ru kapsamında Iğdır’da yapılacak yatırım ve altyapı çalışmalarına yönelik incelemelerde bulundu.
Açlık savaşı başladı Pakistan’ın İndus Havzası’nda 52 derecenin üzerindeki sıcaklıklar geçtiğimiz yıllarda 31 milyon kişinin etkilendiği sellerden sonra ekono­miyi tamamen felç etti. Yoksul Pakistan üretim­den kopuyor. Tarım işçisi çocukların mevsimlik kaderi
Buğdayı kim yaktı! Buğday fiyatının açıklanmasıyla başlayan tartışmalar devam ediyor. Bakanlık yetkilileriyle yaptığım görüşmelere istinaden maliyet hesabının konuşulandan çok daha fazla kriter ve geniş katılımlı konsorsiyumla yapıldığını ortaya koyuyor. Buğday mitinginden çiftçi hareketi doğar mı? Hayrabolu Ziraat Oda­sı öncülüğünde Tekir­dağ Ziraat Odaları katılımıy­la Cuma günü buğday mitingi düzenleniyor. AB’den ticarete vicdan testi; CSDD kabul edildi Çevresel sürdürülebilirlik için devletlerin kamusal alandaki düzenlemeleri yetmiyor. Şirketlerin değer zincirindeki insan hak ve çevresel riskleri gönüllük esasına göre yönetmelerini beklemek de gerçekçi değil. Kurumların sürdürülebilirlik faaliyetleri, çoğu zaman marketing’e renkli görüntüler sağlamaktan öteye gidemiyor. Büyükelçi Nikolaus Meyer: Türkiye tarım ve gıdada markalaşmalı AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut Adana’daki IPARD III lansmanında “Türkiye IPARD performansı açısından öncü. Çiftçilerin yüzde 99'unun derdi var Çiftçilerin yüzde 99’unun bir sorunu var, en önemlisi yüzde 97 ile girdi pahalılığı. Çiftçiye bedel ödetmeyiz ekmeği de koruruz “Un üretiminde Rusya Türkiye’nin ensesinde…” Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Günhan Ulusoy, Hububat Tedarikçileri Derneği’nin düzenlediği “2024 Hasadına Doğru Türkiye’de ve Dünya’da Tahıl” konulu konferansta; Tavuk fiyatlarının sebebi Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 yıllık enflasyon yüzde 69,8 oldu. Son 17 ayın en yükseği. Yüzde 13,57 artış ile enflasyonun yükselen yıldızı kümes hayvanları eti. Çaya yüzde 70 yetmemiş Seçimler bitti, kamuda tasarruf dönemi başladı, gıda enflasyonu dinmek bilmiyor. Gıdanın Dilan Polatları Son günlerde bir CEO’nun yanlış üslupla yönetmeye çalıştığı müşteri ilişkileri süreci, akıllara gıdada hızla yükselen kahraman girişimcileri getiriyor. Biyoekonomiden 39 milyon yeni iş İran, İsrail’e misilleme yaparken Rusya’da, Hollanda merkezli “Agro Terra Group” şirketinin tüm varlıklarına el koydu. Jeopolitik gerilimlerin ortasındaki Rusya sadece Ukrayna’ya değil, tarafını seçen dış mihraklara/düşman devletlere de ticari hamlelerle mesaj gönderiyor. Tarımın seçimi, tarıma değer... Dünyanın dördüncü büyük ekonomisi Japonya'nın sırrı GSYH’nın yüzde 3’ünü Ar- Ge’ye ayırmasında. Toplum, 5.0’ın yaratıcısı Japonya Tarım 5.0 için de kolları sıvadı. Ziraat Bankası’ndan çiftçiye tam destek Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “kaynakların tüketime değil, üretken alanlara yönlendirilmesi gerektiği” açıklamasından sonra, gözler son günlerde “Ziraat Bankası tarım kredilerini/ traktör kredilerini durdurdu” haberlerine çevrildi.