Koray ÖZTOPÇU

Mobilitiye Doğru
TÜM YAZILARI
E-Mobilitede yapay zekânın yükselişi Mobilite dünyası bir devrim yaşıyor ve yapay zekâ (AI) bu dönüştürücü dalganın ön saflarında yer alıyor. Şehirler geliştikçe, sürdürülebilir ve verimli ulaşım çözümlerine ihtiyaç arttıkça yapay zekâ, e-mobilite ve mikromobilite alanında ezber bozan bir unsur olarak ortaya çıkıyor.
Elektrikli araçların küresel satışlardaki payı artıyor Elektrikli otomobiller yaygınlaşmaya başladı. Şarj istasyonların artması ve ülkelerin destekleriyle hem bireysel hem de tüzel müşterilerin dönüşümü hızlanıyor. Otonom araçların yükselişi Yolculuğun tamamında veya büyük bölümünde insan müdahalesi olmadan seyahat eden araç, ‘kendi kendine giden araç’, diğer bir deyişle ‘otonom araç’ ile aynı anlama geliyor.
Akıllı araçlarla artan yarı iletken talebi Dijitalleşme ve sürdürülebilir mobilite taleplerinin artmasıyla beraber günlük hayatımızda kullandığımız cihazların çoğunda yer alan çip ve yarı iletkenlerin üretimi, son dönemlerde global güç dengelerinde en çok tartışılan konular arasında yer almaya başladı. Mobilitide motosikletlerin önemi artıyor Tarihte ilk motosiklet 1885 yılında Gottlieb Daimler tarafından tasarlanırken, Hildebrand & Wolfmüller 1894’te ilk patenti aldı. 1900’de Michael ve Eugene Werner kardeşler ise kullanılabilir bir tasarım geliştirdi.