TÜM YAZILARI
Değişen dengeler ve sürdürülebilirlik adımları
Yoğun sanayileşme ve getirdiği kirlilik, enerji krizi, Ukrayna-Rusya savaşı, Çin–Tayvan gerginliği, dış ticaret savaşları, çip krizi, arz ve lojistik sıkıntıları ile korumacılık adımları son dönemde en çok konuştuğumuz konular arasında yer aldı.
Dünyada değişen yaşam, nüfus ve yaşın tüketici davranışlarına etkisi
Dünya nüfusu hızla yaşlanıyor ve birçok insan da günümüzde daha sağlıklı yaşıyor.
Sürdürülebilirlik adımlarında Avrupa ve Amerika’da ek vergiler
Çin, elektrikli makine, aparat ve enerji gibi pil teknolojilerini de içeren alanlarda patent başvurularında da ilk kez lider ülke oldu.
Sürdürülebilir enerji adımları hızlanıyor
2023, karbon emisyonu ve sürdürülebilir bir dünya için yenilenebilir enerji kaynakları açısından rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Güneş ve rüzgâr santrallerinin sayısı hızla artmaya devam ederken, ilk kez dünya çapında üretilen elektriğin %30’u temiz enerji kaynaklarından elde edildi.
Dönüştürücü teknoloji: Yapay zekâ
Bugün birçok ülke, gelişen teknolojinin ana merkezi olma yönünde adımlar atarken, güçlü yeni yapay zekâ sistemlerinin gözetimini üstlenmek için de bir yarış içerisinde. Yapay zekâyı gerçekleştirmek ve bu teknolojiyi yönetmek için ülkeler, birçok sektörü uygulamada öncü seçiyor ve strateji adımları arasına koyuyor.
Tüketici davranışlarında Z kuşağını anlamak
Tüketici finansmanının geleceği, özellikle genç kuşakların demografisi arasında çarpıcı biçimde değişiyor.
Avrupa’da e-mobilite ve sürdürülebilirlik
A CEA’nın en son yayınladığı “Avrupa Yollarındaki Araçlar” raporuna göre, Avrupa genelinde araçlar yaşlanırken, en temiz ve en çevreci modellere geçişi teşvik etmek için daha fazla çalışmak ve proje üretmek gerekiyor.
Tüketici tercihleri elektrikli araçlar
Asya yapımı elektrikli araçlar bu yıl Avrupa'daki EV satışlarının dörtte birinden fazlasını oluşturacak ve payı bir önceki yıla göre %5'in üzerinde artacak.
Elektrikli araçlara geçişte sentetik yakıtlar ara çözüm mü?
Gelecekte, yüzde 100 içten yanmalı motorların tamamı karbon nötr yakıtlarla çalıştırılabilir. Mevcut araçlar yenilenebilir yakıtlarla doldurularak çevresel hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabilir.
Avrupa’da e-mobilite ve sürdürülebilirlik
ACEA'nın en son yayınladığı “Avrupa Yollarındaki Araçlar” raporuna göre, Avrupa genelinde araçlar yaşlanırken, en temiz ve en çevreci modellere geçişi teşvik etmek için daha fazla çalışmak ve proje üretmek gerekiyor.
Bir bakışta e-mobilite, Amerika, Avrupa ve Türkiye
ABD, elektrikli araçlara geçiş için adımları hızlandırdı. ABD, elektrikli araçlara geçiş için şimdiye kadarki en güçlü kurallarını yayınladı. ABD Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre yeni düzenlemelerin 2030 ile 2032 yılları arasında yeni otomobillerin %30 ila %56’sının elektrikli olmasını sağlayacağı öngörülüyor.
Bağlantılı araçlar ve trafikte güvenlik
Otomotiv endüstrisi her yıl gelişmeye ve giderek daha yüksek teknolojiye sahip olmaya devam ederken, pek çok teknoloji özelliği güvenliği artırırken diğerleri daha fazla konfor, rahatlık ve bağlantı sağlıyor.
Avrupa’da büyüyen e- mobilite’ye Asya engeli
Avrupa Birliği’nde otomotiv üreticilerinin Asya üreticileri kaygısıyla bakışı değişse de 2035 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araçların üretimini ve pazarlamasını durdurma, elektrikli veya hidrojenli araçlara yönelme duruşu devam ediyor.
E-mobilite’de yeni adım: Hizmet olarak araba (Car as a service)
Teknolojideki hızlı gelişmeler birçok endüstrinin temelini değiştirirken, 5G, bağlantılı araçlar ve dijitalleşme otomotiv sektörünü geleneksel iş modellerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor.
E-mobilitede üniversiteler ve sektör birlikteliğinin önemi
Yeni dönemde ülkelerin politikaları, küresel elektrikli otomobil pazarı için temel itici güç olmaya devam ediyor. Dijital çağ, mobilite ihtiyacı, sürdürülebilir bir dünya bakışı, 2023 yılında otomotiv endüstrisine önemli bir şekilde yansıdı.