Koray ÖZTOPÇU

Mobilitiye Doğru
TÜM YAZILARI
Bir bakışta e-mobilite, Amerika, Avrupa ve Türkiye ABD, elektrikli araçlara geçiş için adımları hızlandırdı. ABD, elektrikli araçlara geçiş için şimdiye kadarki en güçlü kurallarını yayınladı. ABD Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre yeni düzenlemelerin 2030 ile 2032 yılları arasında yeni otomobillerin %30 ila %56’sının elektrikli olmasını sağlayacağı öngörülüyor.
Bağlantılı araçlar ve trafikte güvenlik Otomotiv endüstrisi her yıl gelişmeye ve giderek daha yüksek teknolojiye sahip olmaya devam ederken, pek çok teknoloji özelliği güvenliği artırırken diğerleri daha fazla konfor, rahatlık ve bağlantı sağlıyor. Avrupa’da büyüyen e- mobilite’ye Asya engeli Avrupa Birliği’nde otomotiv üreticilerinin Asya üreticileri kaygısıyla bakışı değişse de 2035 yılından itibaren içten yanmalı motorlu araçların üretimini ve pazarlamasını durdurma, elektrikli veya hidrojenli araçlara yönelme duruşu devam ediyor.
E-mobilite’de yeni adım: Hizmet olarak araba (Car as a service) Teknolojideki hızlı gelişmeler birçok endüstrinin temelini değiştirirken, 5G, bağlantılı araçlar ve dijitalleşme otomotiv sektörünü geleneksel iş modellerini yeniden gözden geçirmeye zorluyor. E-mobilitede üniversiteler ve sektör birlikteliğinin önemi Yeni dönemde ülkelerin politikaları, küresel elektrikli otomobil pazarı için temel itici güç olmaya devam ediyor. Dijital çağ, mobilite ihtiyacı, sürdürülebilir bir dünya bakışı, 2023 yılında otomotiv endüstrisine önemli bir şekilde yansıdı. Avrupa’da e-mobilite Asya fırtınasına karşı Otomotiv endüstrisi 2024’de hızlanırken, 2024 yılında 88 milyon adet aracı satılması bekleniyor ve sektörün global satış adedi yeni aracın, bir önceki yıla göre yüzde 2,8 artış olacağı öngörülüyor. Otomotivde değişimi yakalamak Otomotiv dünyası, giderek daha fazla elektrikli araçlar ve dijitalleşmeyle tanımlanırken, buna karşılık tedarikçilerin ve yan sanayinin buna uyumlu bir geçiş yapması gerekiyor. Türkiye Enerji Verimliliği 2030 Stratejisi e-Mobilite’ye neler vaad ediyor? Dünyada akıllı e-mobilite pazarının büyüklüğünün 2023'ten 2032'ye kadar 2.8 milyar doları aşması, elektrikli araçlar pazar büyüklüğünün ise 2032’de 2.1 milyar dolar olması bekleniyor. 2023’te büyüyen Türkiye e-mobilite ekosisteminde motosiklet satışları Büyükşehirlerde ulaşım ihtiyacını gidermede ve hızlı oluşu, trafik yoğunluğu ve maliyet üçlemesinde mobilite her anlamda tüketicinin en önemli odağı olmaya devam ediyor. Türkiye e-mobilite büyümesinde önde Günümüzde otomotiv sektöründe, üretimden tüketiciye ulaşıma kadar tüm süreçler hızla değişirken, e-mobilite 2024 yılının en önemli konularından biri olacak. Çipin merkezi Tayvan 2024’te otomotive cevap verebilecek mi? Dijitalleşme ve sürdürülebilir mobilite talepleri, yarı iletkenlerin üretimi, 2024 yılında da global güç dengelerinde en çok tartışılan konular arasında yer alacak. Otomotivin geleceği değişiyor Mobilite, insanları işlerine, eğitime, kritik hizmetlere ve fırsatlara bağlayan temel bir yaşam çizgisi olarak kabul edilirken, e-mobilite dahil olmak üzere tüm ulaşım dekarbonizasyon araçları ülkeler tarafından hızlıca uygulamaya konulmaya çalışılıyor. Dünyada otomotiv endüstrisinin yükselen yıldızı olmak Türkiye otomotiv endüstrisi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen yıl 35 milyar 4 milyon 230 bin dolarlık ihracata imza atarak ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştiren endüstrisi oldu. Elektrikli araçlarla üretimde oluşan yeni denge Döngüsel batarya ekonomisi Bataryalar, elektrikli otomobillerde ve yeni ortaya çıkan elektrik depolama endüstrisinde tercih edilen aynı zamanda karbonsuz bir ekonomiye küresel geçişte hayati öneme sahip bir değer olarak öne çıkıyor.