Kerim ÜLKER

Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com
TÜM YAZILARI
Anka, gelecek yıl Kazakistan’da uçacak Türk havacılık endüstrisinin son yıllarda en büyük adımı insansız hava araçları konusunda oldu. Azerbaycan’ın 44 günlük mücadeleyle Karabağ’ı tekrar kazanması süreciyle başlayan İHA’ların önemi, Rusya’nın geçen yıl Ukrayna’yı işgaliyle küresel anlamda gücü daha da netlik kazandı.
AB soruşturma açtı Geçen yıl şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, küresel enerji piyasasında yeni bir dönemin de başlangıcı oldu. Rus doğalgazı için alternatif arayışına giren ve büyük oranda başarılı olan Avrupa Birliği ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika’nın yanı sıra ABD ve Norveç gibi tedarikçilerin üretim artışıyla şimdilik oyunu dengelemiş gibi görünüyor. Kâr hırsımız yok, enflasyona karşı korunaklı fiyat yapıyoruz 2023 yılının özellikle sonbahar ayları Türkiye için olduğu kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) için de tarihsel bir öneme sahip.
Eczacıbaşı, Orta Asya ve Ortadoğu’ya yatırım yapacak Geçtiğimiz hafta tek çatı altında dünyanın en büyük seramik tesislerinden biri olan Eczacıbaşı’nın Bozöyük’teki 5’inci fabrikası üretime başladı. 2 milyar euro yeni yatırım yapacak Geçen yıl yıl Türkiye, 12,8 milyar dolarlık yabancı yatırım aldı. Bu miktarın büyük çoğunluğunu ise şirket satın almaları ve ortaklıklar oluşturdu. Endonezya, yerli ürün mağazası Windownesia’yı Türkiye’de açacak Türkiye’deki Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler’in (KOBİ) sayısı yaklaşık 3.5 milyon. Tüm şirketler içindeki payı yüzde 99 iken, istihdamdaki gücü yüzde 74 seviyesinde. Makyol, Romanya’da 400 milyon dolarlık yol yapacak Bu yılın şubat ayında Türk inşaat şirketlerinin Avrupa’da aldığı önemli ihalelerin Romanya’da olduğunu yazmıştık. Kapadokya’ya Marriott’u açacak Türkiye’nin turizmde en önemli noktalarından biri Kapadokya. Geçen yıl 4.2 milyona varan turisti ağırlasa da henüz yurtiçinde Akdeniz ve Ege’nin popülerliğine ulaşmış değil. Kapadokya’yı farklı kılan, uçağa bindiğinizde karşılaştığınız turistlerin kimliği. Ukrayna bankasına Türk başkan Uluslararası politika ve ekonomi çevrelerinde diasporanın gücü, her geçen gün daha da önem kazanıyor. Entek, Ege’de rüzgar santrali alıyor Koç Holding’in enerjideki en hızlı büyüyen şirketlerinden biri Entek. 1995 yılında kurulan Entek Elektrik, KOÇ’un iştiraklerinden TÜPRAŞ, OPET gibi enerjinin fosile dönük yönünden değil, genel olarak yenilenebilir tarafına yaptığı yatırımlarla biliniyor. Prometeon, 75 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor Küresel şirketlerin Türkiye’ye yaptığı yatırımlar sadece istihdam yaratmıyor ve vergi kaynağı olmuyor. Birçoğu yeni markaların, tesislerin, sektörlerin de doğmasını sağlıyor. Azersun’dan kaynak şirketini aldı Azerbaycan’ın Karabağ’ı 30 yıllık işgalden sonra tekrar kazanmak için verdiği mücadele, Ankara ile Bakü arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine neden oldu. Türk şirketleri, kardeş ülke Azerbaycan’da yeni yatırımlar yaptı, özellikle Karabağ’ın dönüşüm sürecine önemli katkılar sağladı. Yunanlılar emekli gemileri Aliağa’ya gönderiyor Gemi üretimi kadar sökümü de dünyanın en tartışmalı konularından biri. Sağlık ve çevresel etkileri nedeniyle tartışılan söküm işlemlerinde Türkiye, AB içinde en fazla işlem alan ülke olarak biliniyor. 143 yıllık Alman devi Opta, Türk çelik şirketini satın alıyor Son dönemde Türkiye, Avrupa’dan önemli yatırımlar alıyor, satın almalar gerçekleştiriyor. Fransa ve İngiltere gibi ülkelerden gelenlerin arasında en dikkat çekeni ise Almanya. 2002 yılından bu yana Türkiye›ye yaklaşık 11,5 milyar dolar yatırım yapan Almanya’nın geçen yılki yatırımı 697 milyon dolar oldu. IC ve Netlog, 3’üncü köprüye lojistik merkez kuracak Şubat ayının ilk haftasında sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da en büyük felaketlerinden birini yaşadık.