Kerim ÜLKER

Perde Arkası kerim.ulker@dunya.com
TÜM YAZILARI
Alman devi, Türk çelik şirketini almak için resmen başvurdu Almanya, Türkiye’ye en fazla yatırım yapan ülkelerin başında geliyor. 2002'den bu yana Türkiye’ye gelen yabancı yatırımlar içinde Alman şirketler 20 yılda 11,5 milyar doların üzerinde işleme imza attı. 2022'de ise bu rakam 697 milyon dolar oldu. 20 yılda yapılan yabancı yatırımlar içinde Almanların payı %6,4. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin sayısı da 8 binden fazla.
Yunanistan’a Altın Vize başvurusunda Türkler 2. Sırada Portekiz, geçtiğimiz yıl artan konut fiyatları nedeniyle Altın Vize programında bazı değişikliklere gitti. Talep konusunda Türklerin ilk 3’te yer aldığı oturum programında yatırımlarda ‘konut’ kapsam dışı bırakıldı. Hem liman hem de denizcilik şirketi alıyorlar Türkiye’ye Yarımca Limanı ile giren BAE’li denizcilik şirketleri, son 6 ayda önemli satın almalara imza attı. İzmit’teki Evyap Port’a ortak olan, balıkçılık şirketi Lucky Fish’in ana hissedarı olan, Alsancak Limanı için de görüşmeler yürüten BAE’li şirketler, Türk denizcilik şirketi Polimar’ında yüzde 100’ünün sahibi oldu.
Türk teknoloji şirketi merkezini İngiltere’ye taşıyor Kimya devi Belçikalı Azelis 6’ncı Türk şirketini de aldı Türkiye’de son 5 yılda dikkatimi çeken en önemli yabancı şirketlerden biri de Belçikalı Azelis. Kimya alanında Avrupa’nın en büyük sanayi şirketlerinden biri olan Azelis, Türkiye’de satın aldığı şirketlere bir yenisini daha ekledi. ‘Kardeş ülke’, ‘kardeş ekonomi’ oluyor ilişkiler güçleniyor 44 günlük savaşın ardından Karabağ’ın Azerbaycan topraklarına katılması, Ankara ile Bakü arasındaki ilişkileri daha da güçlendirdi. 100 milyon dolar ihracat yaptı fuar kapasitesini katlayacak Yıldırım, şimdi de Makedonyalı Euronickel’i satın almak istiyor Türkiye’nin en önemli madencilik şirketlerinden biri olan Yıldırım Holding, son iki yıldır bu alanda yurtdışında önemli yatırımlara imza atıyor, şirketleri satın alıyor. Yıldırım Holding’in madencilikle ilgili yaptığı bu yatırımları sizlere DÜNYA Gazetesi’nde yaptığımız haberlerle duyurmuştuk. Kolsan’la lastik ‘İŞ’ine giriyor Türkiye’nin en önemli lastik üreticilerinden olan Kolsan’da dümene İş Bankası Grubu’na ait Maxis Girişim Sermayesi geçiyor. 2000 yılında Selahattin Uzuner ve Bahattin Ertuğ tarafından kurulan Kolsan, TİM’in açıkladığı ihracat liginde 73 milyon dolarla 428’inci olmuştu. “Rayiç yerine ekspertiz gelmeli sanayicideki arazi imara açılmalı” Geçtiğimiz yıldan bu yana Türkiye’de gündem, artan enflasyon ve getirdiği fiyat artışları. Gıda ve hızlı tüketimin yanı sıra artışlardan fazla nasibini alan konut fiyatları ile kiralar oldu. En büyük gemilere Türk imzası Türk gemi inşa sektörü son birkaç yıldır hem ihracatta hem de üretimde dünyada parmak ısırtacak şekilde büyüme gösteriyor. Bir milyon hedefini aştı Balkanlar’da büyüyecek “600 yıllık tarihimiz var, 600 milyon'luk ticaretimiz yok” Türkiye; 2023 yılında Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümünü, tarihi bağlarımız olan Kosova ise bağımsızlığının 15’inci yılını kutluyor. Türk inşaat şirketleri ABD'de milyar dolarlık işlere imza atıyor Türkiye’de inşaat sektöründe yaşanan yavaşlama, Türk şirketlerini yurtdışında özel projelere yönlendiriyor. Bu anlamda Türk inşaat şirketlerinin konut projelerinde en gözde pazarı ABD. Vietnam’da havalimanı yapan IC Holding, metro işine girecek Geçtiğimiz hafta Türkiye, önemli bir misafirini ağırladı. Asya’nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden olan Vietnam’ın Başbakanı Pham Minh Chinh, Ankara’ya geldi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Sanayi Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile görüştü.