Kemalettin BULAMACI

Ters Köşe kemalettin.bulamaci@dunya.com
TÜM YAZILARI
65 milyar dolardan payımıza düşen Son iki haftadır, dünyanın en büyük yarıiletken şirketin, dünyanın en büyük çip üreticisi Intel’in yatırım planlarını medyada okumuşsunuzdur.
Trilyonluk IoT pazarını unuttuk, gitti Geçen sene sonunda yapay zekâyı konuşmaya başladık. Daha önceki yıl metaverse ve web 3.0 konuşuyorduk. Pandemi döneminde yazılım, telekom ve süper uygulamalar gündemdeydi. Çokça da çip krizini konuştuk. Aklımda deli sorular Bu hafta içerisinde gerçekleşen bazı küresel gelişmeler ve Türkiye’deki gelişmelere ilişkin olarak kafama takılan bazı sorular var. 33 yıldır gazetecilik yapıyorum.27 yıldır ise sadece silikon tabanlı teknolojilere odaklı haberlerle ilgileniyorum. Kısaca, her bir soruya yönelik şahsi cevaplarım, çıkarımlarım var.
Ağ tarafsızlığı mı? Telekom altyapısı mı? Büyük teknoloji şirketlerinin sunduğu içerik ve hizmetler, internet trafiğini sömürüyor. Telekom altyapısını sağlayan operatörler, bu şirketlerden altyapı maliyetlerine katılım payı istiyor. Şimdi ileriye bakma zamanı Covid’in yan etkileri Gençlerimizin eğitim masraflarını Türkiye olarak biz vergilerimizle karşılıyoruz. Tüm zorluğu çeken biziz. Gençler, fiziki olarak Türkiye'de kalsa da beyinlerini başta ABD olmak üzere yurtdışına kiralıyor. İsmet Koyun'un söylediği gibi, "Covid yan etkisi" bu gelişme. Bilişim pazarı 2022’de yüzde 17 küçüldü Deprem bölgesine destekler devam ediyor Yapay zekâya regülasyon şart En büyük afet insanoğlu 55 yıllık düş 65 nanometre ile gerçek oluyor Çip savaşında Avrupa da var Robotların sultanları Anormal normalleşme İstanbul senin Almanya bizim