Kemalettin BULAMACI

Ters Köşe kemalettin.bulamaci@dunya.com
TÜM YAZILARI
Yapay zekâya baskı ve destek artıyor Günümüzün en çok konuşulan konularından yapay zekâya ilişkin kontrol çabaları artarken Birleşmiş Milletler bir danışma kurulu oluşturdu. Google ise ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’ın rakibi Anthropic’e iki milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.
Sürdürülebilirlik dijital dönüşüm ile geldi 2022'deki üretiminin yüzde 92'sini 10'u aşkın ülkeye ihraç eden Sun Tekstil, sürdürülebilirliği dijital dönüşüm ile yakaladı. Firma, Microsoft Sustainability Manager çözümünü iş süreçlerine entegre etti. Telko devrimini şekillendirecek yedi başlık McKinsey'nin, geçen hafta içerisinde yayımladığı "Teknoloji Yetenekleri Üzerindeki Geçiş: Telkoları Yeniden Şekillendiren Yedi Teknoloji Trendi" makalesi, telekomünikasyon endüstrisindeki dönüşümü aktarmaya odaklanmış.
Dijital dönüşüm no-code ve yapay zeka ile hızlanacak Özellikle pandemi döneminde dünyada ve Türkiye’de yazılım geliştiriciler, aranılan elemanların başında yer almaya başladı. Ben tek, siz hepiniz BTK’nın ikinci çeyrek elektronik haberleşme sektörü verilerine göre telekom şirketlerinin yaptığı yatırım tutarı 11.5 milyar liraya yaklaştı. Doğru sandığımız yanlışlar Geçen hafta, teknoloji dünyasının en çok konuştuğu olay, sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Elon Musk ile görüşmesi oldu. Vegas kumarhanelerine siber saldırı Geçtiğimiz hafta, ABD’nin Las Vegas kenti başta olmak üzere pek çok yerde oteller ve kumarhaneler işleten Caesars ve MGM gruplarına siber saldırılar yapıldı. Telekomda çıkmaza girdik Geçen hafta içerisinde, Dell’Oro isimli araştırma kuruluşu iki ayrı global araştırma raporu yayımladı. Birisi, global telekom pazarında çekirdek şebeke ile ilgili. Diğeri de erişim şebekesi ile ilgili. Eskiden, bu iki pazarda faaliyet gösteren onlarca şirket vardı. Operatörlerin, abone başına kazancı 100 lirayı aştı Operatörlerin mali ve operasyonel verileri, Türkiye’deki mobil abone profilini ortaya çıkardı. Yılın ilk yarısında mobil abone sayısı 92 milyonu geçti. Operatörlerin abone başına ortalama gelirleri ise 100 lirayı aşmış durumda. Sosyal medya işsizlerin mekânı 2023 yılında sosyal ağlarda trendleri belirlemeye ışık tutan araştırmaya göre sosyal ağlardaki kullanım, ülkelerin işsizlik rakamları ile doğru orantıda artış gösteriyor. En uzun kullanmı Latin Amerika'da. Açık kaynağa geçiş milli fırsatımız Geçen hafta, kamu kurum ve kuruluşlarının açık kaynak kodlu yazılımlara geçişi ile ilgili yayımlanmış olan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne genişçe yer ayırmıştım. Gündem yine Twitter Twitter, ABD başkanlık seçimleri döneminde de gündemimizdeydi. Daha önceki uygulamalarında da. Ancak, Elon Musk, Twitter’ı satın aldıktann sonra gündeme sabitlendi. Yine gündemimiz Twitter. Hafta içerisinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu, Türkiye’de Twitter’a reklam vermeyi yasaklayan kararını açıkladı. 5G için 2.5 milyon baz istasyonu Seçim sonrasında göreve gelen yeni Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, 5G için yürütülen çalışmalara hız verildiğini dile getirmişti. 5G için Türkiye’nin yapması gereken çalışmalar arasında frekans seçimi, spektrum tahsisi, fiberleşme, yerlilik oranlarının tespiti ve yatırım için gerekli finansmanın sağlanması gibi pek çok başlık var. 5G çalışmalarına hız verildi! Çiçeği burnunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı bir paylaşım ile 5G çalışmalarına hız verdiklerini duyurdu. Yapay zekâda çip savaşı Teknoloji dünyasındaki tarihsel gelişime 2023 yılı yapay zekâ yılı olarak adını yazdıracak. OpenAI’ın ChatGPT’si ile başlayan yapay zekâ çılgınlığına Google’ın “bard”ı eklendi.