İbrahim SELÇUK

DOĞAL ZEKA ibrahim.selcuk@dunya.com
TÜM YAZILARI
Afrika ve Latin Amerika The Economist dergisi, enerji piyasasının Afrika ve Latin Amerika’daki yeniden doğuşunu yazınca, biz de bu iki kıtayı mercek altına aldık. Afrika ve Latin Amerika'nın enerji üretimindeki bu büyüme, sadece küresel ekonomi için de önemli sonuçlar doğuruyor. Bu, Türkiye için fırsat doğurabilir.
10 ekonomistten 3’ü ‘resesyon olacak’ diyor 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 1.6 büyüyen ABD, ikinci çeyrekte yavaşlama belirtileri gösterdi. Ekonomistlerin yüzde 30'u ABD ekonomisinin yılın ikinci yarısında resesyona gireceğini düşünüyor. Ancak yüzde 70'i ekonominin büyümeye devam edeceğine inanıyor. Petrol, tahıl, doğal gaz ve değerli metaller öne çıkacak Geçtiğimiz hafta 2023’ün ilk yarısının emtia şampiyonu lityumu yazmıştık. Bu hafta da 2023’ün ikinci yarısında emtia piyasalarındaki beklentiler ve riskleri yazıyoruz. Bu 6 ayda 4 emtia öne çıkacak: Petrol, doğal gaz, metaller ve tahıllar.
İşte 2023’ün ilk yarısının emtia şampiyonu Rusya-Ukrayna çatışması, küresel enflasyon trendleri ve Çin'deki COVID-19 salgınının etkileri gibi çeşitli dinamikler, emtia fiyatlarında belirgin bir artışa yol açtı. Lityum, elektrikli araçların bataryalarında kullanılan bir bileşen olup, talepteki artış nedeniyle fiyatları önemli ölçüde yükseldi. 7 trilyon dolar! Suudi Arabistan'ın “Vizyon 2030” planları, gelecek 10 yılda toplam 7 trilyon dolarlık bir yatırımı içeriyor. Hedeflerine ulaşmak için Suudi Arabistan'ın önünde ciddi bir meydan okuma var. Yapay zekâ gazeteciliği bitirir mi? Yapay zekâ teknolojileri, gazetecilik mesleğini tamamen değiştirebilir, ancak bunun tehlikeli olacağını düşünmüyorum. Yapay zekâ, gazetecilerin işlerini kolaylaştırabilir, veri analizi gibi görevleri üstlenebilir, ancak yaratıcılık, insan faktörü ve etik değerler gibi unsurların yerini alamaz. "TCMB'nin kararı belirsizliklerle dolu" Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son toplantısında alınan kararlar, piyasaları derinden etkilemiş durumda İstanbul’daki 5 ayrı merkezde ücret uygulaması başlatılabilir New York'ta başlatılacak olan "kent merkezine girişe ücret" uygulamasını İstanbul için tartışalım. Tarihi yarımadayı merkez kabul edebiliriz. Levent, Maslak, Kadıköy ve Ataşehir; şehrin farklı alanlarında ekonomik ve sosyal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgeler. Giriş ücreti bu alanlarda uygulanabilir. İşte üçüncü çeyreğin yıldızı olması beklenen emtiaları Beklenen talep artışıyla birlikte bakır fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde rekor seviye olan 12 bin dolar/tona ulaşabileceği belirtiliyor. Önümüzdeki 5 yılda emtia piyasaları evrim geçirecek Yakın gelecekte emtia piyasaları, çeşitli faktörlerin etkisiyle önemli bir evrim geçirecek. Teknolojik ilerlemeler, çevresel sürdürülebilirlik, politik belirsizlikler ve ekonomik büyüme bu değişimde önemli rol oynayacak.