Fikret AYDEMİR

fikret.aydemir@dunya.com
TÜM YAZILARI
AB’nin sosyal medya kuralları Bizim için “Avrupa Birliği” veya “Brüksel,” 60 yıldır sadece “üye olduk, oluyoruz” anlamına gelir. Oysa, AB siyasetin ve hayatın her alanında yeni ufuklar, yeni düzenlemeler, yeni kurallar üzerinde de çalışır. AB, son olarak günün 24 saat elimizden düşürmediğimiz, bir anlamda bağımlısı olduğumuz “sosyal medya”ya yeni ve katı kurallar getirdi.
Yapay zekâya AB kriterleri Yapay zekânın oluşturduğu riskleri azaltmayı hedefleyen Avrupa Birliği(AB) bir ilke imza atarak yasayı geçtiğimiz yasama yılında Avrupa Parlamentosu’nda görüştü. Yapay zekâya AB kriterleri getirecek olan yasanın 2025 yasama yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bizi bekleyen tehlike Türkiye’de yayın yapan 39 ulusal haber kanalının, yüzlerce youtube habercisinin ve binlerce haber sitesinin 24 saat boyunca duyurduğu haberi, 24 saat sonra gazetede aynı şekilde okumayı kim ister ki?
8.1 milyar euroluk bütçe AB Komisyonu, çoğunluğu Almanya olmak üzere 14 üye ülkede 56 şirketin araştırma, inovasyon, mikroelektronik ve iletişim teknolojilerinin kurulumuna yardımcı olacak yeni projelerine onay verdi. “Nitelik” herkese lazım Almanya Federal Meclisi’nin onayladığı Avrupa Birliği dışından göçmenlerin gelmesini kolaylaştırıcı tedbirleri içeren “Nitelikli Göçmenlik Yasası” bütün Avrupa Birliği ülkelerine de genişleyecek gibi görünüyor. Yolda bir yol yazısı… Tutarlılık ve pragmatizm Almanya’nın en başarılı başbakanlarından biri olarak kabul edilen Angela Merkel, Hıristiyan Demokrat Parti CDU Başkanlığı yaptığı 2005 öncesi Türkiye’nin Avrupa Birliği tam üyeliğine en çok karşı çıkan ismiydi. “Batı Cephesi” bildiğimiz gibi Oturdum hesapladım. Brüksel’de 100’ün üzerinde devlet ve hükümet başkanlarının katıldıkları Avrupa Birliği Zirvesi takip ettim şimdiye kadar. “Almanya’ya kalifiye Türk eleman göçü olur” Almanya’nın kabul ettiği ve “Türklere kapılar açıldı” diye yorumlanan yeni göç yasası, Türk diasporasında sevinçle karşılandı. Almanya, Türklere yeniden kapıları açtı Almanya Federal Meclisi, Avrupa Birliği dışından göçmenlerin gelmesini kolaylaştırıcı tedbirleri içeren “Nitelikli Göçmenlik Yasası”nı onayladı. Türkler tercih sebebi çünkü Almanya’da akrabaları veya bağlantısı olanlar Almanya’ya kabul hakkını daha çabuk elde edebilecek. AB’de elektrik reformu Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasının ardından Avrupa’da “zirve yapan” elektrik fiyatlarını kontrol altına almak isteyen Avrupa Birliği (AB), tüketiciyi fiyat artışlarından korumak için elektrik piyasası kurallarını değiştirmeye hazırlanıyor. Kaplumbağa hızında ilerlemek… COVID-19 pandemisi öncesi göç ve göçmen krizine bir türlü çözüm bulamayan Avrupa Birliği ülkeleri içişleri ve göç bakanları geçen hafta Lüksemburg’da iki günlük toplantıda nihayet anlaştı. Vize, iğne ve çuvaldız… “İğneyi kendine çuvaldızı başkasına batır” atasözündeki “iğne ve çuvaldız” ikileminde ben, çuvaldızı kendimize iğneyi başkasına batırmaktan yanayım. Eğer iğneyi kendimize değil de çuvaldızı kendimize batırırsak doğruya çok daha çabuk ulaşırız… “Karabağ’ın Trajedisi” Biri artık gerçeği söylemeli…