Fikret AYDEMİR

fikret.aydemir@dunya.com
TÜM YAZILARI
Karakışlar… Leipzig Üniversitesi’nden Karsten Haustein’e göre Temmuz 2023 ayı, tarihin en sıcak ayı olarak kayıtlara geçebilir. Tarihin en sıcak ayından kasıt, son 120 bin yılın en sıcak ayı...
AB başkanını arıyor… Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aday olduğunu açıkladı, Brüksel’de ortalık karıştı. AB yeni başkanını arama yarışına girdi… AB’nin “yetenek havuzu”
Yeni’ye! İleriye gitmek için dönüp geriye bakmak lazım her daim… Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılını geride bıraktığımız bu son günlerinde, 2023 yılının bir bakıma muhasebesini de yapmamız gerekir. Parayla saadet olmaz! Toplam ekonomi hacmi 4.3 trilyon dolar olan Almanya “parayla saadet olmaz” deyiminin vücut bulmuş hali adeta bu yıl. Eurostat’ın araştırmasına göre Almanya, 27 ülke arasında en mutsuz ikinci ülke olarak çıktı. Yapay zekâ yasası Dünyanın ilk “Yapay Zekâ Yasası” Avrupa Birliği tarafından kabul edildi. AB’den durum tespiti “Göç krizi çözülmezse, aşırı sağ kazanmaya devam eder” Aşırı sağcı Geert Wilders’in Hollanda’da sandıktan birinci çıkması, AB’yi korkuttu. Haziran 2024’teki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de aşırı sağın yükseleceğinden endişe ediliyor. PPE Başkanı’na göre, göç krizinin çözülmesi şart… Avrupa’nın “sağ”la imtihanı Avrupa Birliği ülkelerinde aşırı sağcı partilerin yükselişi durdurulamıyor. Fransa’da, Belçika’da, Hollanda’da, Macaristan’da ve diğer ülkelerde aşırı sağcı partiler ya iktidara olmaya aday ya da ana muhalefet. Bir ülke kendine yetecek üretimi yapabilmeli Önce 7 bin nüfuslu Ovacık ilçesi belediye başkanı, sonra 100 bin nüfuslu Tunceli Belediye Başkanı oldu Fatih Mehmet Maçoğlu. İlerleme Raporu: AB’nin Türkiye fotoğrafı Aslında Avrupa Birliği Komisyonu’nun her yıl düzenli olarak yayınladığı “aday ülkelere ilişkin değerlendirme raporu” yine aynı beklenen sert dil kullanıldı. “Yeşil Aklama”ya kısıtlama… Yeni yüzyılda hayatımıza giren en önemli kavramlardan biri “çevre” ise bir diğeri “yeşil etiket”ler. Birçok üretici ürünlerini piyasaya sürerken, “çevre dostu,” “organik,” “ekolojik,” “iklim dostu” ve “yeşil etiket”leri kullanmaya başladı. Birçok üretici de hakkı olmayarak bu “ibare”leri kullanır oldu. 132 milyar euroluk gıda çöpü Avrupa Birliği tasarrufa gidiyor. AB üyesi 27 ülkelerde elektrik tüketiminin yüzde 10 azaltılması, gıda işleme ve üretiminde yüzde 10 tasarruf yapılması gündemde... Gıda israfından AB'nin kaybı yıllık 132 milyar euro... “Koridorların tam ortasındayız” Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in fikir analığını yaptığı “Küresel Geçit”in (Global Gateway) ilk zirvesi Brüksel’de gerçekleşti. İlk toplantıya katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dünyadaki ulaşım koridorlarının tam ortasında Türkiye’nin olduğunu söyledi. AB’den ‘mikroplastik’ atağı Hayatımızın her alanında, günlük yaşantımızın her anında, yürüdüğümüz toprakta, soluduğumuz havada ve içtiğimiz suda bile karşımıza çıkan “mikroplastikler”e Avrupa Birliği savaş açtı.