Ferit Barış PARLAK

AYRINTI ferit.parlak@dunya.com
TÜM YAZILARI
Fabrikalar okul oluyor Türk iş dünyasının istihdamda önemli problemlerinden biri olan yetişmiş ara eleman sıkıntısına çare olması için yeni bir proje geliştirildi. Buna göre talep eden her işletme aynı zamanda birer ‘okul’ olacak.
“Doğru eğitim/destek” ile; öğretmen “öğretmen”, liyakat “liyakat” olur… Liyakat… Layık / yeterli / yetenekli/yaraşır olma anlamlarına geliyor… Deprem bölgesinde çalışan sayısı düşüyor Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO), Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile kamu ve özel sektörün katkılarıyla hazırlanan, "Üretim Sektörünün Deprem Etki Analiz ve Raporlama Çalışması", TOBB'un ev sahipliğinde tanıtıldı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Rapor, deprem bölgesindeki sanayimiz için bir yol haritası oluşturacak" dedi.
Yabancının yatırımı, teknolojisi, malı, parası… Yabancıların doğrudan yatırımları çok önemli… Bakan Şimşek’in yabancı yatırımcı çekmek için yaptığı/yapacağı yurtdışı girişimleri de… 27 bin TL net maaşla işçi bulamıyorum Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, “Yeni fabrikamızda 200 kişi istihdam edilecek. 2 aydır 70 işçi ile çalışıyoruz. 71’e çıkamadık, çünkü bütün sanayiciler gibi ben de çalışacak eleman bulamıyorum” dedi. Fonun akışına değil, nakışına odaklanmalıyız… Bakan Mehmet Şimşek, ABD’de ki toplantıların ardından, “Türkiye’ye fon akışı başlayacak” dedi… Büyürsün de kalkınabilir misin? Kendi döneminde dışlanan ve düşüncesi sonradan kabul gören “bilim adamları” ile doludur tarih… Alışkanlıklar “orta vadede” bırakılır mı? 21 Eylül, 26 Ekim, 23 Kasım, 21 Aralık… Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu kararlarının açıklanacağı tarihler… On dokuzuncu OVP’de "gerçekçilik" farkı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantıdan sonra bir bürokratın söyledikleri ile başlıyayım: “Makro ve mikro veriler için hedefler gerçekçi… Diğer programlardan farkı bu… Gerçekleştirebilme olasılığı yüksek olduğu için de, tüm bürokratlar daha da büyük sorumluluk üstlenecektir…” Dünyadaki tüm büyükbaşları doyurabiliriz Resmi verilere göre 14.6 milyon hektar çayır ve meraya sahibiz… Yani:Topraklarımızın yüzde 19’u (beşte biri) çayır ve mera… “Araba alma” diyemezsin… Ama… İhtiyaç olmaktan çıkarabilirsin…Ulaştırma Bakanı Abdülkadir Uraloğlu sohbette: “2050’de nüfusun yarısı araç sahibi olacak.” dedi… Hızlı trende, yük taşımacılığı öncelik olmalıydı (4) Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun, “Hızlı tren projeleri, yük taşımacılığına uygun şekilde projelendirilecek…” cümlesi, ön plana çıkmalıyken, çıkmadı… Hisarcıklıoğlu: Biz koşmaya hazırız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda yaptığı konuşmada “Biz, koşmaya, çalışmaya, üretmeye hazırız” diyerek, reel sektörün finansmana erişim sıkıntısından, sanayinin gelişmesi için atılması gereken adımlara kadar pek çok soruna değindi ve iş dünyası olarak çözüm önerilerini dile getirdi. Tarım Kredi ürünleri satış noktası 4 bine çıkacak Tarım Kredi Holding Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Yılmaz Bademli, geçtiğimiz yılsonunda başlatılan KoopBakkal Projesi ve Tarım Kredi Kooperatif Market ile ilgili DÜNYA’nın sorularını yanıtladı. Tarım Bakanlığı’nın planı, bu eğitim sistemiyle tutar mı? Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı anlattı: “Kent tarımını geliştireceğiz…”  “100 lokasyonda, tarıma dayalı OSB’ler kuracağız…”