Ferit Barış PARLAK

AYRINTI ferit.parlak@dunya.com
TÜM YAZILARI
Yapabilen istemiyor; isteyen yapamıyorsa… Prof. Burak Küntay… “Üniversiteler reel/üreten ekonomi ile iç içe olmalı/hayattan kopuk olmamalı” tezini savunanlardan… Ve başarılı modelleri yerinde inceleyip, o modellerin bizde de uygulanması için çaba harcayanlardan…
“Yüksek vergi, kaçakçılık ve sahteciliği artırıyor” JTI Mali İşler Direktörü Johannes Herrle, Türkiye'de tütünde aşırı vergilendirmenin sahteciliği ve kaçakçılığı artırırken; kamunun vergi gelirlerini azalttığını; özel sektörün ise yatırım, üretim, istihdam ve ihracatını sınırladığını söyledi. Markette çalışan mühendis sayısı, sanayiden fazlaysa… Ankara Yıldız’da zincir marketlerden biri… Cem ile Mustafa, unlu mamuller bölümünün vardiyalı çalışanları… Biri makine mühendisi… Diğeri eğitim fakültesi mezunu…
Yapay zekâya da “Pes” dedirten… Bazı ülkelerde… Kanunların etrafından dolaşılabiliyor… Birbiriyle çelişmeyen, evrensel kanunlar da koysa; kendine ‘hukuk devleti’ de dese; adaleti mülke temel de yapsa; kural tanımaz vatandaşlar, kendi menfaatleri doğrultusunda bir yol(unu) bulabiliyor… Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum datalarını tamamladık Coğrafi Bilgi Sistemleri ve akıllı şehirler alanında faaliyet gösteren Başarsoft tarafından 16’ncısı gerçekleştirilen ‘Teknoloji Günü’nde açıklamalarda bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan, Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinin konum datalarını tamamladıklarını açıkladı. 3 milyon genç evdeyse… Taç Mutfak Eşyaları Yönetim Kurulu Başkanı Esra Kuştemir… Sosyal medyadaki fırsatları görüp, yurtdışına 2-3 kek kalıbı satışı ile başlamış ve 2-3 yılda 3 milyon euroluk ihracata çıkmış genç bir girişimci… Rus Rosatom enerjide yeni ortaklıklar için hazır Rosatom temsilcisi, Akkuyu Nükleer A.Ş Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, Akkuyu NGS ile kazanılan deneyimin önemine işaret ederek, “Türk ortaklarla karşılıklı yarar sağlayan ortaklık fırsatlarını görüşmeye hazırız” dedi. İklim krizi çağın en büyük güvenlik sorunu Çağımızın en büyük güvenlik sorunu iklim krizi oldu. Dünya ülkeleri süreçle mücadele ederken Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, iklim krizi ile mücadelenin kalkınmayı da getireceğine vurgu yaptı. 2 adım atarken, rakipler 22 atarsa… “Üretim ve ihracat temelinde büyüyeceğiz…” Uzun yıllardır tekrarladığımız, klişe… İhracatçı “teknolojisi” ile değil "50+1’in değişmesi “zararı” ile ayırt edilmeli… Eximbank desteğinde öncelik verilecek ihracatçı… Ve verilmeyecek ihracatçı… 61 ihracatçı birliği, 100 binin üzerinde ihracatçımız varken, böyle bir gruplandırma nasıl yapılır? Hizmetli “öğretmen”, öğretmen ise “diyetisyen” olursa… Mühendisin ‘estetisyen’, ‘kuaför’;öğretmenin ‘kafe sahibi’, ‘şoför’ olmasına, örnek sayısındaki korkunç artış nedeniyle alıştık! Çoğumuz algılamada zorlanıyoruz… Belki de bu nedenle, gelişmiş ülkelerde ‘iyi sonuçların temeli’ diye nitelendirilen ‘algı sağlığı’ ile ilgilenmiyoruz… Kilit nokta, ‘fırsat eşitliği’yse… Cumhuriyeti en iyi tanımlayan cümleydi: “Cumhuriyet ‘fırsat eşitliği’ demek. Herkesi kapsamak demek. Düşük faiz, “yüksek faiz”e zemin hazırlarsa… Sadece “gelişmemişler” değil, son dönemde “gelişmişler” de aynı sorunu yaşıyor… “Düşük faiz”, “tasarrufların değerlendirilme şekli” nedeniyle, yüksek faizli yapının zeminini hazırlıyor… Almanya’da da ciddi şekilde tartışılıyor: Almanya “hasta adam” mı? Net bir şey var… Almanya’da da ekonomi, seçkinlere ve oy oranı yüksek seçmene kazandıran, çalışanı ikinci plana alan bir yapıya doğru ilerliyor…