Emrah LAFÇI

Ekonominin Doğası emrah.lafci@dunya.com
TÜM YAZILARI
TCMB’nin adımları ne getiriyor? Türkiye ’de finansal sistem ve ekonominin önemli bölümü bankalar üzerinden ilerler. İnsanların tasarrufları bankada TL ya da yabancı para cinsinden mevduat olarak tutulur.
TCMB’nin adımları ne getiriyor? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası seçim sonrasında yeni başkanıyla ikinci PPK toplantısını yaptı ve faizleri 250 baz puan yani %2.5 artırdı. İlk toplantıda da 650 bps artırmıştı. Enflasyonun iki yakıcı sonucu Enflasyonun saymakla bitmeyen zararları var. Bunlardan bir tanesi de tasarruf sahiplerinin ellerindeki parayla ne yapacaklarını bilememeleri. Paranın zaman içinde mallar karşısında değerini yitirmesi ve bu değer yitimi karşısında kalkan olacak enstrümanların bulunamaması.
Ne kadar rezerv o kadar düşük risk Dün cari denge rakamları açıklandı. Durum pek iç açıcı değil. İyi haber bu rakamların Mayıs’a ait olması ve cari açığın bir şekilde finanse edilerek bugüne gelebilmiş olmamız. Bir dolar kaç TL olmalı? Daha önceki iki yazımda kuru belirleyen ana unsurlardan birinin ülkelerin mallarının fiyat artışları arasındaki fark olduğunu belirtmiştim. Burada geldiğimiz noktada sorulması gereken bir diğer soru da; “Hangi mallardaki fiyat artışı ve bunu ölçen hangi göstergelere bakmalıyız?” olmuştu. Burada işimize yarayacak birkaç gösterge var. Bunları TÜFE, ÜFE, deflatör ve yurtdışı ÜFE olarak sıralamaştık. Bir dolar kaç TL olmalı? Mayıs ayının başındayız, Berlin’de evimde oturuyorum. Eşimle emekliliğin tadını çıkarıyoruz. Bu sene bir türlü havalar ısınmadı. Şöyle yazın Ege sahillerine bir tatile mi gitsek acaba diye düşünüyoruz. Nereye gidebiliriz? İlk aklımıza Yunanistan geliyor. Bir dolar kaç TL olmalı? (I) Bir milyon dolarlık soru! Ulusal paramızın değerinin ne olduğu biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için çok önemli. Hep de önemli olagelmiştir. Rasyonel zemine dönmek öyle kolay mı? Yeni Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek görev teslim töreninde yaptığı konuşmasında “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır!” dedi. Bu cümle zımni olarak mevcut politikalarımızın irrasyonellik barındırdığının kabulü. Peki nasıl dönülecek bu rasyonel zemine?