TÜM YAZILARI
Merkez Bankası’nın yerinde olmak istemezdim
2025 için Türkiye ekonomisinin tartışmasız en önemli konusu enflasyonla mücadeleye ilişkin alınan neticeler olacaktır. Bu mücadelede başarısız olunması durumunda ekonomi yönetimi üstündeki baskılar muhtemelen çok artacak.
K tipi ayrışma derinleşiyor
Dünya ekonomisi açısından son yılların en flaş konularından bir tanesi Avrupa’nın muadil ülkelerinin gerisinde kalması oldu. Çin ve ABD kendine has özellikleriyle verimlilik, inovasyon, AR-GE, imalat sanayi gibi alanlarda Avrupa’yı geride bıraktı.
Asgari ücret zammı kimseyi memnun etmez
Asgari ücret zammı birçoklarının ve benim de beklediğim gibi %30 oldu. Bu oran hiçbir kesimi memnun etmeyecektir. Bu zamla birlikte net asgari ücret 22.104 TL oldu.
İmalat kaynaklı küresel bir durgunluk mu?
Makro değerlendirmeler yaparken kamu harcamalarının niteliğinden ziyade niceliğine dikkat ediyoruz.
Bir beka meselesi: ekonomi
Ülkemiz gerçekten de coğrafi olarak eşsiz bir yerde. Doğal güzellikler anlamında söylemiyorum bunu. Sınır komşularımızın istikrarları arasındaki inanılması güç uçuruma dikkatinizi çekmek istiyorum.
Enflasyonla mücadelede kredi tükeniyor
Enflasyon ülke ekonomisinin ana konusu olmaya devam ediyor. Türkiye’nin makroekonomik anlamda en başarısız olduğu alanlardan biri enflasyonla mücadeledir desek sanırım yanlış olmaz. Olayları değerlendirirken yakın tarihte yaşadıklarımızı daha fazla dikkate alıyor ve önceki dönemde yaşananlara gereğinden daha az önem atfediyoruz.
Bulanık denizdeki yegane netlik
ABD’nin yeni dönem politikaları konusunda kafalar karışık. Her gün farklı açılan yeni bir haber geliyor. Herkesin aklında aynı soru; “Trump seçim dönemindeki vaatlerini uygulayabilecek mi?”. Yoksa taç giyen baş akıllanacak ve bu vaadlerin bir kısmı rafa kalkacak ya da daha yumuşak mı uygulanacak?
Asgari ücret zammı referans olacak: Yüzde 30 yapılırsa…
Asgari ücret tartışmalarının aylar sürdüğü bir ülkede yaşıyoruz. Bu hiç normal bir durum değil. Tartışmaların bu kadar uzun sürmesinin ve her kafadan bir ses çıkmasının birkaç sebebi var.
Halat çekme yarışını kim kazanacak?
Merkez Bankası son iki blog yazısında aynı konuyu ele aldı. Bu da, TCMB’nin blogu bir iletişim yolu olarak kullandığını düşünürsek, ilgili konuya ne derece önem verdiğini net bir şekilde gösteriyor. Konu Avrupa Birliği’ne yapılan ihracatın seyri, performansı, ve ihracatın belirleyicileri.
Kritik hafta ve Trump gerçeği
Yılın en kritik haftasının tam ortasından yazıyorum bu yazıyı. Ben yazımı yazarken ABD’nin 47. Başkanı Donald Trump da balkon konuşmasını yapıyor.
Trump ihtimali ve olası etkileri
Trump’ın seçilme ihtimalinin artmasıyla birlikte, kendisinin başkanlığında dünyanın hangi yönde değişeceğine ilişkin senaryolar da artmaya başladı. Hatta seçilme ihtimali bile piyasa fiyatlamalarını etkilemeye başladı. ABD tahvil faizlerindeki ve Bitcoin’deki yükselişin bir kısmını buraya bağlamak mümkün. Trump’ın hem uluslararası ilişkilerde hem de küresel ekonomide önemli değişiklikler
Kamu harcasa, hayat bayram olsa
Makro ekonomik anlamda ülkeleri değerlendirirken ya da kıyaslarken büyüme rakamlarına özel bir yer ayrılıyor doğal olarak. Çünkü büyüme üretimdeki artışı bize gösteriyor. GSYH ölçümünde farklı metodlar kullanılıyor. Üretim yönetimi, gelir yöntemi ve harcama yöntemi. Eğer harcama olmazsa üretim de olmaz.
Fakirlik bizde aileden miras
TÜİK geçtiğimiz haftalarda 2023 için “Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı” konulu bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı. İlginç bir şekilde bu çalışmanın pek de bir yerde konu olmadığını gördüm. Halbuki geçtiğimiz yıllarda hem mutlak olarak hem de göreceli olarak belirli kesimlerin maddi koşullar itibariyle geride kaldığına ilişkin ilginç sonuçlar vardı. Bu yazıda bu sonuçlardan bahsetmek ist
Yatırım fonlarından al haberi
Yatırım fonları artık iyice hayatımıza girdi. Fon yatırımcı sayısında eşi benzeri görülmemiş artış, hem ekonomik koşulların bir dayatması hem de yavaş da olsa artan finansal okuryazarlığın bir göstergesi.
Enflasyon beklentilerini çıpalayamadık
Dünya büyük ölçüde enflasyon sorununu çözdü. Biz daha yeni başlıyoruz. Zaten enflasyonun yaratıldığı dönem ve ortaya çıkma sebebi de aynı değildi. Bu konuda dünyanın geri kalanından olumsuz ayrışmakla birlikte daha yüksek bedeller ödemek zorunda kalıyoruz. Dünya genelinde enflasyon dışsal şoklar nedeniyle yükselmişti.