Emrah LAFÇI

Ekonominin Doğası emrah.lafci@dunya.com
TÜM YAZILARI
Devrimin adı: Batarya (1) Batarya teknolojisi, elektrikli araçlar, ener­jinin depolanması ve yenilenebilir enerji konuları tahmin ettiğimizden de daha büyük bir öneme sahip. Bu konularda birkaç yazılık bir seri yazmayı planlıyorum. Bu da bu seri­nin ilk yazısı olsun.
Ekonomi yönetiminin maharetini gösterme zamanı Devlet, modern ekonomilerin tabiatı gereği az ya da çok bir ekonomik aktördür. Dev­letin bir tarafta harcamaları, bir tarafta da bun­ların finansmanı için gelirleri olur. İstihdam piyasasında part-time aydınlanması İstihdam piyasasına ilişkin veriler ve hesap­lamalar zaman zaman kafa karıştırıcı olabili­yor. TÜİK, gerçekleştirdiği anketler sonucu her ay istihdam verilerini bizlerle paylaşıyor.
ABD istihdam verilerine ve Fed’e bir de böyle bakın Ücret artışları, işgücü piyasasıyla enflasyon arasında nasıl bir ilişki olduğu konusu uzun zamandır tartışılıyor. Son dönemde hem küresel ekonominin hem de ülkemiz ekonomisinin en önemli gündem maddelerinden biri de bu. Özellikle yılın ikinci yarısı için bir asgari ücret zammı olup olmayacağı merakla bekleniyor. Dünyada paradigma değişiyor Bu köşede daha önce jeoekonomik ayrışmadan, near-shoring, friend shoring gibi kavramlardan ve bağlantı sağlayan ülkelerden bahsetmiştim. Mevduat faizlerindeki ayrışma Merkez Bankası son enflasyon raporunda, bankaların mevduat sahiplerine ödediği faizin farklılaşmasının sebeplerini ortaya koyan bir çalışma yayınladı Hisse senedi piyasası mayın tarlası gibi Enflasyon raporunu beklerken Merkez Bankası yılda 4 kez enflasyon raporu yayımlıyor. Bu raporun sunumu bizzat başkan tarafından yapılıyor ve sunum sonrasında da gazeteci ve ekonomistlerin soruları yanıtlanıyor. Finansal tabloları yanlış okuyoruz! Geçen haftaki yazımda enflasyon muhasebesinin özkaynaklar üzerindeki etkisine ve bunun da şirket rasyolarını ne yönde değiştirdiğine bakmıştık. Enflasyon muhasebesinin özkaynaklar üzerindeki etkisi Hisse senedi yatırımıyla ilgili uzlaşılan temel konulardan biri; şirket hisse fiyatlarını belirleyen temel şeyin geleceğe ilişkin beklentiler olduğudur. Yani moda tabirle hisseler geleceği fiyatlar. Yeni dünya düzeni ve kazananlar Dünya ticaretinin dünya GDP’sine oranı 2008 krizinden beri %41’le %48 arasında dolaşıyor. ABD’nin tarife kararlarına, Çin’in içeriden tedarik amaçlarına rağmen dünya ticareti hala canlı. Almanya yenilince biz de yenik sayılıyoruz! Geçen hafta Şubat ayı dış ticaret verilerini aldık. Her zaman olduğu gibi en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya. Toplam ihracatımız içindeki payı 2023’te %8.3. 2024 ilk iki ayındaysa %8.5. Bu rakam 2014-2020 arası %9.5- %10 arasında gidip geliyor. Merkez Bankası geriden geliyor Enflasyon ve enflasyonu dizginlemek için atılan adımlar gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Yılın ilk 2 ayında beklenenin üzerinde bir enflasyonla karşılaştık. Enflasyon muhasebesi ve marjlara etkisi Türkiye bu yıl enflasyon muhasebesine geçti ve ortalık bir hayli karışık. Borsa İstanbul şirketlerine finansal tablolarını açıklamak için ekstra süre tanındı. Tasarruf sahibinin serveti hâlâ eriyor İnsanoğlunun parayla ilgili en temel problemi paranın kazanılması. İkincisi de kazanılan bu parayla ne yapılacağı.