Dr. Hakan ÇINAR

SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com
TÜM YAZILARI
Rasyonel bir Orta Vadeli Program Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ekonominin üç yıllık yol haritasını içeren, AKP iktidarının 16.Orta Vadeli Programı (OVP) kamuoyu ile paylaşıldı. Yaklaşık 15 yıldır süregelen Dünya Gazetesi köşe yazarlığı geçmişime şöyle bir dönüp baktığımda defalarca hükümet tarafından açıklanan OVP’leri kaleme aldığımı fark ettim.
Yeni hedef ülke Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca  BAE,  Orta Doğu’da  Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda,  Umman ve Suudi Arabistan’la komşu bir ülke. Ülkemizde BAE’den çok Dubai’nin tanındığını, hatta pek çok kişinin Dubai’yi ülke zannettiklerini belirtmeliyim. Çin değişir, dünya değişir Bugünlerde en çok Çin’i konuşur olduk. Bir ülkedeki büyümenin yavaşlaması ne oluyor da dünyayı bu denli ilgilendiriyor diye düşünmeden edemiyor insan.
İhracatta yeni pazarlara giremiyoruz Yediden yetmişe hepimiz ihracat diyoruz. Hükümetimiz öncelik ihracat diyor. Devlet desteklerinde öncelik hep ihracatın. Gümrük Birliği meselesi memleket meselesi Gümrük Birliği anlaşmasını serbest ticaret anlaşmasına çevirmeyi hedefleyen bir AB’ye karşı, bize düşen bir an önce Gümrük Birliği’ndeki güncellemeler konusunda bastırmak ve meseleyi çok daha ciddi ele almak olmalı. Sağlıklı bir anlaşmanın katkılarının son derece yüksek olacağı muhakkak. Zeytinyağlı yiyemem aman Oysaki ne önemli bir besin maddesidir değil mi zeytinyağı. Tekli doymamış yağ asitleri kalp sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Aynı zamanda kan şekeri seviyelerinin korunmasında da etkilidir. Bitiş mi, başlangıç mı? Yüz yılı doldurdu Cumhuriyet’imiz ve ikinci yüzyılına girmemize ramak kaldı. 1923 yılında İsviçre'nin Lozan kentinde TBMM ve itilaf devletleri arasında imzalanan Lozan Anlaşması'nın da 100 yılı tamamladı. Öylesi bir dönemden geçiyoruz ki, herkesin işi zor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in işi zor; yeniden sahalara dönmesine rağmen güç bir sınavın eşiğinde. Potansiyel ülkeden değer yaratan ülkeye Çok çalışkan bir öğrenci, iyi bir ailede. Öyle ki, ailesi derslerine sürekli yardım ediyor, okuduğu okulu da gayet iyi; ama öğrencinin notları bir türlü yükselmiyor, notları hep zayıf. Ülke için dış ticaret, dış ticaret için gümrükler 21.yüzyıla coşku ile girdiğimiz gün dün gibi, üzerinden 23 sene ne çabuk da geçti. Dünya daha da global hale gelecek, sınırlar kalkacak, tüm ülkeler birbirleri ile ticareti neredeyse iç ticaretmiş gibi yapar hale gelecek ve korumacılık gibi kavramlar dünyada kalmayacak. Asgari ücret, azami gayret Bu haftanın en önemli iki gündeminden biri faiz artırımına yönelik alınacak kararlar ve piyasa üzerinde etkisi iken, diğeri ise yeni asgari ücret rakamı idi. Bütün suç ihracatta Dedik ki Türkiye ekonomisinin önündeki en büyük sorun cari açık. Yani ülkeye giren dövizle çıkan döviz arasındaki fark. Cari açığa sebebiyet veren en büyük sebep ise, dış ticaret açığı. Vize meselesi memleket meselesi Gündemi bizim kadar yoğun olan ülke azdır dünya üzerinde. Hangi konu daha öncelikli, seçmek hayli zor. Seçim sonrası ekonomide olacakları konuşmak gerekir gibi görünse de, Sayın Mehmet Şimşek’e zaman tanıyarak, irrasyonel yaklaşımları rasyonele çevirme konusunu izlemek ve destek vermek yerinde olacaktır diye düşünüyorum. Yeni dönem ekonomi modeli Bir varmış bir yokmuş, ülkenin birinde kapanmaz bir cari açık varmış