Dr. Hakan ÇINAR

SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com
TÜM YAZILARI
Sürdürülebilirlikte on emir Dünyada her yıl 140 milyon insanın doğduğunu; her saniye 1,8 insanın yaşamı son bulurken, onun tam 3 katı yani 4,2 insanın doğduğunu bilmiyorum biliyor muydunuz?
Dış Ticaret açığını kapamak mı istiyoruz, alın size hizmet ihracatı Geçtiğimiz gün Hizmet İhracatçıları Birliği’nin ödül törenine katıldım. Ödül alan firmalar şunlardı bunlardı deyip sizi yormaya niyetim yok; dikkat çekmek istediğim nokta farklı. Her geçen gün daha fazla büyüyen bu başlık altına, ülkemizin de önemli bir noktada olduğuna dikkat çekmek istedim bugün. En büyük eserin sahibine Ata’m.Biliyorum ki ne kadar güzel kelime seçsem seni anlatmak için, ne denli övgü dolu cümle kursam yad etmek için; hiçbirisi yeterli olmayacak, hepsi senin büyüklüğünün yanında çok küçük kalacak. Ama bugün başka bir şey yazsam, adeta kendimi sana ihanet etmiş hissederdim.
Kalkınma Planı ve rasyonel hedefler Kalkınma planı, ülkemizde ilk olarak 1963 yılında başlamış olup, devlet tarafından hazırlanarak ekonomi, sağlık, eğitim, ulaşım, sosyal güvenlik, adalet gibi konularda gelişme ve kalkınmayı hedefleyerek, kamuda uygulanacak olan siyaseti belirleyen plan olarak tanımlanır. Cumhuriyet bize iyi geliyor Tam 100 yıl önce; bağımsızlığın daimi, demokrasinin hâkim kılındığı, kadın ve erkeğin, bilimin ve ilimin belirleyici ve yön verici olduğu Cumhuriyet, halkının tümüyle yıkıma uğramış ve bitkin düşmüş durumdaki Anadolu’ya adeta bir güneş gibi doğdu. 3.dünya savaşının öncü sarsıntıları Şunun şurasında daha dört yıl önce yalnızca ticaret savaşlarından söz ederken, gerçek savaşları pek de hayal etmiyor ve öngörmüyorduk. Ancak gelinen noktada ülkeler ticaret savaşlarını çoktan unuttu; artık küresel savaşlar konuşulur hale geldi. Ve artık en çok sorulan soru, acaba bir 3.dünya savaşı patlar mı? Bu zirve başka zirve Hep ihracat konuşmaya alışmış ve sürekli yalnızca ihracat demeyi ve tartışmayı adeta zorunluluk haline getirmişken, bu kez dış ticaretin bütününü ele alacak bir zirve var karşımızda. Çin’e alternatif yaratırken, Türkiye bypass mı ediliyor? Yeterince konuşmuyor olsak da, dünyada ve ticaretin akışında son derece enteresan işler ve ilginç planlar dönüyor. Lojistik Bakanlığı Geçtiğimiz gün, lojistik sektöründe yer alan birçok profesyonel bir araya geldi, bir gününü Türkiye’nin lojistikte nasıl daha iyi noktaya geleceğini tartışarak geçirdi. Dahilde İşleme Rejimi ihracatın dinamosu Bu günlerde en çok gündeme gelen konulardan birisi halini aldı Dahilde İşleme Rejimi. Konuya bir parça uzak olanlar için eski adını kullanalım, ihracatı teşvik rejimi diyelim. 100 günde devr-i âlem Jules Verne 1872 yılında kaleme aldı Seksen Günde Devr-i lem’i ve Phileas Fogg'un macera dolu yolculuğunu anlattı. Kargonun Mucize Çocuğu Kimden söz ettiğimi merak ettiğinizi düşünüyorum. Bahsettiğim kişi, son dönem ismini her yerde gördüğümüz, başarılarına da şahit olduğumuz kargo sektörünün parlayan yıldız şirketi GKN Kargo’nun yaratıcısı sevgili öğrencim Gökhan Akyürek. Rasyonel bir Orta Vadeli Program Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ekonominin üç yıllık yol haritasını içeren, AKP iktidarının 16.Orta Vadeli Programı (OVP) kamuoyu ile paylaşıldı. Yaklaşık 15 yıldır süregelen Dünya Gazetesi köşe yazarlığı geçmişime şöyle bir dönüp baktığımda defalarca hükümet tarafından açıklanan OVP’leri kaleme aldığımı fark ettim. Yeni hedef ülke Birleşik Arap Emirlikleri Birleşik Arap Emirlikleri, kısaca  BAE,  Orta Doğu’da  Arap Yarımadası’nın güneydoğusunda,  Umman ve Suudi Arabistan’la komşu bir ülke. Ülkemizde BAE’den çok Dubai’nin tanındığını, hatta pek çok kişinin Dubai’yi ülke zannettiklerini belirtmeliyim. Çin değişir, dünya değişir Bugünlerde en çok Çin’i konuşur olduk. Bir ülkedeki büyümenin yavaşlaması ne oluyor da dünyayı bu denli ilgilendiriyor diye düşünmeden edemiyor insan.