TÜM YAZILARI
Avrupa Parlamentosu seçimi sonrası, AB ile ilişkilerimizde tehlike çanları
Dış ticaret verilerinden asgari ücret tartışmasına
Hafta başı Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde gerçekleştirilen bir organizasyon ile Ticaret Bakanı Sayın Ömer Bolat tarafından hem mayıs ayı verileri hem de geriye dönük 12 aylık veriler açıklandı. Benim de iştirak ettiğim organizasyonda ihracatçı birliklerinin başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de tam kadro oradaydı.
Hindistan, baharat yolu, ticaret savaşları ve Hamas
Hindistan. 1,428 milyarlık nüfüsuyla dünyanın en kalabalık ülkesi. Eminim pek çoğunuz en kalabalık ülkenin Çin olduğunu düşünüyordunuz, ancak Hindistan son yıllardaki hızlı nüfus artışı ile Çin’i geride bırakmış durumda. Ülke, yüz ölçümü bakımından ise dünyanın en büyük yedinci ülkesi.
Emek yoğun, kur yorgun
Bir süredir hareket etmeyen döviz kurları kimilerini mutlu ederken, kimilerini mutsuz ediyor. Döviz borcu olanlar da ithalatçılar da durumdan memnun.
AB, Türkiye üyeliğine hazır değil
Başlıktaki cümle bana ait değil, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’e ait. Aslında gündemde pek çok konu olmasına rağmen, benim dikkatimi en çok çeken ve altını çizmek istediğim konunun bu olduğuna kanaat getirdim. Cesaretli bir cümle kullanmış Sayın Bakan. Aslında cesaretli olduğu kadar, sitem de içeriyor.
Borçlanmada yabancı kaynak dönemi
S&P, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltirken, kredi notu görünümünü pozitif olarak korudu. Fitch Ratings ise mart ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş, not görünümünü durağandan pozitife çevirmişti.
İthalatçı olmak zor zanaat
İthalatın ihracatın kardeşi olduğunu, ithalat olmadan ihracatın her zaman mümkün olmayacağını sıkça dile getirirken, ülkemiz için ithalatın da en az ihracat kadar önemli olduğunu cesaretle söyleyebilenlerin de herhalde başında geliyorum.
Doğru eğitim, mutlu insan, mutlu ülke
Geçtiğimiz sene Baltık ülkelerine yaptığımız bir gezide beni en çok meraklandıran ve heyecanlandıran ülke Finlandiya idi.
Ekonomik manzara 2024
IMF ve Dünya Bankası bahar toplantıları için Washington’a giden Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Türkiye’nin yıl sonu enflasyon hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini, Türkiye ekonomisini rahatsız eden sorunlar
Seçimden çıkan asıl mesaj ne oldu?
Ve bir seçim daha geride kaldı. Her seçimin ertesi zordur, birçok tartışmaya ve şüphesiz yeni gelişmelere gebedir. Çok değil, daha 10 ay önce, 28 Mayıs’ta yapılan seçimi asrın seçimi olarak nitelendirmiştik. Oysa ki tarihi seçimin yerel seçimler olacağını tahmin edememişiz.
Vize alamayan şoförlerimiz mi, ülkemiz mi?
Bir süreden beri ülkemizin yaşadığı en önemli sorunlardan bir tanesinin Avrupa’nın vatandaşlarımıza uyguladığı vize sorunu olduğunu biliyoruz, duyuyoruz, tanık oluyoruz.
İşte yerel seçimler sonrası bizi bekleyenler
Bugünlerde en merak edilen soru; seçim sonrası neler olacak? İş dünyası merak ediyor, vergiler artacak mı? Halk merak ediyor, fiyat artışları duracak mı? Yatırımcılar merak ediyor, yatırım ortamı oluşacak mı?
Kızıldeniz kime yazar
Bir süreden beri Asya'dan Avrupa'ya yük taşıyan gemiler, Yemen'deki İran destekli Husi milislerinin saldırılarından dolayı rotalarını değiştirmiş durumda.
Kadın deyince
Ülkemizde nüfusun yüzde 50,1’ini erkekler, 49,9’unu ise kadınlar oluşturmakta. Erkek nüfus 42 milyon 704 bin 112 iken, kadın nüfus ise 42 milyon 575 bin 441. Kadınların işgücüne katılım oranlarına baktığımızda ise bu oran yüzde 35 düzeylerinde.
Dahilde İşleme Rejimi fırsat mı tehdit mi?
İhracatçılarımızın rekabetçi fiyat vermesinde önemli bir yere sahip olan Dahilde İşleme Rejimi, gerçekte bir teşvik sistemi olmasına rağmen, sık sık gündeme getirildiğini ve üzerine pek çok spekülasyonun yapıldığını söyleyebilirim.