TÜM YAZILARI
Altına hücum
Yüzyıllardır altına düşkün bir millet olduğumuz aşikar. İstanbul Altın Borsası’nın eski başkanlarından Serdar Çıtak, kaleme aldığı bir eserde “Hunlarla başlayıp Selçuklular, Osmanlılar ve günümüz Türkiye’sine kadar uzanan dönemde bu parlak sarı metal, her zaman gizemini ve çekiciliğini korumuştur” diyerek altının Türkler için önemli bir sembol olduğunu dile getirmişti.
İlginçliklerin kesiştiği bir yıl geride kaldı
Öyle ilginç bir yılı geride bıraktık ki, önemli olayları yazmaya kalksak sayfalar yetmez. En çok aklımızda kalacak notlardan birisi seçimler olsa gerek.
2025’in falına baktım
2024’ü geride bırakmaya artık günler kaldı. Merak ettiğimiz sorulardan ilki yanıt buldu ve asgari ücret artışı, adı gibi asgari oldu ve 17.002 TL’den 22.104 TL'ye yükseldi. Ekonomide iyileştirme hedeflerini enflasyonu artıracak her tür hamleye karşı olduğunu sık sık dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in beklentisi de gerçekleşmiş oldu.
Faiz düşecek her şey düzelecek
İlk olarak Avrupa Merkez Bankası (ECB), mevduat faizini yüzde 3’e indirerek açılışı yaparken faiz indirimlerinin devam edeceğinin de bir kez daha sinyalini verdi.
Sezon sonu, sezon başı
Geçtiğimiz hafta dünyada pek çok ilginç olayı üstüste ve bir anda yaşadık. Suriye’de bir devrin sonuna gelinmesi, Gürcistan’da hükümete karşı oluşan direniş hareketi, Güney Kore’den gelen askeri darbe haberi ve ardından geri adım atılması, Fransa’da hükümetiin düşmesi, Trump’ın tehditleri ile göreve ısınması.
Devalüasyon olmadan olmaz
Kelime olarak kulağa hoş gelmese de, bazı durumlarda devalüasyon kaçınılmaz hal alabiliyor. Aslında Türkiye tam da öyle bir süreçten geçiyor.
Sermaye göçü
Önce insan göçü, ardından emek göçü, sonrasında beyin göçü ve son olarak da sermaye göçü. İnsanlık tarihinde genelde bu sıra ile takip etmiştir göçler.
Gündemde asgari ücret var
Bugünlerde ülke gündeminin en önemli konularından birisi şüphesiz 2025 yılı için belirlenecek asgari ücret rakamı. Aralık ayının ilk haftasında Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalara başlayacak, 31 Aralık’a kadar da netleştirip yayımlayacak. Aslında konu, her yıl önemli bir gündem oluştursa da, süreç bu yıl çok daha farklı. Zira Temmuz ayından beri de son derece güncel.
Trump ile Kuzey Koridoru’nu ve Türkiye’yi bekleyen gelişmeler
Donald Trump’ın Amerika Birleşik Devletleri başkanı olarak yeniden göreve gelmesinin, hem küresel dengeleri hem de bölgesel dinamikleri etkileyebilecek önemli bir gelişme olduğu bir gerçek. Trump’ın politikaları, özellikle Orta Doğu ve Orta Asya’daki Kuzey koridorunu yakından ilgilendirirken, Türkiye gibi bölgesel aktörler için de yeni fırsatlar ve riskler oluşturabilir.
Gitsin sıcak savaşlar, gelsin ticaret savaşları
Mahkûmiyet dahi Trump’ı durduramadı ve ikinci Trump dönemi başladı. Belki O aynı gibi görünse de gerçekte ne O aynı Trump, ne de dünya aynı dünya. 2021 yılında seçimi kaybederek görevi Biden’a bırakan Trump bugün artık 78 yaşında. 2017’den 2021’e kadar dünyanın süper gücü olarak kabul edilen ABD başkanlığını tamamladıktan sonra hakkında aleyhine açılan pek çok dava ile gündeme geldi.
AB Komisyonu’ndan “ortaya karışık” Türkiye raporu
AB Komisyonu’nun Türkiye, Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Bosna Hersek, Kosova, Ukrayna ve Moldova›ya ilişkin son değerlendirmelerinin yer aldığı 2024 Genişleme Paketi, AB Komisyonunun yetkililerince düzenlenen bir basın toplantısı ile paylaşıldı.
İhracatta umutlar sönüyor
Bu yılın hemen başında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe’nin 2024’e dair beklentilerini ve hedeflerini bir hatırlayalım. 2024’te 267 milyar dolarlık mal ve 135 milyar dolarlık hizmet ihracatı
Tarım ülkesi miyiz, tarım ülkesi miydik?
Dünya Bankası verilerine göre; tarımsal katma değer 3,26 trilyon dolar seviyesinde olup, küresel gayrisafi hasılasının ise hemen hemen %4,1’ine tekabül etmekte.
Yazılım sektörünün ihtiyacı Master Plan
Geçtiğimiz gün televizyonda konuğumuz Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı oldu. Kendisiyle daha önce Eximbank bünyesinde gerçekleştirilen bir çalıştayda tanışınca mutlaka TV’ye davet edip daha çok insanın böylesi önemli bir sektörü daha yakından tanımasına destek vermeliyim diye düşünmüştüm.
Savaşların Türkiye’ye etkileri ne olacak?
7 Ekim 2023, Hamas İsrail’e üç koldan saldırı gerçekleştirdi.Operasyonun adı ‘Aksa Tufanı’ydı. Ardından İsrail, son 50 yılın en büyük saldırısını gerçekleştirerek tüm Gazze'ye ölüm yağdırdı. Operasyonun adı ‘Demir Kılıçlar’dı. Savaşın 22’nci gününde beklenen oldu. İsrail kabinesi oybirliğiyle kara operasyonunu onayladı ve Netanyahu, savaşın ikinci aşamasına girildiğini duyurdu.