Dr. Bertan KAYA

YENİ DÜNYADA YÖNETİM bertan.kaya@dunya.com
TÜM YAZILARI
2024’te nasıl yönetelim? Ekonomi yönetimi tarafından yapılan açıklamaları satır aralarını da okumaya çalışarak takip ediyorum. Son üç senede en rasyonel politikaların bu dönemde uygulandığı kanaatindeyim.
Yatırımın doğrusu Bugün yatırım üzerine sohbet etmek istiyorum. En büyük ve kurumsal şirketlerden, en küçük aile şirketlerine kadar herkesin büyüme için yapmak zorunda olduğu, ancak riskleri göz ardı ettiğinde veya yönetemediğinde problemli bir konu. Böyle gelmiş böyle gider mi? Değişim gerçekleştiğini bildiğimiz, emin olduğumuz ama günlük olarak bütün boyutları ile hissetmediğimiz bir kavram. Değişimi algılayabilmek için, konuya günler, haftalar, aylar değil, seneler olarak bakmamız gerekiyor.
Execution Cumhuriyetimizin 100. Yılı kutlu olsun. Hepimizin bildiği üzere Cumhuriyet bir fikir, ama onu değerli yapan fikirden çok uygulama kısmı. Kötü yönetimin işaretleri Yönetim kalitesi işinizin başarısı üzerinde en etkili unsur. Yönetim kaliteniz, işinizin gerektirdiği seviyenin altında ise başarılı olamazsınız. Yönetimi aynı anda pek çok farklı tuşa basma ve o tuşlardan keyifli bir müzik ortaya çıkartma sanatı olarak tanımlıyorum. Şirketinizde mobbing var mı? Ülkemiz iş dünyasında şiddeti giderek artan bir olgu mobbing. Şirketleri zayıflatan bir kurumsal sorun. Önemsiz gibi gözükmekle birlikte, nitelikli insan kaybı, iş ortamında huzursuzluk, iş veriminde düşüş, takım çalışmasını baltalama ve kontrol ortamını zedeleme gibi zararları var. Yalın girişimle başarıya ulaşın Çözümü aranan inovasyon sorunu En küçük ölçeklisinden, en büyük ölçeklisine kadar tüm şirketlerimizin ortak sorunu inovasyon. İnovasyon özet olarak yeni ve farklı fikirler üretme, bunu ürün veya hizmete dönüştürme, rekabeti devre dışı bırakacak strateji ve süreçler ile bu değeri müşteriye ulaştırma işi. Moai ve Ubuntu Başlık size ilginç geldi muhtemelen. Bu iki kavram ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Benim sürdürülebilir büyüme ve kâr konusuna verdiğim önemi takip eden okuyucular bilirler. Satya Nadella’dan değişim ve dönüşüm dersleri Kârlılık için doğru ürün, doğru müşteri Türkiye’de çok farklı sektörlerden, her ölçekten onlarca şirket ile farklı kapsamlarda çalışmalar yürütmüş, onları detaylı şekilde analiz etmiş bir yönetim danışmanı olarak şunu söyleyebilirim: şirketlerin %80’i kâr değil ciro odaklı yönetilir. Şirketinizin sağlığı her şeyden önemli! Kârı nasıl artırırsınız? Geçen hafta kâr odaklı yönetim üzerine sohbet etmiştik. Bu hafta sohbete devam etmek istiyorum. Kâr bir işletmenin hangi ölçekte olursa olsun, ayakta kalması değil, başarılı olması, sürdürülebilir olması için gerekli bir unsur. Şirketinizde takım potansiyelini ortaya çıkartmak Ciro cesaret kâr akıl işidir İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırmasının sonuçlarına göz attım. 2022 senesi itibariyle, 500 büyük sanayi kuruluşunun faaliyet kârı, FAVÖK ve vergi öncesi kâr rakamlarında artış var ancak faaliyet kârlılığı oranı, FAVÖK kârlılığı oranı, vergi öncesi kâr oranları düşmüş.