Dr. Bertan KAYA

YENİ DÜNYADA YÖNETİM bertan.kaya@dunya.com
TÜM YAZILARI
Kötü yönetimin işaretleri Yönetim kalitesi işinizin başarısı üzerinde en etkili unsur. Yönetim kaliteniz, işinizin gerektirdiği seviyenin altında ise başarılı olamazsınız. Yönetimi aynı anda pek çok farklı tuşa basma ve o tuşlardan keyifli bir müzik ortaya çıkartma sanatı olarak tanımlıyorum.
Şirketinizde mobbing var mı? Ülkemiz iş dünyasında şiddeti giderek artan bir olgu mobbing. Şirketleri zayıflatan bir kurumsal sorun. Önemsiz gibi gözükmekle birlikte, nitelikli insan kaybı, iş ortamında huzursuzluk, iş veriminde düşüş, takım çalışmasını baltalama ve kontrol ortamını zedeleme gibi zararları var. Yalın girişimle başarıya ulaşın
Çözümü aranan inovasyon sorunu En küçük ölçeklisinden, en büyük ölçeklisine kadar tüm şirketlerimizin ortak sorunu inovasyon. İnovasyon özet olarak yeni ve farklı fikirler üretme, bunu ürün veya hizmete dönüştürme, rekabeti devre dışı bırakacak strateji ve süreçler ile bu değeri müşteriye ulaştırma işi. Moai ve Ubuntu Başlık size ilginç geldi muhtemelen. Bu iki kavram ile ilgili bilgi vermek istiyorum. Benim sürdürülebilir büyüme ve kâr konusuna verdiğim önemi takip eden okuyucular bilirler. Satya Nadella’dan değişim ve dönüşüm dersleri Kârlılık için doğru ürün, doğru müşteri Türkiye’de çok farklı sektörlerden, her ölçekten onlarca şirket ile farklı kapsamlarda çalışmalar yürütmüş, onları detaylı şekilde analiz etmiş bir yönetim danışmanı olarak şunu söyleyebilirim: şirketlerin %80’i kâr değil ciro odaklı yönetilir. Şirketinizin sağlığı her şeyden önemli! Kârı nasıl artırırsınız? Geçen hafta kâr odaklı yönetim üzerine sohbet etmiştik. Bu hafta sohbete devam etmek istiyorum. Kâr bir işletmenin hangi ölçekte olursa olsun, ayakta kalması değil, başarılı olması, sürdürülebilir olması için gerekli bir unsur. Şirketinizde takım potansiyelini ortaya çıkartmak Ciro cesaret kâr akıl işidir İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırmasının sonuçlarına göz attım. 2022 senesi itibariyle, 500 büyük sanayi kuruluşunun faaliyet kârı, FAVÖK ve vergi öncesi kâr rakamlarında artış var ancak faaliyet kârlılığı oranı, FAVÖK kârlılığı oranı, vergi öncesi kâr oranları düşmüş. Dev aynası Raks, Zeki Triko, Sevenhill, RodiMood, Genpower, Ulusoy Ulaşım, Yörsan, Borajet, Atlasglobal, Goldaş, İnci Deri, Tekin Acar Kozmetik, Lunch Box, Beta Ayakkabı, Hakan Çanta, Fleetcorp, Abbate, Uzel Makine, Almetka Metal, Coşkun Süt, Üç Yıldız Tekstil … Bu şirket isimlerini görünce aklınıza ne geliyor? Önce Kâr Risklerden korkmayın, yönetememekten korkun Her zaman “risklerden değil, riskleri yönetememekten korkun” diyorum! Makro ekonomi, rakipler, teknoloji veya operasyonlarınız; riskler nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, doğru yaklaşımlar ve yöntemler ile ele alınır ise yönetilebilir. Bürokratik örgütlere veda 1990’lı yıllarda üniversitede okurken Yönetime Giriş dersinde Fred Woolley adında bir hocam vardı. Kendisi bana yönetim ve organizasyonu, şirketleri, stratejiyi sevdiren, bu alanda çalışmak isteğimi ortaya çıkartan insandır. 1995 senesinin Ekim ayında bir derste bürokratik/hiyerarşik örgütler ile yatay/ organik örgütler arasındaki farkı anlatmıştı.