Dr. Bertan KAYA

YENİ DÜNYADA YÖNETİM bertan.kaya@dunya.com
TÜM YAZILARI
Hem iri hem fit olmak mümkün mü? Konuya şirketler açısından bakalım. Pek çok yönetim gurusuna göre hayır. Çünkü fit olmak demek, bir şeyleri zorlanmadan, dayanıklılıkla, esneklikle yapabilmek demek.
Rekabet için fit misiniz? Belirli bir pazarda rekabet eden, belirli bir ölçeğe ulaşmış şirketlerin pazardaki rekabetin şiddetine göre iki temel stratejileri vardır. Eğer rekabet yoğun değilse ve pazarda lider konum söz konusu ise rekabet üstünlüğünü korumak esastır. Çin ile işbirliği için doğru zaman olabilir
Yurt dışında büyüme stratejileri Önceki yazılarımı takip eden dostlarım bilecekler, büyüme konusunda yumurtaları aynı sepete koymama düşüncem vardır. Başkası yapmadan işinizi kendiniz yıkın! Bu söz kime ait bilmiyorum ama iş dünyasında son on senedir çok kullanılıyor. Yıkıcı teknoloji ve inovasyonların tüm sektörleri zorladığı, bazılarını yok ettiği, firmalara bu değişime liderlik et ya da adapte ol seçenekleri dışında bir seçenek bırakmadığı günümüzde, bunun gerçekçi bir erken uyarı sinyali olduğunu düşünüyorum. Varlığı bir dert, yokluğu yara Para, para, para. Rüçhan Çamay’ın 70’lerdeki meşhur şarkısı. Varlığı bir dert, yokluğu yara olan para! Bugünlerde de şirketler açısından tam böyle bir durum var; varlığı bir dert (nereye yatıralım?), yokluğu yara (işletmeyi nasıl döndürelim?). Yönetim kurulları daha proaktif olmalı! Dünya genelinde yönetim kurulu gündemlerini ve yönetim kurullarının çalışma usullerini yakından takip etmeye çalışıyorum. Strateji nasıl geliştirilir? Strateji konusu sadece büyük şirketler değil, KOBİ’ler hatta startuplar için dahi önemli bir konu. Ancak ülkemizde gördüğüm kadarıyla şirketler belirli bir büyüklüğe ve ölçeğe gelmeden bu konuda sistematik bir çalışma yapmıyorlar. Riskleriniz krize dönüşmesin! İçinde bulunduğumuz dünyayı tanımlayan iki önemli kavram var. Biri VUCA, diğeri yıkıcı teknolojiler. VUCA, volatility, uncertainty, complexity ve ambiguity kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. Yani dalgalanma, belirsizlik, karmaşıklık ve muğlaklık anlamına geliyor. Yeni rekabet avantajınız Rekabet avantajı, bir şirketin rakiplerine kıyasla üstün olduğu bir özellik, kaynak veya strateji demek. Yapay zeka işimizi nasıl etkileyecek? Yapay zeka (AI) şimdiden havalı bir teknolojik yenilik olmanın çok ötesine geçti. Bugün özellikle üretken yapay zeka (Generative AI) uygulamaları iş dünyasında pazarlama, finans, veri analitiği, raporlama, ve diğer pek çok alanda yerini almış durumda. Biz Türkiye’de bu değişimi bir sis bulutu arkasında kaldığından net göremiyoruz. Bu devrimin bize ulaşmasına daha vakit var gibi bakıyoruz. Bayramda işinize tepeden bakın Aslında bayram ailemiz, dostlarımız ve akrabalarımız ile geçirdiğimiz kaliteli bir zaman dilimi. Tam tersine işi gücü bırakın, hayatta işten önemli şeyler var demek isterim. Şirketinizi daha iyi yönetmek ister misiniz? Yönetebileceğiniz kadar büyüyün  İş hayatında hangi patrona sorsanız aynı şeyi söyleyecektir. Büyümek iyidir diyecektir. Hatta sürekli büyümek iyidir diyecektir. Evet, büyümek iyidir, bu kesin. Seçim sonuçları ekonomiye nasıl yansır? Seçmenin, bu seçim üzerinden üç net mesaj verdiğini düşünüyorum.