TÜM YAZILARI
Ummadık fikir zengin eder
Geçen yazımda kurumsal girişimcilik konusuna değinmiştim. Bildiğiniz üzere ülkemizde de dünyada da genç girişimcilerin kıt kaynaklar ile kurdukları startuplar birkaç sene içinde 50-60 senelik geleneksel şirketlerin cirolarına ulaşabiliyor.
Kurum içi girişimcilik ile büyüyün
Türkiye’de bence ihmal edilen bir konu var; “kurum içi girişimcilik”. Bir başka ifade ile “kurumsal girişimcilik”. Konunun ülkemiz şirketlerinde, öncelikli olarak görülmediği ya da tam olarak hakkıyla yürütülmediği düşüncesindeyim.
Simon Sinek: 'Liderler en son yer'
Geçen hafta Simon Sinek’in “Neden ile Başla” kitabına göz atmıştık. Bu hafta Simon Sinek ile devam edeceğiz. Kitabımızın adı “Liderler En Son Yer”. Türkçe’ye Othello Yayınevi tarafından kazandırılmış. Orijinal adı “Leaders Eat Last”.
Vergi artışları piyasayı nasıl etkiler?
Kişiye bağlı değil sisteme bağlı yönetim
Şirketlerimizin, hele de belirli bir ölçeğe ulaşana kadar en büyük sorunlarının başında kişiye bağımlılıklar geliyor. Bu durum, ilk kuruluş yıllarında son derece faydalı.
Yönetemezken büyümek risklidir
Liderlik ve girişimcilik ile büyüyen, ileri doğru koşan, ölçek artıran şirket, arka tarafta büyük bir yönetim ve organizasyon problemi ortaya çıkartır. Patronlar genelde koşmak ister, ileri bakmak ister, bu nedenle şirketlerinin de arkalarından hızla koşmasını beklerler.
İtibarınız her şeyden önemlidir
Nasıl iham verici bir lider olursunuz?
Bu hafta, iş dünyasında büyük ses getirmiş olan Simon Sinek’in “Start With Why” (Neden ile Başla) kitabını sizlere tanıtmak ve kitaptan sağladığım içgörüleri paylaşmak istiyorum.
Yeni para politikası şirketleri nasıl etkileyecek?
Şirketinizdeki temel sorun yönetim
Bu dönem pek çok şirket verimsizlikten, iyi bütçe yapamamaktan, bütçeye uyamamaktan, beklentilerin altında kalan karlılıktan, işyeri aidiyeti ve motivasyonun düşüklüğünden ya da çalışan sirkülasyonundan şikayet ediyor.
Dışarıyı bırakıp içeriye bakmalıyız
İş insanları olarak hemen her alanda belirsizlik yaşıyoruz. Seçim sonrası rasyonel politikalar için umutlarımız yeniden yeşerdi ancak belirsizlik ortadan kalkmadı. Yönetim Kurulları ve tepe yöneticiler olarak bu dönemde makro konulara odaklanmaktan, içeride olan biteni takip etmekte zorlanıyoruz.
Aile şirketinizde geçişi iyi yönetmelisiniz!
Türkiye’de oranlar çeşitli kaynaklara göre değişse de, aile şirketlerinin ortalama %30’u ikinci kuşağa, %12’si üçüncü kuşağa geçebiliyor. Dördüncü kuşağa ulaşma oranı ise %1-2 civarında. Ülkemizdeki aile şirketlerinin kabaca %40’ının birinci kuşak tarafından, %45’inin ikinci kuşak, %15’inin ise üçüncü ve dördüncü kuşaklar tarafından yönetildiği yönünde tahminler var.
Mikro yönetimden kurtulun!
İşim gereği her ölçekten farklı şirketler, sahipleri ve üst yönetim ekipleri ile bir araya geliyorum. Bir süredir istisnasız tamamında gözlemlediğim bir olgu var: Mikro yönetim! Bu kavramı açıklamadan önce şunu belirtmek isterim ki, mikro yönetim şirketinize ciddi ölçüde zarar veren, yöneticilerinizin potansiyeline ulaşmasına engel olan, şirket olarak uzun vadede sürdürülemez bir durum.
Sıfırdan Bire
Bu haftaki kitabımız Peter Thiel’in Sıfırdan Bire (Zero to One) kitabı. Pegasus Yayınları tarafından Türkçe’ye kazandırılmış. Kitap, yeni kurulan girişimler başta olmak üzere şirketlerin geleceği nasıl daha iyi tahmin edebileceklerini ve iyi bir başlangıç yapabilmek için nasıl harekete geçebileceklerini anlatıyor.
Apple yeni bir çağ başlatıyor
2007 senesinde Apple iphone telefonu piyasaya sürdüğünde, bir çağı kapatmış, yeni bir çağı başlatmıştı. Uygulamalar, ekosistemler, sosyal medya derken halen bu çağın son dönemleri içindeyiz. Apple’dan sonra diğer rakip firmalar da bu kapıdan geçtiler. Benzer ürünler, ekosistemler oluşturdular. Ortaya yeni bir dünya çıktı.