Dr. Bertan KAYA

YENİ DÜNYADA YÖNETİM bertan.kaya@dunya.com
TÜM YAZILARI
2025’e kadar denizler dalgalı! Geçtiğimiz hafta demir çelik sektö­ründe faaliyet gösteren ülkemi­zin köklü firmalarından bir tane­sinin iflas sürecine girdiğini öğrendim. Yıllık yüzbinlerce ton üretim kapasite­si olan, dünyanın pek çok ülkesine ihra­cat yapan bir şirket bu. Müthiş üzüldüm. Benzer haberleri maalesef farklı sektör­lerden de alıyoruz.
Organizasyonunuz stratejiniz ile uyumlu mu? Bir şirketin en önemli meselesi stra­tejidir. Şirketler nereye gitmek is­tedikleri ve oraya nasıl ulaşacaklarına dair net bir fikre sahip olmalıdır. Ço­ğu zaman sıkıntı tam da burada başlar. Pazarlamanın gücü Türkiye’de pazarlama işi 2024 sene­sinde olmamıza rağmen, halen satış ile karıştırılıyor. Özellikle imalat sanayi KOBİ’lerinde, bu kavramların oturması gerekiyor.
Bayram sonrası motivasyona dikkat Bayram tatilleri kabul edelim hepimize iyi geliyor. Kafamızı dinleme, biraz ol­sun zihnimizi işlerden uzaklaştırma, gele­ceğe dair planlarımız üzerinde düşünebil­me imkânı sağlıyor. Ted Lasso’dan liderlik dersleri Hızlı büyüme ne zaman tehlikeli olur? Büyümek güzeldir. Hızlı büyümek de güzeldir. Ancak organizasyonun ar­kanızdan gelmesi şartıyla! Zor durumdan “geçici yönetim” ile çıkmak Dünyada yaygın uygulaması olan, Türkiye’de ise son senelerde daha sık duymaya başladığımız bir yönetsel uygulamadan bahsetmek istiyorum. Bu uygulama interim management yani geçici veya dönemsel yönetim. Peki interim management ne anlama geliyor? Zor zamanlarda şirketler nasıl ayakta kalır? Zor zamanlar dediğimizde akla hemen 1994 ve 2001 seneleri geliyor ama aslında zor zamanlar dediğimiz zamanlar illa kriz zamanları olmak zorunda değil. Strateji ve iş modeliniz uyumlu mu? Strateji ve iş modelini, rüzgar ve rüzgar türbinine benzetiyorum. Doğru yere kurulmuş, iyi rüzgar alan ve teknik olarak iyi yönetilen bir türbin enerji üretir. Doğru strateji iş modeline güç verir. İyi iş modeli de stratejiyi uygulamayı sağlar. Ortaya enerji, yani kurumsal başarı çıkar. Strateji ve iş modeli Bugün birbirleriyle çok karıştırılan bu iki kavram üzerine sohbet etmek istiyorum. İş dünyasında konunun uzmanıyım diyenlerin bile birbirinin yerine kullandıkları kavramlar bunlar. Hem iri hem fit olmak mümkün mü? Konuya şirketler açısından bakalım. Pek çok yönetim gurusuna göre hayır. Çünkü fit olmak demek, bir şeyleri zorlanmadan, dayanıklılıkla, esneklikle yapabilmek demek. Rekabet için fit misiniz? Belirli bir pazarda rekabet eden, belirli bir ölçeğe ulaşmış şirketlerin pazardaki rekabetin şiddetine göre iki temel stratejileri vardır. Eğer rekabet yoğun değilse ve pazarda lider konum söz konusu ise rekabet üstünlüğünü korumak esastır. Çin ile işbirliği için doğru zaman olabilir Yurt dışında büyüme stratejileri Önceki yazılarımı takip eden dostlarım bilecekler, büyüme konusunda yumurtaları aynı sepete koymama düşüncem vardır. Başkası yapmadan işinizi kendiniz yıkın! Bu söz kime ait bilmiyorum ama iş dünyasında son on senedir çok kullanılıyor. Yıkıcı teknoloji ve inovasyonların tüm sektörleri zorladığı, bazılarını yok ettiği, firmalara bu değişime liderlik et ya da adapte ol seçenekleri dışında bir seçenek bırakmadığı günümüzde, bunun gerçekçi bir erken uyarı sinyali olduğunu düşünüyorum.