TÜM YAZILARI
Süper zenginlerden bir kez daha “Bizi vergilendirin” çağrısı
Küresel elitlerin bir araya geldiği Dünya Ekonomik Forumu, her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında düzenleniyor. Forum, ilgili çevrelerde öncesi ve sonrasında geleneksel olarak pek çok tartışmayı beraberinde getirmektedir.
Enflasyon düzeltmesine AYM yorumu
Yaklaşık iki yıldır vergi gündemini meşgul eden önemli tartışmalardan biri olan enflasyon düzeltmesi konusu, Anayasa Mahkemesi’nin salı günü yayınlanan kararı ile vergisel gündemin ilk sırasında yerini aldı.
İbraz etmeme fiiline Danıştay’dan ölçülülük yaklaşımı
Ülkemiz uygulamasında vergi suç ve ceza sistemi, başta vergi adaleti ve ölçülülük olmak üzere pek çok açıdan eleştiriye açıktır. Çok sayıda eleştiriden biri de Vergi Usul Kanunu’nda düzenlenen gizleme fiilidir.
Almanya’ya vergi borcunun Türkiye’den tahsili
Yurt dışı bir ülkedeki vergi borcunun Türkiye’de tahsili konusu son zamanlarda gündeme gelen ve giderek artan biçimde karşılaşılacak güncel bir hukuk meselesidir.
Vergisel kararlara yönelik bilgi değişimi rakamları
Mükellefler açısından sadece finansal hesap bilgileri değil, vergi idareleri tarafından alınan çeşitli vergisel kararlarda bilgi değişimine tabi.
2022 Bilgi değişimi rakamları
Bilgi değişimine ilişkin güncel gelişmeler artık banka sırrı veya vergi kaçakçılığı konusunda çemberin gittikçe daraldığını ortaya koymaktadır.
Enflasyon düzeltmesi ve Anayasa tartışması
24 Kasım 2023 tarihinde, Meclise sunulan kapsamlı torba kanun pek çok açıdan Anayasa tartışmalarını gündeme getirdi.
Kurumlar Vergisi istatistikleri ve küresel asgari vergi
OECD, 21 Kasım Salı günü, 2023 yılına İlişkin Kurumlar Vergisi İstatistikleri Raporu’nu yayınladı*.
OECD, verginin 2023 Oscarlarını açıkladı
Türkiye’nin de üyesi olduğu Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Teşkilatı (OECD), 14 Kasım 2023 tarihinde, Vergi Günü etkinlikleri kapsamında 2022 Karşılıklı Anlaşma Usulü Ödüllerini istatistiklerle birlikte kamuoyuyla paylaştı*.
Küresel vergi yönetiminde iş birliği artıyor
Vergi gelirlerinde azalma ve hemen hemen tüm ülkelerde mevcut finansal sıkışıklıklar vergi idarelerini hiç olmadığı kadar birbirine yaklaştırmaya ve birlikte hareket etme konusunda yönlendirmeye ve zorlamaya devam ediyor.
Dijital vergi incelemelerine hazır mıyız?
OECD, gelişmiş ve gelişmekte olan 58 ekonomideki vergi idareleri için dijital dönüşümün önemine vurgu yapan yeni raporunu yayınladı*.
Sütun II ve GİB çalışmaları
Ülkemizin üyesi bulunduğu ATAIC* 18. Yıllık Teknik Konferansı 3-5 Ekim 2023 tarihlerinde İstanbul’da üye ülkeler, uluslararası kuruluş temsilcileri, GİB yetkilileri ve özel sektör temsilcilerinin katılımı ile tamamlanmıştır.
Sütun II ve Türkiye gelişmeleri
Daha önceki yazılarımda, Tü r k i y e ’ n i n uluslararası vergi gündeminin gerisinde kaldığı tespitini yapmıştım. Beklenildiği üzere, bu konuda yapılan çalışmalar hız kazanmış görünmektedir. Gerek Çok Taraflı Sözleşme’nin TBMM’ne sunulmuş olması gerekse Sütun II kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırlıkları oldukça önemli.
Değerli Konut Vergisi'nde neler oluyor?
Değerli Konut Vergisi (DKV) ilk yasalaştığı günden itibaren çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi. Kanunda yapılan değişiklik tartışmaların bir kısmını giderse de tartışmalar devam etti.
Çok uluslu işletmelerde şeffaflık çemberi daralıyor
OECD tarafından Matrahın Aşındırılması ve Karın Taşınması (BEPS) projesi 13. Eylem Planı (Ülke Bazlı Raporlama) çerçevesinde yapılan akran değerlendirmesine ilişkin raporun sonuncusu yayınlanmıştır*.