Doç. Dr. Ayhan Selçuk ÖZGENÇ

info@dunyaeko.com
TÜM YAZILARI
Çok uluslu işletmelerde şeffaflık çemberi daralıyor OECD tarafından Matrahın Aşındırılması ve Karın Taşınması (BEPS) projesi 13. Eylem Planı (Ülke Bazlı Raporlama) çerçevesinde yapılan akran değerlendirmesine ilişkin raporun sonuncusu yayınlanmıştır*.
Devletler vergide nereye gidiyor? OECD Vergi Politikası Reformları raporunun sekizinci baskısı yayınlandı. Rapor, karşılaştırmalı biçimde 2022 yılında ülkelerin zorlayıcı ekonomik iklime yanıt olarak aldıkları vergi önlemlerini vurgulamakta ve tüm OECD üyeleri dahil olmak üzere 75 ülkeyi kapsamaktadır. Dijital hizmet vergisinde vergi güvenliği İç hukukta dijital ekonominin vergilendirmesine yönelik aksiyonlardan biri olan Dijital Hizmet Vergisi, 7194 Sayılı Kanun ile ihdas edilmiş ve pek çok tartışmayı da beraberinde getirmiştir.
Bitmeyen faiz tartışması Vergi hukukunda fer’i borç ve alacak olarak faize ilişkin birden fazla yasal düzenleme bulunmaktadır. Bilgi değişiminde güncel gelişmeler Küresel ölçekte, şeffaflık politikalarının bir sonucu olarak, bilgi değişimi ülke vergi politikası ajandalarının üst sıralarında yer almaktadır. İkale uyuşmazlıklarında güncel durum Tarafların, aralarındaki iş akdini karşılıklı anlaşmayla sona erdirmelerini konu alan ikale (bozma) sözleşmeleri, Türk hukuku açısından 1475 sayılı İş Kanunu’nda değişiklik yapan 4773 Sayılı Kanunun iş güvencesine ilişkin getirdiği hükümler sonrası sıklıkla görülmeye başlamıştır. İ Ödeme emri davasına İHAM’dan red Ödeme emri, vergi alacağını güvence altına almak içim 6183 Sayılı Kanun’da düzenlenen bir önlem ve cebren tahsil yöntemi. Kapsamı ve uygulaması açısından gerek öğreti gerekse uygulamacılar arasında pek çok tartışmayı beraberinde getirmektedir*. İkinci yüzyılda vergi sistemi revizyon ihtiyacı Cumhuriyetimizin ilk yüzyılı önemli vergi reformlarına tanıklık etti. Emek ve gelirin elde edilme, oluşma süreçlerindeki değişiklikler ve çok katmanlı yapısal farklılıklar ikinci yüzyılda yeni bir vergi revizyonunu zorunlu kılıyor. Yeni vergi düzenlemeleri ve Anayasallık tartışması Ek motorlu taşıtlar vergisi ihdası ile ilgili kanun teklifinin parlamentoya sunulmasıyla birlikte yapılmaya başlanan anayasallık tartışması, sadece ek MTV yönünden değil çeşitli vergi kanunu uygulamalarına bağlı olarak artırılan oran ve miktarlar açısından da gündeme taşınmıştır. Düşük oranlı KDV zorunluluğu Dolaylı vergiler, başta tahsilat kolaylığı olmak üzere bir kısım başkaca nedenlerle bütçe açısından Türkiye’de çok yaygın bir politika aracı. Bu politika aracının kullanılma nedeni, şekli ve sonucu açısından çokça Anayasal tartışma yapmak mümkün. Kripto varlıklar ve dijital para da bilgi değişimi kapsamında Otomatik bilgi değişimi meselesi, küresel gündemde yerini korumaya devam ediyor. Konuyla ilgili güncel gelişmelerden biri 8 Haziran 2023’de yayınlanan OECD Raporu’dur*. Rapor, kripto varlıklara dayalı işlemlerin ülkeler tarafından takibi açısından önemli bir aşamadır. Dijital ekonominin vergilendirilmesinde güncel gelişmeler Dijital ekonominin vergilendirilmesinde iki sütunlu yaklaşıma yönelik çalışmalar devam ediyor. Konuyla ilgili son açıklama 13 Mayıs 2023 tarihli G-7 toplantısında yapılmıştır. Vergi uyuşmazlıklarında e-duruşma ihtiyacı Uzaktan çalışmada iş yeri sayılma riski Beklenmedik kazanç vergisi uygulamaları