Cüneyt DİRİCAN

cuneyt.dirican@dunya.com
TÜM YAZILARI
Son Bükücü Öncelikle her bileği büken A Milli Kadın Voleybol Takımımızı tebrik ederek başlayalım. Ekranlara yansıyan salondaki davul ve zurna sesi Erik Dalı ile düğünümüz olduğunun habercisiydi adeta.
Astroekonomi mi, Gastroekonomi mi? Hindistan aya yumuşak iniş yapan 4. ülke oldu. Indian Space Research Organisation (ISRO) Chandrayaan-3 misyonu ile ayın güney kutbuna indi ve su yataklarını araştırmaya başladı. İstanbul Ekolü Köşemize isim veren İstanbul Ekolü aynı zamanda markalarımdan biri. Ekol, okul école yani school iktisattaki Neo-Keynesyen, Avusturya, Neo-Klasik, Monaterist, Ortodoks, Heterodoks, Liberteryen, Neo-Liberal gibi anlayışların bir çatı altında toplanması ile oluşan anlayışa genelde verilen ad.
Bir Yaz Gecesi Rüyası Perseid meteor yağmuru ile haftayı karşıladık. 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından kopan parçalar görünür olduğunda Perseus takımyıldızına denk geldiği için bu ismi almış. Ne oldu? St. Petersburg 27-28 Temmuz’da 20’ye yakın Afrika ülkesinin liderini ağırladı. 2019’da 54 Afrika liderinden 43’ü katılmıştı, bu sefer daha az katılım oldu diye Batı basınında yer aldı. Siyah Giyen Adamlar Evet, konumuz UFO’lar ve dünya dışı akıllı yaşam. Fermi mi, Drake mi ve Tanımlanamayan Hava Fenomeni yazılarımda Dünya’da bu konuya dikkat çekmiştim. GAP’ı gaptırmam Bir şapkayı bir de GAP’ı kaptırmadığımız dönemlerden yapay zekâyı konuştuğumuz bugünlere geçerken, Türk medyasında yapay zekânın yazdığı ilk gazete haberini ve yapay zekâ CEYD-A ile ilk gazete röportajını kimseye kaptırmam. Tanımlanamayan hava fenomeni ABD TÜFE yüzde 3 gelince piyasalarda bir bayram havası esti. “Enflasyonla mücadelede Fed gibi ol” temalı paylaşımlar sosyal medyayı karnaval havasına çevirdi. Yüzde 5 Merkez bankalarının enflasyonla mücadelesinde istenen gelişmeler olmayınca herkes bir açıklama getirmeye çalışıyor. Manşet enflasyonlar düşerken enerji ve emtia fiyatlarındaki geri çekilmeye rağmen çekirdek enflasyonlar düşmüyor. Enflasyon 101 Enflasyon teorileri arasında paranın miktar kuramı ve monetarizm ile parasalcı yaklaşım, ücret-talep dışında maliyet enflasyonu yer alıyor (Totonchi, 2011). Daha çok yaklaşım ve çeşit var. Ali yazar, Veli bozar 32 trilyon dolarlık ülke 1974 yapımı “6 milyon dolarlık adam” diye bir dizi vardı. Albay Steve Austin (Lee Majors) uçak kazası sonrası 6 milyon dolar harcanarak biyonik adam olarak hayata döndürülür. Fermi mi Drake mi? Ortodoks mu heterodoks mu tartışması değil bu yazının gündemi. İnsanlık tarihi boyunca cevabı aranan uzayda yalnız mıyız, değil miyiz tartışması. Fermi ve Drake burada devreye giriyor. Finansal ve ekonomik okuryazarlık Finans ve para insanlık boyunca herkesin yönetmeye çalıştığı başlıklar. Sokaktaki vatandaş, karşı komşu Ayşe Teyze ve emekli Salih Öğretmen yıllardır soruyor: “kişi başına düşen milli gelir 10.000 dolar oldu diyorsunuz ama nerede bu para.” Anadolu Rock