TÜM YAZILARI
Global piyasalar için kritik hafta
Özellikle bu hafta yapılacak Fed, Boj ve BoE toplantıları piyasaların ileriye yönelik beklentilerin şekillenmesinde çok önemli rol üstlenecekler. Son gelen iyimser veriler sonrasında Fed’in Eylül ayında bir faiz indirimine gideceği beklentisi piyasalarda geniş kabul görmüştü.
Moody’s ve Biden sonrası beklentiler
Daha önceki yazılarımızda Borsa İstanbul için yaz aylarının enflasyonda ki düşüş beklentileri ve not artışları nedeniyle sıcak geçeceğini beklediğimizi belirtmiştik.
Temmuz ayına yönelik beklentiler
ABD’de açıklanan son PCE verisinde sınırlı bir yavaşlamadan bahsedebiliriz. 5 Temmuz’da açıklanacak olan TDİ verisinde piyasa 180 binlik bir artış beklerken, geçen ay 272bin artarak sürpriz yapmıştı.
ABD tarım dışı istihdam piyasaların beklediği yeşil ışığı yakmadı
Mayısta 182 bin kişi artması beklenen tarım dışı istihdam, 272 bin kişi yükseldi. İşsizlik oranı Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviyesine %4’e çıkarken, iş gücü piyasasına katılımda yaşana 408 bin kişilik azalmadan kaynaklandığını belirtelim.
Piyasalara yeşil ışık yakacak mı?
21 Mayıs tarihli yazımın başlığı piyasalarda iyimserlik kalıcı olabilecek mi? şeklindeydi. Kısa vade adına en iyisi geride mi kaldı sorusu akıllara geliyor diye sorgulamıştık.
Piyasalarda iyimserlik kalıcı olabilecek mi?
Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD’de açıklanan, Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 0,3 ile beklentilerin altında artarken, yıllık bazda yüzde 3,4 ile beklentilere paralel yükseldi.
Yurtdışı piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı
Piyasalarda son iki haftadır yaşanan pozitif seyir ivme kesmeye başladı. Bu hafta durumu gözden geçireceğiz. Tamam mı?, Devam mı?’nın cevabını arayacağız.
Boğalar sahalara dönüyor mu?
Geçen haftaki yazımızda öne çıkarttığımız başlıklar, piyasaların şekillenmesinde önemli roller üstlendiler ve piyasaların toparlamasını sağlayacak şekilde yön verdiler. Bu noktada kısaca neler oldu bir göz atarsak.
Büyük teknoloji firmalarının kârları, makro dinamikler, Fed ve ötesi!
Jeopolitik risklerin zayıflamaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Hatta bu hafta sonu İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamas ile esir takası anlaşması yapılması halinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine olası kara operasyonunu askıya alacaklarını bildirdiği açıklandı ki piyasaların seveceği bir başlık olabilir.
Piyasalarda umutlar başka bahara mı kalıyor?
Enerji fiyatları ve enflasyon ilişkisi; Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliğinden dolayı yaşanan vites değişikliği, enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü risklerin masada kalmasına yol açtı.
İsrail’e misillemenin piyasalar üzerinde etkisi nasıl olacak?