Cenk AKYOLDAŞ

PİYASA DİNAMİKLERİ cenk.akyoldas@dunya.com
TÜM YAZILARI
Temmuz ayına yönelik beklentiler ABD’de açıklanan son PCE verisinde sınırlı bir ya­vaşlamadan bahsedebiliriz. 5 Temmuz’da açıklanacak olan TDİ verisinde piyasa 180 bin­lik bir artış beklerken, ge­çen ay 272bin artarak sürpriz yapmıştı.
ABD tarım dışı istihdam piyasaların beklediği yeşil ışığı yakmadı Mayısta 182 bin kişi art­ması beklenen tarım dışı istih­dam, 272 bin ki­şi yükseldi. İş­sizlik oranı Ocak 2022’den bu yana en yüksek seviye­sine %4’e çıkar­ken, iş gücü piya­sasına katılımda yaşana 408 bin kişilik azal­madan kaynaklandığını be­lirtelim. Piyasalara yeşil ışık yakacak mı? 21 Mayıs tarihli yazımın başlığı piyasalarda iyimserlik kalıcı olabilecek mi? şeklindeydi. Kısa vade adına en iyisi geride mi kaldı sorusu akıllara geliyor diye sorgulamıştık.
Piyasalarda iyimserlik kalıcı olabilecek mi? Geçtiğimiz Çarşamba günü ABD’de açıklanan, Tüketici Fiyat Endeksi, nisanda aylık bazda yüzde 0,3 ile beklentilerin altında artarken, yıllık bazda yüzde 3,4 ile beklentilere paralel yükseldi. Yurtdışı piyasalar ABD enflasyon verisine odaklandı Piyasalarda son iki haftadır yaşanan pozitif seyir ivme kesmeye başladı. Bu hafta durumu gözden geçireceğiz. Tamam mı?, Devam mı?’nın cevabını arayacağız. Boğalar sahalara dönüyor mu? Geçen haftaki yazımızda öne çıkarttığımız başlıklar, piyasaların şekillenmesinde önemli roller üstlendiler ve piyasaların toparlamasını sağlayacak şekilde yön verdiler. Bu noktada kısaca neler oldu bir göz atarsak. Büyük teknoloji firmalarının kârları, makro dinamikler, Fed ve ötesi! Jeopolitik risklerin zayıflamaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Hatta bu hafta sonu İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Hamas ile esir takası anlaşması yapılması halinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine olası kara operasyonunu askıya alacaklarını bildirdiği açıklandı ki piyasaların seveceği bir başlık olabilir. Piyasalarda umutlar başka bahara mı kalıyor? Enerji fiyatları ve enflasyon ilişkisi; Geçtiğimiz hafta İran-İsrail gerginliğinden dolayı yaşanan vites değişikliği, enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü risklerin masada kalmasına yol açtı. İsrail’e misillemenin piyasalar üzerinde etkisi nasıl olacak?