TÜM YAZILARI
“Sana bir boyun atkısı gerek. Kış geldi”
Çoğunluğu pek de mutlu etmediğini gözlemlediğim bir yılın sonuna geliyoruz.
Üretken yapay zekânın denetimi ve enerji öngörüleri
Üretken yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşmasının sonuçları ile ilgili şüphe/ endişeler gerek gelişmiş ülkelerin kamuoylarının gerekse sosyal bilimcilerin gündeminde. Büyük teknoloji şirketlerinin kontrolündeki sosyal medya mevcut durumda da yanlış bilgilerin kolayca yayılması, çeşitli önyargıların oluşturacak içeriklerin paylaşılması ve fikri mülkiyet unsurlarının haksız kullanımı gibi sor
Yıl biterken manzara
ABD seçimlerinin sonuçlanmasının ardından, yeni yönetimin daha düşük vergi oranları, şirket satınalma/ birleşmeleri ve büyük teknoloji şirketlerine yönelik daha az sınırlayıcı denetim içeren yaklaşımlarının ekonomik büyümeyi güçlendireceğine dair beklentiler piyasalarda coşku yarattı.
Yerleşik çıkarlar ve değişimin hızı
Polonyalı yönetmen Kieslowski’nin ünlü üçlemesinden Mavi’de ana kahraman Julie, uzun zamandır onu aklından çıkaramayan Olivier’e, onun için yaptıklarından dolayı teşekkürün ardından “görüyorsunuz ben de diğer kadınlar gibiyim, terliyorum, öksürüyorum, çürüklerim var” der.
Uzak Asya’dan önemli haberler var
Pandemiye yönelik önlemlerin kaldırılması sonrasında hisse senedi piyasalarında bir türlü istenen canlanmanın sağlanamadığı, tersine düşüş eğiliminin ivmeyle sürdüğü Çin piyasasında, Merkez Bankası piyasanın kendi dinamiği ile dengelenmesinden umudunu kesmiş olacak ki, geçen hafta önemli bir müdahalede bulunmaya gerek gördü.
Hızlı geçen yazın ardından küresel ekonomik gündem
İçeride ve dışarıda ekonomik gündemin hareketli olduğu ve aynı zamanda çoğumuza hayat koşturmacasında nefes alma imkânı veren yazın sonuna geldik. Okula dönüş döneminde büyük şehirler tekrar rutin nüfusuna kavuşacak, okul hazırlığı perakende sektörünü hareketlendirecek, yağmur ağır ağır günlerimize sızacak.
Piyasaların hızla değişen psikolojisi
Çalkantılı geçen geçtiğimiz haftada dünyanın dört bir yanındaki yatırımcılar, Japonya’daki faiz oranlarının kendi ülkelerindeki şirketlerin değeri üzerinde ne derece etkili olabildiğinin farkına vardı.
Sıcak hava, sıcak gündem
İhracat yapan şirketleri yakından ilgilendiren Avrupa sanayi üretimi, Mayıs ayında sınırlı (yüzde 0.6) da olsa azalırken, dayanıklı ve sermaye malları üretiminin olumsuz, enerji ve tüketici ürünlerinin ise olumlu ayrışması dikkat çekti.
Ejderha yılında Çin gayrimenkul sektöründe durum
Yeni altına hücum
Aslında Kaliforniya’da altın daha erken dönemlerde de bulunmuş ancak birkaç çiftçinin arasında sır olarak saklanabilmişti.
Büyük, kalabalık ve davetkâr
Bilançoların dili olsa
Halka açık şirketlerin ilk çeyrek finansallarının açıklandığı son iki hafta gerek yatırımcılar gerekse sektörlerde neler olup bittiğini anlamaya çalışanlar için yoğun geçti.
Yapay zekâ uygulamalarında spekülasyondan öngörülebilirliğe
Yapay zekâ modellerinin ulaştığı performans, özellikle görsellerin sınıflandırılması, görsellerin anlamlandırılması ve İngilizce diline hakimiyet gibi konularda insanları geçmiş durumda.
İlk çeyreğin kaybedenler kulübü: G.Afrika, Brezilya, Tayland, Norveç, BAE
Kimyasal üreticileri düşük kârlılıkla mücadele ediyor. Emtia cephesinde önemli bir değişim yok. Lityum ve elektrolit fiyatları sert düşüşte… Avrupa’da ilk çeyrekte tüketici dinamiklerinde ilginç farklılaşmalar var. Dünya borsalarında ise yılın ilk çeyreği oldukça olumlu geçti.
Yükselen bir dış ticaret kanalı: Sınır ötesi e-ticaret platformları