Çağlar KİMENÇE

PİYASA PERSPEKTİFİ caglar.kimence@gmail.com
TÜM YAZILARI
Batıda seçim yarışı ve yansımaları: Biden- Trump, Macron-Le Pen, Sunak-Starmer 2016 yılında Cumhuriyetçi Donald Trump ile Demokrat Hillary Clinton ABD’nin 45. başkanı olmak için seçim yarı­şına girdiler. Seçimde Trump ipi göğüsledi ve ilk başkanlığına kavuştu.
Hizmet enflasyonu sorunu ABD tüketici enflasyonu manşette Ma­yıs ayı sonu itibari ile yıllık 3,27 sevi­yesinde iken Çekirdek TÜFE yıllıkta yüz­de 3,42 seviyesinde. FED’in önem verdiği ve baz kabul ettiği kişisel tüketim harca­maları endeksi (PCE) ise Nisan ayı sonu itibari ile çekirdekte yüzde 2,75 olarak gerçekleşti. Zanaat: Resesyonenflasyon riski ince çizgisinde denge… Geçtiğimiz Cuma Chicago PMI yani satın alma müdürleri endeksinin Mayıs verisi beklentisi yüzde 41,6’ydı ancak sonuç yüzde 35,4 ile beklentilerin oldukça altında geldi.
“Pazartesi diyete başlıyorum…” Aldığı kiloları vermek isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden biri diyet. Fazla olduğu düşünülen ağırlıktan kurtulma, böylece daha sağlıklı, rahat, konforlu ve sürdürülebilir bir hayat yaşama arzusu diyet isteği yaratıyor. Bardak dolu mu boş mu? Parasal sıkılaşma süreci, doğrudan ve dolaylı olarak bazı etkilere yol açabiliyor. Örneğin ekonomik aktivitenin yavaşlaması, tüketicilerin taleplerinde azalma, enflasyonda düşüş ve nihayetinde enflasyonun hedefe yakınsaması ve hedefe ulaşması gibi. Yol ayrımı: ABD enflasyonu? ABD tüketici enflasyonu (TÜFE) 2024’ün ilk 3 ayında beklentinin üzerinde sonuçlandı. Enflasyonun düşüş trendine ara vermesi sonucunu doğurdu. Nisan ayı enflasyonunun duraklayan 4. veri mi olacağı yoksa tekrar düşüşün başlayacağı önem arz ediyor. Piyasaları yorumlarken… Sayın Mahfi Eğilmez, “Yeni Ekonomi: 21. Yüzyıla Özgü Yaklaşımlar” kitabını yazma nedenleri arasında “mevcut ana akım ekonomi teorisi geçerliliği tartışmalı hale gelmiş varsayımlar üzerine kurulu olduğundan, gerçek yaşamı temsil etmediği” görüşünü paylaşıyor. Powell ne kadar şahin olacak? 2024 1. çeyrek büyüme verisi piyasa beklentisinin belirgin altında sonuçlandı. Yıllık bazda yüzde 2,5 tahminine karşın yüzde 1,6’lık gerçekleşme ekonomide soğuma olduğunu ortaya koydu. Diğer yandan kişisel tüketim harcamaları endeksi (PCE) çekirdekte (çekirdek: gıda, enerji hariç) yüzde 2,8 ile beklentilere yakın geldi. 6,…3,…2,…0? Haftanın ajandası oldukça yoğun. Ekonomik konular daha önde olabilir. Jeopolitik tarafta ise sıcaklık biraz azalıyor. Yörünge değişimi: Güçlü makro veriler, artan jeopolitik riskler