Burcu KÖSEM

burcu.kosem@dunya.com
TÜM YAZILARI
Sırada hasar almadan onu dışarı çıkarmak var Maalesef yine ana tema yüksek enflasyon! Ama bu defa odadaki fil tespit edilmiş durumda… TCMB Başkanı Gaye Erkan son derece teknik sunumuyla önümüzdeki 3 yıl sonu için enflasyon tahminlerini verdi.
Aras Kargo bugün sektörünün en büyüklerinden Bu hafta çok sevdiğim dostlarımdan Elif İnci Aras ile sohbet ettik. İki iş insanı olarak ülke ekonomisi, lojistiğin gelecek vizyonu ve Aras Holding’in alanı ile ilgili stratejilerini konuştuk. Ekonomide güvenin tazelendiğini görmek oldu… TCMB yönetimi ilk PPK kararında yüklü bir faiz artışı yaparak ekonomideki dönüşümün ilk sinyalini vermişti.
Ankara’nın değişen stratejisi meyve vermeye başlıyor Seçim sonrası kurulan yeni ekonomi kabinesiyle beraber Batı’nın geleneksel ekonomi politikalarına dönüş yapıldığını ve kademeli olarak hayata geçirilen para ve maliye politikalarıyla da “denenmişin” uygulamaya konulduğunu gördük. Bu durum kimileri için şaşırtıcı idi. Sektöründe sözde değil özde sürdürülebilirliği önemseyen şirket: Sena Ofset Bu hafta çok da yabancısı olmadığım bir sektör olan ambalaj ve matbaa sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın ikinci kuşak temsilcisi ile yaptığım sohbeti size aktarmak isterim. Sektöründe sözde değil özde sürdürülebilirliği önemseyen şirket: Sena Ofset Türkiye’de cırt bant üreten tek kadın sanayici: Arzu Toprak Toprak Cırt Bant Ldt Şti. üretici olarak ihracat yapmanın yanı sıra, yukarıda saydığım tüm sektörlere ihraç kayıtlı satış yaparak tüm dünyaya dolaylı ihracat da yapmakta. Arzu Hanım’ın kendine, şirketine ve ülkesine olan inancı tam. Vergilendirme yaklaşımı üzerine İş dünyasının ana gündemi vergiler…Her gittiğim yerde vergi konusu konuşuluyor. Son olarak akaryakıt ve doğal gazda ÖTV oranları artırıldı. Böylece 1 litre mazot ve benzine 6 lira birden zam geldi. Abana’yı Karadeniz’in Bodrum’u haline getirdi Doğa’daki en konforlu konaklama seçeneği olan glamping çadırların yanı sıra Hacıveli Konağı, iki ayrı restaurantı ve 200 kişilik şık bahçesi ile Karadeniz’in Bodrum’u olmaya aday haline getirmiş Abana’yı… Hayat pahalılığına rağmen çifte bayram yaşayan sektör Bir bayramı daha idrak etmiş bulunuyoruz. Bayramda milletçe önemli bir bölümümüzü rahatsız eden konu, elbette ki yüksek fiyatlar oldu. Gerek dini vecibesini yerine getirmek isteyenler gerekse de fırsattan istifade güzel bir tatil yapmak isteyenler iyi birer hesap uzmanına dönüştüler bu bayramda. Asgari ücret, faiz ve kur sarmalında geçim ekonomisi Yine bir “göç kazası” ve düşündürdükleri… Ortadoğu’da bitmek bilmeyen kan, Afrika’daki kuraklık ve açlık savaşları ve hatta Avrupa’nın ortasında yakın zamanda çıkmış bir savaş tüm dünyaya kendini sorgulatmıyorsa ortak bilinçaltına sirayet etmiş kötü bir şeyler var demektir… Yeni ekonomi yönetimi dönüşümün de habercisi Yeni bakanlar kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirilen Cevdet Yılmaz’dan başlamak üzere Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ismiyle beraber ekonomiye dair dönüşüm vurgusunu ön plana çıkartmış oldu. Toplumu okumak ya da okuyamamak, işte bütün mesele bu! Yıl 1994. Türkiye’de o dö­nem popüler olan gaze­teci ve TV sunucusu Re­ha Muhtar, TRT ekranlarında o dönemin iki Büyükşehir Beledi­ye Başkanı Recep Tayyip Erdo­ğan ve Melih Gökçek ile röpor­taj yapıyor. Riskli piyasanın gölgesinde ikinci tur seçimleri