Burcu KÖSEM

burcu.kosem@dunya.com
TÜM YAZILARI
100. yıla girerken enflasyonla mücadele Yapısal sorunlar nedeniyle önemli bir kur kırılganlığımız var. Kur kırılganlığını çözmenin birinci yolu ülkeye döviz getirmekten geçmekte. Ancak dış konjonktüre bakıldığında, lehimize olmayan gelişmeler var. Bunlardan ilki aşağı yönlü baskı gören lira ve artan petrol fiyatları…
Uluslararası hukukta çifte standardın olası ekonomik sonuçları! Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan? Bu tartışmanın bir benzerini uluslararası siyaset mi ekonomiye etki ediyor, yoksa ekonomi mi siyasete yön veriyor şeklinde günlerce tartışabiliriz. Tipik bir kutuplaşma mı yoksa iletişim kazası mı? Günümüz ekonomisi hem pandeminin hem de jeopolitik gelişmelerin etkisiyle çok daha fazla değişkenin ekonomiyi etkilediği bir sürece girmiştir. Ancak geçmişte de görüldüğü üzere hem büyümek hem de enflasyonu düşürebilmek pratikte gayet mümkündür.
İstanbul Sanayi Odası’nın önemli analizi İSO 500 Kısıtlı kredi kullanımı firmaların mali borçlarını azaltırken gerek özkaynak gerekse de cari borçlarını artırarak, kendi içinde bir ekosisteme göre çalışmış oldu. Enflasyonla mücadelede dördüncü adım Faizlerin yükselmesi borsa tarafında da çok sevilmez. Ancak bizdeki fiyatlamanın hem kur hem de borsa tarafında tersine bir durum ortaya çıkarttığını gördük. Tarımda izinli üretim planlaması Hem Gümrük Birliğinin tarıma ve gıda güvenliğimize doğrudan zarar veren uygulamaları güncellenmeli hem de tarımda markalı ve işlenmiş, ambalajlı yani fiyat cazibesi yaratan katma değerli ürün ihracatı modeline geçiş yapılmalı. Bağlamından kopan G20 Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD’nin Çin gerilimini G20’nin diğer üyelerine dayatıyor olması birliğin özünden kopulduğunu gösteriyor. Türk dış ticareti ve küresel dinamikler Küresel gelişmeler açısından bakıldığında dış ticaretimizdeki açığın önemli nedeni daralma gibi gözükmekle beraber, dış pazarlardaki bağımlılığın azaltılması ve yeni pazarlar bulmak yoluyla bu durum da elimine edilebilir. Enflasyonla mücadelede iletişimden aksiyona… Geçtiğimiz hafta kaleme aldığım yazıda “Halkın büyük bir bölümü enflasyonla mücadelede beklenti kanalını iletişimden ziyade aksiyonla karşılayacaktır” ifadesine yer vermiştim. Nitekim, TCMB’nin politika faizi artışında beklentinin de üzerine çıkarak gerçekleştirdiği aksiyon, ifademe önemli bir örnek oluşturdu. Enflasyonla mücadelenin iletişimi tam gaz! Halkın büyük bir bölümü enflasyonla mücadelede beklenti kanalını iletişimden ziyade aksiyonla karşılayacaktır. Bunun mümkün olabilmesi için de ne yazık ki uzun bir geçiş dönemine ihtiyacımız olacak. Yeni ekonomi yönetiminin bu işin ehli olarak ülkemizi bu sarmaldan çıkarabileceğine inanıyorum… Uluslararası siyasetten iklim krizine Küresel ısınma ile öne çıkan emtia tarımsal gıda olmuş durumda. Rusya-Ukrayna savaşıyla beraber en çok konuştuğumuz gıda hammaddesi ise tahıl… Sırada hasar almadan onu dışarı çıkarmak var Maalesef yine ana tema yüksek enflasyon! Ama bu defa odadaki fil tespit edilmiş durumda… TCMB Başkanı Gaye Erkan son derece teknik sunumuyla önümüzdeki 3 yıl sonu için enflasyon tahminlerini verdi. Aras Kargo bugün sektörünün en büyüklerinden Bu hafta çok sevdiğim dostlarımdan Elif İnci Aras ile sohbet ettik. İki iş insanı olarak ülke ekonomisi, lojistiğin gelecek vizyonu ve Aras Holding’in alanı ile ilgili stratejilerini konuştuk. Ekonomide güvenin tazelendiğini görmek oldu… TCMB yönetimi ilk PPK kararında yüklü bir faiz artışı yaparak ekonomideki dönüşümün ilk sinyalini vermişti. Ankara’nın değişen stratejisi meyve vermeye başlıyor Seçim sonrası kurulan yeni ekonomi kabinesiyle beraber Batı’nın geleneksel ekonomi politikalarına dönüş yapıldığını ve kademeli olarak hayata geçirilen para ve maliye politikalarıyla da “denenmişin” uygulamaya konulduğunu gördük. Bu durum kimileri için şaşırtıcı idi.