Burcu KÖSEM

burcu.kosem@dunya.com
TÜM YAZILARI
Gri listeden çıkış sevincimiz kursağımızda kalmamalı! Gri listeden çıkış konusu, bir süredir Türkiye gündemindeydi... Son olarak geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye FATF’dan bir ekip geldiğini, saha incelemesi yaptığını, “son derece olumlu bir rapor” hazırladığını açıklamış ve bizim de umutlarımızı yeşertmişti.
Yeni vergi paketi Türkiye ekonomisi ölçeğine göre mi tasarlanıyor? Farklı ölçekteki ülkelerin kalıplarına göre değil, kendi ölçeğimize göre tasarlanmış bir yapıda vergi reformuna ihtiyacımız var. Güçlü kalmak adına sürdürülebilir ekonomi… Ekonomik olarak büyüme, sanayileşmeyi de beraberinde getirdiğinden bu esnada dünyada doğal kaynaklar tahrip olmuş ve küresel ısınma tüm arazlarıyla baş göstermiştir.
DÜNYA’nın zirvesinde konu, sürdürülebilirliğin finansmanı DÜNYA Gazetesi’nin misyonuna uygun olarak “Sürdürülebilirliğin Finansmanı” olarak belirlenen zirveye, 600’ün üzerinde firma ve kurum izleyici olarak katılmak için rezervasyon yaptı. Sıkılaşmanın faturası: Konkordato Reel kesimde finansman sorunu kendini ilk defa karşılıksız çeklerde gösterir. Verilere göre Aralık 2023’ten itibaren hem tutar hem de adet bazında karşılıksız çeklerde keskin bir artış olduğu görülüyor. Varoluşsal Tehdit! Türkiye’de doğum hızının 1950’lerden bu yana azalış kaydetmesi ve 2000’li yıllarda belli bir düzeyde sabit kalması aslen iç göçle yani şehirleşme olgusu ile ön plana çıkmıştır. Herkes patron olup da Alman arabası alırsa? Aslında her şey sanayileşme sürecine hazırlıksız bir girişle başlar. İsrail ile ticaretin durması, arka planı ve olası sonuçları Türkiye; İsrail’in ithalatında Çin, ABD, Almanya ve İsviçre’nin ardından yüzde 6,2 payla beşinci; ihracatında ise yüzde 3,6 payla yedinci sırada bulunuyor. İsrail ile ticaretin durması, arka planı ve olası sonuçları İsrail’in zalimce yürüttüğü ve hiçbir kural tanımadığı bu savaş Türkiye gibi ülkelerin sayısının artması ile son bulacak ve ateşkes sağlanacaktır. Sürprizler, gerçekleşmeler, beklentiler… Değerli Türk Lirası, ihracatçılar açısından kısa vadede sorun yaratacak olsa da orta ve uzun vadede dövizde görülecek istikrar ile döviz talebi azalacak, böylece rezervler güçlenecek. Dikkat! Fahiş fiyata suçlu aranıyor… Tüketmeme boykotları, demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarındandır ancak işlevsel olması için doğru zamanda yapılması önemlidir. Ekonomide yeni gündem: IMF ve Dünya Bankası İster yeşil finansman kredisi isterse de IMF stand-by anlaşması olsun tahsis edilen kredilerin temeli Bretton Woods mantığına dayanıyor. Önemli olan ise kaynakların mevcut para politikası çerçevesinde etkin bir biçimde işlemesidir. Belirsizlik bitti, artık masadakileri konuşalım Bayram tatili sonrasında, ekonomi kabinesinin yoğun bir Meclis gündemi olduğu görülüyor. Yine bir seçimin ardından… Yerel seçimden çıkan mesajla beraber artık varsayımlardan ziyade gerçeklere dönüş yapabileceğiz. “Tasarıma, teknolojiye önem vermeliyiz, en önemlisi ise marka ihraç etmeliyiz” Geçtiğimiz günlerde bir araya geldiğimiz Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici ve İş İnsanları Derneği (DOSABSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı sevgili dostum Nilüfer Çevikel ile Türkiye’nin markalaşma sürecine ilişkin dolu dolu bir sohbet gerçekleştirdik.