TÜM YAZILARI
Geleceği kaybetme tehlikesi
Doğa ekonomisi
“Doğru yönetilmeyen ortak mallar tükenir ve bu durum toplumsal refahı doğrudan etkiler” (Elinor Ostrom)
OECD ülkeleri, atık yönetimi ve ekonomik büyüme
Sanayileşmenin, ekonomik büyümenin, kentleşmenin ve nüfus artışının bir araya gelerek dünya çapında yarattığı çevresel sorunlar, özellikle yirminci yüzyılın son çeyreğinde bir patlak verdi. Bugün ekonomik büyüme ülkelerin refahını artırırken, aynı zamanda çevre üzerinde olumsuz etkiler de yaratıyor.
Küresel ısınmanın ekonomik büyüme tehdidi
Dünya ısındıkça, sadece gezegen değil, küresel ekonomi de zarar görüyor. Araştırmalar, küresel sıcaklıkların artmasıyla birlikte, artan operasyonel maliyetlerin küresel büyümeyi azımsanmayacak bir şekilde yavaşlatabileceğini gösteriyor.
Rakamlar, küller ve gerçekler
Dünya Bankası iş birliği ve 400 milyon dolarlık finansman desteği ile başlatılan İklime Dirençli Ormancılık Projesi, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelesinde büyük bir dönüm noktası olarak lanse edildi.
Akdeniz için zaman daralıyor
Akdeniz bölgesi, son yıllarda iklim değişikliğinin etkilerini en ağır şekilde hisseden yerlerden biri haline geldi. İklim uzmanları bu bölgedeki değişimlerin, sadece doğayı değil ekonomik ve sosyal yaşamı da ciddi şekilde tehdit ettiğini belirtiyor.
Çevre bilincine Instagram darbesi
Gezegenimizin karşı karşıya olduğu büyük sorunlara çözüm arayışı içinde, kitleleri bilinçlendirmek ve harekete geçirmek hayati önem taşıyor. Bu noktada, sosyal medya en etkili ve en hızlı iletişim aracı… Özellikle Instagram, Türkiye’de 57,10 milyon kullanıcı ile en popüler sosyal medya platformlarından biri… Kullanıcılar günlük ortalama 2 saatlerini bu platformda geçiriyor.
Hayvan haklarının medeniyetimizdeki yeri
Tarih boyunca, insanlar ve köpekler arasındaki bağın dokusu, yaşadığımız dönemin ruhuna, toplumsal yapıya, inanç sistemlerine, kültürel değerlere göre şekillenmiştir.
İnsan hakları masalı sürdürülebilir mi?
Günümüz dünyasında insan hakları ve sürdürülebilirlik üzerine yapılan söylemler, çoğu zaman umut dolu cümlelerle süslenmiş, şaşaalı vaatler olarak karşımıza çıkıyor. Ancak gerçekler bu cilalı söylemlerden çok uzak…
Tarım ekonomisinin yeni ufukları
Düşünün ki devasa bir bahçedeyiz; bu bahçede dünya üzerindeki her türlü gıda yetiştiriliyor. Fakat ne gariptir ki, bu dev bahçenin sadece birkaç köşesinden besleniyoruz.
400 milyon dolar yanıyor mu?
2023 yılı Haziran ayında Türkiye’deki orman yangınlarının artması üzerine, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, Türkiye’nin orman yangınlarına karşı koruma kapasitesini artırmayı hedefleyen “Türkiye İklime Dirençli Ormanlar Projesi” için 400 milyon ABD doları tutarında bir finansmanı onaylamıştı.
Ateş düşmediği yeri de yakar
Diyarbakır ve Mardin’deki yangınların bilançosu ağır: 15 bin dekara yakın tarım alanı yandı. Diyarbakır’da 7 bin 900 dekar, Mardin’de ise 7 bin dekar tarım alanı yok oldu.
Sürdürülebilir kalkınma mı sömürü mü?
Bugün Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) arasında, çocuklara, bu özel günden bahsetmek zorunda kalmayacağımız bir dünya bırakmak var. Özellikle SKH 3 ve SKH 8, bu amaçla doğrudan bağlantılı.
Sapiens’in timsah gözyaşları
Ekosistem ve ekosistemin baş aktörleri hayvanlar, insan faaliyetleri sonucunda her geçen gün daha fazla tehdit altında kalıyor. İnsanlık, kendi varlığını sürdürebilmek adına diğer türleri bilinçsizce yok etmeye devam ediyor.
Fetihten geleceğe C40 şehri İstanbul
Bugün fethinin 571’inci yıl dönümünü kutlayan İstanbul, bir C40 şehri… C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu, iklim değişikliğine karşın sera gazı emisyonlarının azaltılması için Ekim 2005'te, Londra'da, dünya kentlerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir ağ…