Burak Tayiz

Yeşil Odak
TÜM YAZILARI
Yeşil duvarlı kentlerimiz ve ölülerin oksijeni Kentsel yeşil alanların önemi, son yıllarda giderek daha fazla vurgulanan bir konu. Ancak yapılan çalışmalar, Türkiye’deki yeşil alanların yetersizliğini ve yanlış kullanım politikalarını gözler önüne seriyor.
Afrikalılaştıramadıklarımızdan mısınız? İnsanlığın bugünkü refah seviyesine ulaşmasının temelinde, sanayilerin hammaddesi olan madenlerin rolü büyük. Altın madenciliğinin gerçek maliyeti Dünya Altın Konseyi’nin güncel verilerine göre, tüm dünyadaki toplam altın rezervi yaklaşık 50 bin ton. Yaklaşık 18 yıl sonra tükenmesi ön görülüyor.
Seçim kampanyalarının gözden kaçırdığı gerçek Var olan her canlının en temel yaşam hakkı, yeme-içme ve barınma hakkından önce nefes alma hakkıdır. Acılar üzerine kurulan şehirler sürdürülebilir mi? Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depreminin yıl dönümü geride kalırken, toplumsal hafızamızda derin izler bırakan yıkımın açtığı derin yaralar hâlâ kanıyor. Oy sandığının ötesinde: Türkiye’nin ekolojik geleceği Avrupa’nın atık haritası, sanayileşme rüzgârları kadar değişken bir rotaya sahip. Eurostat’ın son raporlarına göre, bu rotanın yeni kaptanı açık arayla Türkiye.  12,4 milyon tonluk bir hacimle, 2022’de Avrupa Birliği’nin toplam atık ihracatının yüzde 39’unu sırtlayarak, bu alanda liderliği eline almış durumda. Çevreci yeni nesil ya da yeni nesil hedonizm Çevreci yeni nesil… Dijital çağın göz bebeği, sürdürülebilirliğin savunucuları... Global Web Index Raporu’na göre Z kuşağının yüzde 72’si üretim yapan markaların, olumsuz çevresel etkilerden sorumlu tutulmaları gerektiğine inanıyor. Yoksulluğun yeniden üretimi ve ‘Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ Tüketim alışkanlıklarımızdaki köklü değişimler, modern insanlığın doğal dünya üzerindeki gölgelerini giderek daha belirgin hale getiriyor. Sürdürülemez yalanlar: Yeşil ve vicdani aklama Tarihteki en yüksek küresel ortalama sıcaklığın kaydedildiği 2023 yılında, yeşil aklama vakaları da paralel bir ivme göstererek tüketim toplumu tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Ormanın kralı aslan değildir 2050'ye kadar 44 ila 216 milyon insanın, iklim göçmeni olacağı tahmin ediliyor. Tüketim toplumunun gölgesinde ekolojik okuryazarlık İnsanlık, kendi tarihi boyunca hiç olmadığı kadar büyük bir krizle karşı karşıya. Üstelik bu kriz zinciri günbegün daha karmaşık hâle gelirken ulusal toplum ve küresel hafıza aynı ezberleri tekrarlayıp duruyor.  Sürdürülebilirliğin enerji paradoksu Geçtiğimiz yıllar, küresel hafıza açısından derin izler bırakan zorluklarla doluydu. 2019'da başlayan pandemi, yerini Rusya-Ukrayna savaşına bıraktı. COP28 nasıl başladı, nasıl gitmiyor? 28’incisi düzenlenen Taraflar Konferansı, günde 2,7 milyon varil petrol ihraç eden, yılda 7,5 milyar metreküp doğalgaz ihraç eden, bütün ekonomik kazanımını fosil yakıtlardan sağlayan Birleşik Arap Emirlikleri’nin ev sahipliği ile başladı. Çevresel dönüşüm ve ekonomik dengenin kritik bağlantısı İnsanlık adına geri dönülemez olarak adlandırılan küresel ısınmanın kritik eşikleri yavaş yavaş aşılırken, dünya liderleri ekonomik risklerle çevresel riskler arasındaki dengeyi kurmakta güçlük çekiyorlar. Paris anlaşmasının zorlu sınavı: İklim adaleti İklim değişikliği, güçlü ekonomilerin direncini, savunmasız ülkelerinse Paris İklim Anlaşması’na olan inancını sınıyor.