TÜM YAZILARI
İhtiyati haciz dalgası!
Yurdun dört bir köşesinden “ihtiyati haciz” sesleri geliyor, en başta da banka hesaplarına. Nedeni ise, vergi!
Şimşek ne yapabilir ne yapamaz?
Enflasyon düzeltmesine ilişkin 563 sıra no’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (563 sıra no’lu VUK-GT), 31 Ağustos 2024’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Gece gündüz çalışarak enflasyon düzeltmesini yapıp geçici vergi beyannamelerini buna göre veren mali müşavirler haklı bir serzeniş içindeler. Tartışmalar iyice alevlenmiş durumda ve özellikle şu iki noktada toplanıyor:
Mükellefleri ve mali müşavirleri bekleyen tehlike
Türkiye’de vergi düzenlemeleri karmaşık, belirsiz, sık değiştiriliyor ve üstelik bu değişiklikler torba kanunlarla yapılıyor. Bu durum mükellefler bakımından büyük bir sorun.
Katılma payı karşılığında entegre mükellef bilgi sistemi!
Vergi idaresi, mükelleflere ait “vergi kimlik no/TCKN, mükellefiyet bilgisi, vergi levhası, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi beyannameleri ile diğer beyannameler, bilanço, gelir tablosu, işletme hesabı özeti, serbest meslek hesap özeti, gelir ve kurumlar vergisi beyannamesi ekindeki diğer tablolar, borcu yoktur yazısı”
Kayıt dışı ekonomi, vergi denetimi, yargı
Her vergi denetiminde, temel hak ve özgürlükleri sınırlandırdığından, ilgili Anayasal ilkelere uyulması şart. Vergi idaresinin kesin ve icrai nitelikli tüm idari işlemlerine dava açılabilir. Uygulamada doğal olarak tarh, vergi cezası, stopaj ve ödeme emri işlemlerine karşı davalar öne çıkmaktadır.
Uzlaşmasız vergi usul olur mu?
Uzlaşma”, ülkemizde çok eleştirilen kurumlardan biriydi. Çünkü, Vergi Usul Kanunu’ndaki (VUK) uzlaşma düzenlemeleri, idare ile mükellefin, -tarh ya da tahakkuk edecek- vergi aslı miktarı üzerine doğrudan anlaşmasına izin veriyordu.
Bir acayip Katma Değer Vergisi
Özel hesaba alınan sonraki döneme devreden KDV, mükellefin 3 yıl içindeki talebi üzerine gelir/ kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınabilecek. Ancak, bunun için önce talepten itibaren bir yıl içinde inceleme yapılması gerekiyor.
Maliye’nin gözü işletmelerin üzerinde!
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bu hafta görüşülmesi beklenen yeni vergi paketinde işletmeleri doğrudan ilgilendiren iki madde öne çıkıyor. Bunlardan ilki yurt içi asgari kurumlar vergisi (YAK), diğeri de yoklamaya dayalı izaha davet modeli (YDİM).
Almanya’da işletme vergisi reformu yolda
Ekonomik gücü tartışmasız olan Federal Almanya’nın bu gücündeki en önemli paylardan biri, kuşkusuz işletmelerine aittir. Almanya, işletmeleri sayesinde, ihracat şampiyonu bir ülkedir ve bireysel işletme markalarına güven dünya çapında çok yüksektir.
Anayasa Mahkemesi ne der?
Ek vergi yükü için sihirli gerekçe: bütçe açığı
Yeni vergi paketi
Beklendiği gibi, Hükümet yeni bir vergi paketini TBMM’ye getirmeye hazırlanıyor. Sayın Cumhurbaşkanı’na Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan sunum kamuoyunun bilgisine girdi ve tartışmalar başladı.
Yeni düzenleme vergi mükellefleri için ne anlama geliyor?
1 Haziran 2024’den itibaren kişisel veriler, kişinin rızası olmaksızın yurt dışına aktarılmaya başlandı. Bu bilgilere tabi ki vergi mükelleflerine ait bilgiler de dahil.
Hadi inşallah, gri listeden çıkıyoruz!
FATF (Mali Eylem Görev Gücü) tarafından hazırlanan gri liste, kara para aklama ve terörizmin finansmanıyla mücadelede eksiklikleri olan ülkeleri içeriyor.
Küresel asgari vergi sadece “sen vergilendirmezsen ben vergilendiririm” mi?
Hasılatı 750 milyon euronun üzerinde olan çok uluslu şirketler için kabul edilen küresel asgari kurumlar vergisinin çıkış noktası, OECD/G20’nin BEPS Projesi’dir (matrah aşındırma kar kaydırma).
Kripto varlıklara ilişkin kanun teklifine eleştiriler
16 Mayıs perşembe günü TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi ile, uzun süredir beklenen düzenlemeler nihayet gün ışığına çıktı.